Gyanús por miatt kivonnak a forgalomból egy antibiotikumot Magyarországon
Üzlet

Gyanús por miatt kivonnak a forgalomból egy antibiotikumot Magyarországon

Portfolio
A PannonPharma Kft. által forgalomba hozott Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula forgalomból való kivonásáról döntött a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Április 8-án a gyógyszer bizonyos tételére vonatkozó bejelentés érkezett az egyik egyetemi gyógyszertárból az NNGYK-hoz, mely szerint a kapszula a bliszteren belül „poros”. Az NNGYK OMCL Laboratóriuma egy patikában vásárolt azonos tételszámú ellenmintával együtt megvizsgálta a kifogásolt mintát.

A vizsgálati jegyzőkönyvek szerint mindkét vizsgált minta esetében - az egyetemi gyógyszertárból érkezett és az ellenmintaként vásárolt tekintetében is -, a zöld színű kapszulák felszíne a gyártás során lezárt bliszteren belül fehér porral volt szennyezett.

A vizsgálati jegyzőkönyvek alapján az érintett tétel külleme nem felelt meg a specifikációjában leírt követelménynek. Az NNGYK május 2-án napján a gyógyszer forgalomból történő kivonása érdekében, hivatalból eljárást indított. Az eljárásban megállapították, hogy a minőségi hiba bizonyítottnak tekinthető a teljes 38770523 gyártási számú tételre.

A laboratóriumi vizsgálat alapján a hatóság a minőségi hibával érintett tételeknél betegbiztonsági kockázatot nem azonosított, azonban mivel helyettesítő készítmény rendelkezésre áll, és a gyógyszer külleme megingathatja a betegnek az előírt terápiába vetett bizalmát, az NNGYK a kapszula említett gyártási számú tételének a forgalomból történő kivonásáról és annak egészségügyi szolgáltatóktól történő visszagyűjtéséről döntött.

A gyógyszer különböző fertőzéses megbetegedések kezelésére szolgáló úgynevezett széles spektrumúantibiotikum, a baktériumok szaporodását gátló készítmény. Elsősorban bizonyos légúti, húgy-ivarszervi, bőr- és lágyrészfertőzések, szemészeti és az emésztőrendszeri fertőzések, valamint a Lyme-kór kezelésére alkalmazható felnőtteknél, valamint 8 éves és idősebb, legalább 50 kg testtömegű gyermekeknél és serdülőknél - írta a hazipatika.com.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-527810328