Bank

Megdőlt a rekord, de aggódnak a gazdagok bankárai

Szabics András Zsolt
Hét éve készíti el a Portfolio.hu Privát Banki Felmérését, először fordult elő, hogy az ügyfelek vagyona megközelítette a 2400 milliárd forintot. Egyetlen év alatt 170 milliárd forinttal nőtt a vagyon, ennek a nagyobb része (135 milliárd) a második félévben jött össze. A szektorban egyre nehezebb organikus növekedési lehetőséget találni, most is a befektetéseken elért hozamok alapozták meg a jó teljesítményt. Az élbolyban nem történt változás, még mindig az OTP, a Raiffeisen és az MKB a legnagyobb szolgáltató, azonban a BNP Paribas akvizíciójával az Erste az ötödik helyre lépett előre. A kilátások nem túl jók, a bankárok szerint a következő három évben 4-8 százalék között bővülhet a vagyon, ami összhangban van a borús gazdasági kilátásokkal. A legnagyobb kockázatnak a szereplők a jegybanki vezetőváltást tartják, egy esetleges bizalomvesztés ugyanis tőkekiáramláshoz vezethetne.

1 2

A féléves gyakoriságú Portfolio.hu Privát Banki Felmérést 2006 vége óta rendszeresen elkészítjük. A februári felmérésünkben 13 különböző privát banki szolgáltató vett részt, a szektor legnagyobb szereplőit sikerült elérnünk. A válaszadók által nyilvántartott vagyon 2012 végén 2372 milliárd forint volt, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelentett.
Új csúcsra emelkedett a kezelt vagyon.
Az elmúlt 6 évben, amióta elkészítjük a privát banki szektorról szóló elemzésünket, még soha nem állt olyan magasan a kezelt vagyon és az ügyfélszámlák száma, mint 2012 végén. A gyűjtésünk szerint a 13 szolgáltató által közzétett vagyon 2372 milliárd forintot ért el, míg az ügyfélszámlák száma 42 135 volt. Visszatekintve ez óriási összegnek tűnhet, mert 2006 végén a kezelt vagyon több mint 1000 milliárd forinttal alacsonyabban állt, az ügyfélszámlák pedig alig haladták meg a 26 ezret. Az egy ügyfélszámlára jutó vagyon 56 millió forint volt 2012 végén, ezzel szemben 2006 végén 48 millió forintról beszélhettünk.

Az alacsony bázis miatt az utóbbi időszakban a növekedésre nem lehetett panasz, 2006-2012 között a kezelt vagyon évesítve 11 százalékkal emelkedett, még úgy is, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb válsága tört ki 2008-ban. Természetesen ebben közrejátszott, hogy a magyar ügyfelek jóval kockázatkerülőbbek, mint a külföldiek, egy konzervatív portfólió pedig a válság alatt is jól tudott teljesíteni. Ezt meghaladóan még nagy potenciállal rendelkeztek a kereskedelmi bankok, hogy a saját ügyfélkörüket megszólítsák, vagyis organikus növekedésre volt bőven lehetőség.

Megdőlt a rekord, de aggódnak a gazdagok bankárai
A szektorban az ügyfél-szegmentáció folyamatosan zajlott le, néhány évvel ezelőtt még akár az 50 millió forintos belépési limit is magasnak számított a szektorban, ma viszont már a szolgáltatók többsége e feletti értéket határoz meg. A szektor növekedésére nem volt nagyobb hatással a limitmódosítás, 2008-2010 között az ügyfélszámlák száma stagnált, ami arra vezethető vissza, hogy több szolgáltató is elkezdte kitisztítani a portfólióját (nagyobb hangsúlyt fektetett a szegmentációra), egy-egy nagyobb limitemelés hatására sok ügyfél átsorolásra került a prémium kategóriába. Ennek ellenére az ügyfélszámlák tovább tudtak emelkedni az utóbbi két évben, bár a növekedési ütem jóval kisebb, ami megerősíti azokat a feltevéseket, miszerint a piac egyre inkább telítődik.

A szolgáltatók által közölt adatokat alapvetően az befolyásolja, hogy milyen belépési limitet húznak meg az egyes bankok, ebben a tekintetben a piacon nincs egységes gyakorlat. Jelenleg egyedül a Bank Gutmann az, amely a fejlett piacokon általánosan elfogadott 1 millió eurós limitet alkalmaz, őt a K&H, az MKB és az UniCredit trió követi 100 millió forintos limittel. A szektorban találhatunk olyan bankokat is, amelyek a privát banki kiszolgálást már 20 millió forintos likvid vagyonnal is elérhetővé teszik. A belépési limitet természetesen nem lehet kőbe vésettnek tekinteni, piaci információk szerint az ügyfelek egy jelentős része (akár 40%-a) a limit alatti vagyonnal is bekerülhet.

Megdőlt a rekord, de aggódnak a gazdagok bankárai
A BNP Paribas akvizíciója megmozgatta a piacot

A 2012-es esztendő több szempontból is különleges volt a hazai privát banki piacon, az év elején még tőkekivonási turbulencia borzolta itthon a kedélyeket, a forint árfolyamának elszállása és a betétek esetleges államosítása körüli aggodalom sokakat a pénzük külföldre helyezésére késztette. A turbulenciát sikerült gyorsan leküzdeni, azonban nem maradtunk a későbbiekben sem izgalmak nélkül, mert a régóta eladó sorban lévő BNP Paribas végül elhatározásra jutott, a hazai vagyonkezelési üzletágukat az Erste privát banknak adták el. A hivatalos bejelentésre augusztusban került sor, ezért a 2012 első féléves statisztikákban még ezt nem tudtuk bemutatni, viszont az év végi számokban már ez is megjelent.

Az Erste augusztusi adatai szerint 400 ügyfél 60 milliárd forintos vagyona került át, piaci hírek szerint azonban az átadás alatt az ügyfelek közül többen is elkezdtek a rivális szolgáltatóknál érdeklődni. A tranzakció végső lezárására az év végéig várni kellett, és a végső számok ismerete nélkül is kijelenthetjük, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően azért volt mozgás a korábbi BNP Paribas portfólióban. Annyi biztos, hogy az ügyfélszámlák tekintetében az Erste a második legnagyobb százalékos növekedést tudta felmutatni, az akvizíciónak köszönhetően 22,2%-kal emelkedett az ügyfélszámlák száma.

Még ennél is nagyobb dinamikáról számolt be az Equilor, amelynél a privát banki ügyfélszámlák 35 százalékkal ugrottak meg. Mint megtudtuk, több tényező is közrejátszott a kiemelkedő növekedésben. Egyrészt a privát banknál egy tanácsadóval bővült a szakértői gárda, az új tanácsadó pedig hatékonyan tudta növelni az ügyfélbázist. Másrészt megnőtt az érdeklődés a privát bank iránt azért is, mert tavaly augusztusban indult az Equilor Alapkezelő, a saját alapok elindítása plusz volument tudott generálni. Ráadásul az év végén hagyományosan erős szokott lenni a TBSZ nyitási kedv is, ami 2012-ben különösen magas volt.

Megdőlt a rekord, de aggódnak a gazdagok bankárai
Voltak azonban olyan szolgáltatók is, amelyek az ügyfélszámlák csökkenéséről adtak számot, ide tartozott a Raiffeisen és a Citigold is. A Raiffeisen 2012 elejétől emelte meg a belépési limitjét 50 millió forintról 70 millió forintra, volt egy átmeneti időszak arra, hogy az ügyfelek a számlájukat feltöltsék. A cégnél tudatos volt ez a stratégia, korábban egy interjúban ki is fejtették, hogy várhatóan a limitemelés miatt vissza fog esni az ügyfélszámlák száma, ennek lehettünk most szemtanúi. A Citigold esetében annyiban más a helyzet, hogy náluk volt egy átmeneti időszak, amikor a belépési limitet lehozták 15 millió forintra, hogy az ügyfelek ilyen alacsony összeg mellett is kipróbálhassák a szolgáltatást. Mindez a korábbi hónapokban nagy emelkedést tudott generálni, most viszont elérkeztünk abba a fázisba, amikor ennek az addicionális hatása már nem jelentkezik, és inkább tisztul a portfólió.

A szektor egészét tekintve az ügyfélszámlák száma mindössze 1,9 százalékkal emelkedett, ami azt jelenti, hogy a kezelt vagyon 8,9 százalékos növekedésében az új ügyfélszámlákon felül, az átlagosnál magasabb elhelyezett összegek, valamint a kedvező hozamok járultak hozzá. A szektorban volt több szolgáltató is, amely kiemelkedett a mezőnyből, az Erste és az Equilor a korábban már kifejtett okok miatt tudták 33, illetve 26 százalékkal növelni a vagyonukat. Az Erste esetében az akvizíció azt jelentette, hogy most először tudták a 200 milliárd forintos kezelt vagyon limitet átlépni, ráadásul ezzel a lépéssel felkerültek a TOP-5 szolgáltató közé.

Megdőlt a rekord, de aggódnak a gazdagok bankárai
Az egyszeri tételeket nem számítva 2012 második félévében a befektetéseken elért hozamok generálták a növekedést. Különleges éven vagyunk túl, hiszen szinte minden eszközkategória kiváló teljesítménnyel zárta az esztendőt. Azt viszont nem feledhetjük el, hogy egy magyar privát banki ügyfél portfóliója sokkal kevésbé kockázatos, mint egy nyugat-európaié. Míg külföldön a fejlett országokban a kötvény és a részvény befektetéseknek jelentős súlya van a portfóliókban, addig hazánkban inkább a betétek dominálnak. A konzervatívabb befektetési politika a válságot követően években érthető, viszont a kamatkörnyezet csökkenésével összhangban vélhetően itt is elmozdulásra lehet számítani, a vagyonosabb ügyfeleknek már nem lesz elegendő a betétekkel elérhető kamat.

Ennek az előjeleit már tavaly is észrevehettük, a privát banki ügyfélkörben a befektetési alapok közül az abszolút hozamú alapok voltak nagyon népszerűek, amelyek 2012-ben jellemzően be is váltották a hozzájuk fűzött reményeket. Ezt meghaladóan érezhető elmozdulás történt a közvetlen kötvény befektetések irányába, nagyon keresettek voltak a lakossági állampapírok az ügyfelek körében, ami érthető is annak fényében, hogy az állam agresszív árazással jelentkezett. 2013-ban viszont éppen az jelentheti a szolgáltatók számára az egyik kihívást, hogy milyen ajánlatokkal keressék meg az ügyfeleket, és a betétek mellett milyen alternatívát tudnak nekik nyújtani, mert a 4 százalék környékére csökkenő alapkamat mellett már nem lesznek annyira attraktívak a betétek.

Megdőlt a rekord, de aggódnak a gazdagok bankárai
Ez a cikk folytatódik
1 2
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
exim