Új szabályok jönnek az energiapiacokon, kiadta az összefoglalót az Energiahivatal
Gazdaság

Új szabályok jönnek az energiapiacokon, kiadta az összefoglalót az Energiahivatal

Portfolio
Megjelent a minap az Európai Unió Hivatalos lapjában a REMIT II névre hallgató uniós rendelet, így az rövidesen hatályba lép, ami azt jelenti, hogy a MEKH a piacfelügyeleti tevékenysége keretében már az új szabályokat fogja alkalmazni a piaci szereplők és az egyéb érdekeltek vonatkozásában – hívta fel péntek délutáni közleményében a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal.

A közlemény rámutat, hogy a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását tartalmazó REMIT II rendelet fő célja az uniós és nemzeti szintű piacfelügyeleti rendszerek megerősítése, a nyílt és tisztességes verseny ösztönzése a belső villamosenergia- és gázpiacokon, valamint az egyenlő versenyfeltételek biztosítása a piaci szereplők számára.

Maga a REMIT II az uniós villamosenergia-piac szerkezeti átalakulását célzó szélesebb körű reform része. Magyarországon a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) látja el a REMIT-ben meghatározott, nemzeti szabályozó hatóságra vonatkozó feladatokat. Éppen ezért a közlemény hangsúlyozza: a módosítások hatályba lépése után a MEKH piacfelügyeleti tevékenysége keretében már az új szabályokat fogja alkalmazni a piaci szereplők és az egyéb érdekeltek vonatkozásában. Azt is megjegyzi a közlemény, hogy a MEKH a módosítások részleteiről szóló rendszeres tájékoztatással továbbra is kész aktívan támogatni az érintettek jogszabályi megfelelését.

A REMIT II módosítás célja az uniós energiapiacok átláthatóságának a javítása, valamint a piaci visszaélések elleni védelem erősítése.

A módosítások hozzájárulnak az energiaárak stabilizálásához és a fogyasztók védelméhez, valamint hatékonyabbá teszik a határokon átnyúló potenciális piaci visszaélések kivizsgálását, és a kapcsolódó jogérvényesítési intézkedéseket.

A módosítások eredményeként a REMIT II többek között:

  • előírja, hogy a piaci szereplőknek a bennfentes információkat a közzétételi platformokon kell publikálniuk,
  • új kötelezettséget állapít meg az algoritmikus kereskedés és a közvetlen elektronikus hozzáférés bejelentése kapcsán,
  • változtat az ügyletjelentésre vonatkozó szabályokon,
  • egyértelműbb és szigorúbb követelményeket határoz meg az Unióban működő, ám harmadik országokban honos piaci szereplők számára,
  • számos területen kibővíti az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) a feladatait és hatáskörét,
  • módosítja a foglalkozásszerűen ügyleteket kötő vagy végrehajtó személyek („persons professionally arranging and executing transactions”, PPAET) kötelezettségeit,
  • erősíti az uniós és nemzeti szintű együttműködés szabályait,
  • egységes szabályozási keretet alakít ki a szankciókra vonatkozóan, amelyet a tagállamoknak figyelembe kell venniük a nemzeti szabályozás kialakításakor.

A rendeletmódosítás nyomán az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) is közzétett egy ún. nyílt levelet a piac szereplői részére, az erről szóló hír itt érhető el. Ennek lényege, hogy az ACER vizsgálati jogkört kapott meghatározott határon átnyúló ügyekben. Az ilyen ügyek kapcsán a nemzeti szabályozó hatóságok 3 hónapon belül kifogást emelhetnek az ellen, hogy az ACER gyakorolja vizsgálati hatáskörét, ám csak abban az esetben, ha tagállami szinten korábban már hivatalosan vizsgálat indult az adott ügyben, vagy ugyanazon tények alapján már le is zajlott a vizsgálat.

Az ACER helyszíni vizsgálatokat végezhet, információt kérhet, nyilatkozatokat jogosult felvenni, valamint kiszabhat kényszerítő bírságokat, amennyiben határozatait a kötelezettek nem teljesítik vagy a kért információkat nem adják át. A REMIT-ben foglalt tilalmak, illetve érdemi kötelezettségek megsértése vagy megszegése esetén ugyanakkor továbbra is a tagállami hatóságok szabják ki a bírságokat.

Címlapkép forrása: dpa

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Benzinkút