Befektetés

Veszélyben a lakosság kedvencei? - Megjelentek a trónkövetelők

Megnehezítette az állam a pénzpiaci alapok dolgát, miután ettől a héttől kezdve számos rövid lejáratú lakossági állampapír kamatát megemelték. A tartósan alacsony hozamkörnyezetben a pénzpiaci alapoknak amúgy sem könnyű jó teljesítményt felmutatniuk, ezt bizonyítja, hogy tavaly a legjobb lakossági pénzpiaci alap is "csak" 2,2%-os éves hozamot ért el. Cserébe viszont a pénzpiaci alapok bármikor visszaválthatóak, és szektorszinten is megindult már az alacsonyabb költségekre való törekvés. De vajon képesek lesznek-e ezek az alapok felülmúlni új versenytársaikat idén?

1 2

Megakad a pénzpiaci alapok szekere?.
Az biztos, hogy a héten a lakossági állampapírpiacon életbe lépő változások nem kedveznek nekik. A legújabb fejlemények szerint a Kamatozó és a Féléves Kincstárjegy, valamint a Kincstári Takarékjegy kamatát is megemelik 0,5, illetve 0,25 százalékponttal.

Mielőtt még féltenénk a pénzpiaci alapokat, azt azért ne felejtsük el, hogy magas likviditásuk miatt várhatóan a jövőben is keresettek lesznek a lakosság körében és a szegmensnek főként ebben a részében már észrevehetőek az alapkezelői díjak csökkentése felé irányuló törekvések. Ez a befektetőknek már csak azért is fontos, mivel a díjcsökkenéssel az alap által elért hozamból is több marad a zsebükben. Ezek az alapok a megtakarítások alacsony kockázatú befektetésére szolgálnak, illetve az adott alapkezelőnél tartott tőkénk mozgatására. A rövid állampapírok hozama jelenleg magasabb, mint a pénzpiaci alapoké, ugyanakkor az állampapírok lejárat előtti visszaváltásakor már költségekkel is számolnunk kell.

Na de mi is történt a lakossági papírok piacán?

A lakossági állampapírpiacon lévő megtakarítások tavaly januárról decemberre 37,4%-kal, több mint 2400 milliárd forintra emelkedtek. A havi állományváltozásokból az is kitűnik, hogy a legdinamikusabban májusról júniusra növekedett a szektorban kezelt megtakarítások összege, akkor egy hónap leforgása alatt 163 milliárd forint áramlott lakossági állampapírokba.

Veszélyben a lakosság kedvencei? - Megjelentek a trónkövetelők
A havi állományi megoszlást tekintve láthatjuk, hogy a megtakarítások legnagyobb része Kamatozó Kincstárjegyekben van, bár folyamatosan teret nyernek a Prémium és Bónusz Magyar Államkötvények is. Ahogyan a befektetési alapok piacán a kezelt vagyon tekintetében a pénzpiaci alapok képviseltetik magukat a legnagyobb súllyal, úgy az állampapírpiacról is elmondható, hogy a magyar lakosság elsősorban a likvidebb (és így a rövidebb lejáratú) befektetéseket részesíti előnyben (ezt bizonyítja, hogy a megtakarítások 60%-a 1-2 éves papírokban van).

Veszélyben a lakosság kedvencei? - Megjelentek a trónkövetelők
Az ÁKK múlt heti közleményében arról számolt be, hogy futamidő tekintetében a pénzpiaci alapokhoz leginkább közel álló Kamatozó Kincstárjegy és Féléves Kincstárjegy kamatát is 0,5%-kal megemeli, előbbit 2,5%-ról 3%-ra, utóbbit pedig 2,25%-ról 2,75%-ra. A változásokkal ugyancsak érintett 1 és 2 éves Kincstári Takarékjegyek kamata is 0,25%-kal emelkedik. A három rövid papír közül a Kamatozó Kincstárjegyek tudhatják magukénak a legnagyobb állományt (szektorszinten is), így összesen több mint 1400 milliárd forintnyi megtakarítás került ide, ami a szektor teljes állományából 61%-ot tesz ki.

Veszélyben a lakosság kedvencei? - Megjelentek a trónkövetelők


Veszélyben a lakosság kedvencei? - Megjelentek a trónkövetelők
Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
műt 4