Súlyos dolog derült ki a koronavírus idősekre gyakorolt hatásáról
Gazdaság

Súlyos dolog derült ki a koronavírus idősekre gyakorolt hatásáról

Portfolio
A University College London és a Wellcome Sanger Institute kutatóinak tanulmánya szerint a fiatal és idős emberek orrsejtjeinek koronavírusra adott reakciójában mutatkozó jelentős különbségek magyarázatot adhatnak arra, hogy a gyermekek jellemzően miért tapasztalnak enyhébb COVID-19 tüneteket - jelentette a Medical Xpress.

A Nature Microbiology című szaklapban közzétett tanulmány a koronavírus-fertőzés korai hatásaira összpontosított, azon belül is a vírusok által elsőként megcélzott sejtekre, az emberi orrhámsejtekre (NEC).

A kutatás során egészséges önkéntesek - köztük gyermekek (0-11 év), felnőttek (30-50 év), és most először idősek (70 év felett) - orrsejtjeit használták fel.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a gyermekek orrsejtjei három nap után intenzív interferon választ adtak, ami gátolta a vírus szaporodását.

Ez az erős vírusellenes reakció azonban csökkent az életkor növekedésével.

Az idősebb korosztály sejtjeiben - a gyengébb védekezéssel párhuzamosan - ráadásul nagyobb mértékű sejtkárosodást is észleltek.

A gyermekektől származó sejtek erős vírusellenes válasza magyarázatot adhat arra, hogy a fiatalabbak jellemzően enyhébb tüneteket tapasztalnak koronavírus-fertőzéskor. Ezzel szemben az idősek orrsejtjeiben tapasztalt fokozott károsodás és magasabb vírusreprodukció összefüggésbe hozható a betegség idősebb felnőtteknél tapasztalt súlyosabb hatásokkal.

A szerzők, Dr. Claire Smith és Dr. Kerstin Meyer kiemelték, hogy ezek az eredmények fontosak lehetnek a különböző korcsoportokra szabott vírusellenes kezelések fejlesztése szempontjából, különös tekintettel az idősekre, akiknél nagyobb a súlyos megbetegedés kockázata.

A projekt további célja, hogy hosszú távú következményeket vizsgáljanak és terápiás beavatkozásokat teszteljenek egy egyedülálló sejtkultúra-modell segítségével. Ezen kívül a kutatócsoport hangsúlyozza annak jelentőségét, hogy vizsgálják az öregedés hatását a szervezet más vírusfertőzésekre adott válasza esetén is.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Hszi Csin-ping Orban Viktor Budapest latogatas