Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj
Gazdaság

Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj

A francia és a német gazdaság vegyes jeleket mutatott a legfrissebb bmi-adatokban: Franciaországban tíz hónapos csökkenő üzleti aktivitás után stabilizálódott a helyzet, Németországban pedig ismét növekedésnek indult. De mindkét országban a szolgáltatási szektor húzta fel az adatokat. Magyar szempontból aggasztó lehet, hogy az exportorientált ágazatok – főként a járműgyártásban – csökkenő megrendelésállományról számoltak be Németországban.

Franciaországban a magánszektor termelési szintje áprilisban változatlan maradt, ami stabilizálódást jelez a második negyedév elején. A szolgáltatási szektorban 2023 májusa óta először nőtt az aktivitás, míg a feldolgozóipari termelés gyorsuló ütemben csökkent. Az új vállalkozások alapításának száma tovább csökkent, de egy éve a leggyengébb mértékben, az export pedig élesebb negatív hatást gyakorolt a teljes értékesítésre. Ennek ellenére a magánszektorban a foglalkoztatás 2023 júliusa óta a legnagyobb mértékben emelkedett.

Az inflációs nyomás Franciaország-szerte erősödött, a ráfordítási költségek és a termelői árak üteme öt-, illetve háromhavi csúcsra gyorsult.

A HCOB Flash France Composite BMI Output Index 2023 májusa óta a legmagasabb értéket mutatta, a márciusi 48,3-ról 49,9-re emelkedett.

francia bmi 2024-04-22

Németországban a második negyedév elején a magánszektor visszatért a növekedés útjára, amit a szolgáltatási ágazat szilárd növekedése hajtott. A feldolgozóipar továbbra is zsugorodott, de a gyári termelés csökkenésének üteme mérséklődött. Az árutermelők kilátásokkal kapcsolatos bizalma elérte az elmúlt egy év legmagasabb szintjét. Mind az inputköltségek, mind a kibocsátási árak inflációja emelkedett, de nagyjából a hosszú távú átlagukkal összhangban regisztrálták.

Az új ipari megrendelések öt hónapja a legnagyobb visszaesést mutatják.

Az összes új üzletkötés tovább csökkent, bár közel egy éve a leglassabb ütemben. A csökkenő exporttevékenység továbbra is jelentős mértékben rontotta a helyzetet, annak ellenére, hogy a csökkenés mértéke 12 hónapja a leggyengébbre mérséklődött. A német iparszerkezet miatt ez a legfajsúlyosabb járműgyártási komponens megrendelésállományának visszaesését mutatja, amely a magyar gazdaságnak is rossz előjel.

„Áprilisban a termelés kevésbé csökkent márciushoz képest, és a jövőbeli termeléssel kapcsolatban némileg nagyobb optimizmust tapasztalunk. A beérkező megrendelések meredekebb visszaesése, amely az elmúlt öt hónap legjelentősebb visszaesése, azonban kevésbé biztató. Emellett a gyorsabb szállítási határidők a kereslet gyengülésének további bizonyítékául szolgálnak. Ezzel összefüggésben továbbra sincsenek arra utaló jelek, hogy a globális készletciklusban megfigyelhető óvatos fordulat elérte volna Németországot” – kommentálta az adatokat Cyrus de la Rubia, a Hamburgi Kereskedelmi Bank vezető közgazdásza.

A HCOB gyorsjelentési németországi összetett PMI kibocsátási index áprilisban tíz hónap óta először lépte át ismét az 50,0-as változatlan küszöbértéket, ami a magánszektor üzleti tevékenységének szerény mértékű bővülését jelzi. A fellendülést tehát főleg a szolgáltatási üzleti tevékenység élénkülése vezette, amely 2023 júniusa óta a legerősebb növekedést produkálta. Ez arra utal, hogy a lakossági fogyasztás élénkül.

A keresleti feltételek ágazati szinten ellentétes tendenciákat mutattak Németországban. A szolgáltatási ágazatban tíz hónap óta először emelkedett az új szerződések száma, míg a feldolgozóiparban az új munkák beáramlásának erőteljes és gyorsuló csökkenését regisztrálták. A foglalkoztatás szintén kettősséget mutatott: a szolgáltató szektorban nőtt a foglalkoztatottak száma, a feldolgozóiparban pedig tovább csökkentek a munkahelyek.

Németországban az üzleti bizalom enyhén csökkent, mivel a szolgáltatási ágazatban az optimizmus mértéke a márciusi 25 hónapos csúcsról lehűlt. Az árnyomás enyhe növekedést mutatott, a márciusi három hónapos mélypontról a bemeneti költségek inflációja emelkedett, a kibocsátási árak pedig olyan ütemben emelkedtek, amely gyakorlatilag megegyezett a sorozat hosszú távú átlagával.

Összefoglalva, a francia gazdaság áprilisban stabilizálódott, és a szolgáltatási szektor visszatért a növekedéshez, míg a feldolgozóipar továbbra is küszködik. Németországban a magánszektor visszatért a növekedéshez, amelyet a szolgáltatási ágazat erős növekedése okozott, annak ellenére, hogy a feldolgozóipar továbbra is zsugorodott. Franciaországban erősödött az inflációs nyomás, míg Németországban csak enyhén nőtt az árnyomás.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bilincs stock