FONTOS Hivatalos, a románok már jobban élnek a magyaroknál
Bedőlés fenyegeti a halálra ítélt csaló által kifosztott  bankot
Bank

Bedőlés fenyegeti a halálra ítélt csaló által kifosztott bankot

Portfolio
Vietnám az országban eddig példa nélküli bankmentést hajt végre a Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) csődjének elkerülése érdekében - írja a Reuters. Ez az a bank, amelyet az ország történetének legnagyobb ingatlancsalása során lopott meg Truong My Lan, ismert vietnámi ingatlanfejlesztő. 



Az időközben halálra ítélt, de a döntés ellen fellebezző Truong My Lan a szóban forgó bank, az SCB vagyonát sajátította ki törvénytelenül felvett hitelek révén, amelyeket a Van Thinh Phat ingatlanfejlesztő és különböző fedőcégek számára biztosított. Lan a bírósági adatok szerint több mint 90%-os ellenőrző részesedéssel rendelkezik a bankban, így ő tekinthető annak tényleges tulajdonosának.

A jelentések szerint a csalással érintett hitelek összértéke 44 milliárd dollár volt, amely az SCB 2012 és 2022 közötti hitelezésének döntő részét képezte. Ebből 12,3 milliárd dollár került a Van Thinh Phat céghez, míg a fennmaradó összeget magáncélra használták fel. 

A Reutersnek bemutatott banki dokumentumok és a hírügynökség értesülése szerint az SCB-t az összeomlás veszélye fenyegeti, ha nem folytatják az újabbnál újabb állami hitelekkel való ellátását, ám ez az ország tartalékait fokozatosan felemészti.

A bajba került banknak április elejéig összesen 24 milliárd dollár "speciális hitelt" nyújtottak. Ez az összeg havonta átlagosan több mint 900 millió dollár volt az elmúlt 5 hónapban. 

A Truong My Lan ingatlanmágnás letartóztatása után kialakult bankrohamot követően Vietnám jelentős készpénzinjekciókat hajtott végre az SCB-nél, amelyet elsősorban készpénzfelvételek fedezésére használtak fel. Az SCB betétei drasztikusan csökkentek, és a rossz hitelek aránya jelentősen megnőtt.

A helyzet súlyosságát a mentőakció volumene, összetettsége és a vietnami pénzügyi rendszerre gyakorolt potenciális hatásai miatt "példátlannak" minősítették.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Maika Elan/Bloomberg via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp