Felcsillant a remény: kibékülhetnek egymással a szuperhatalmak
Globál

Felcsillant a remény: kibékülhetnek egymással a szuperhatalmak

Portfolio
Két évnyi távolságtartást követően kedden újra beszélt egymással az Egyesült Államok védelmi minisztere és Kína admirálisa – számolt be a South China Morning Post.

Lloyd Austin amerikai politikus első alkalommal folytatott közvetlen kommunikációt decemberi kinevezése óta Dong Jun kínai admirálissal. A beszélgetésnek több szempontból is komoly jelentősége van, mivel a két szuperhatalom elsőszámú katonai vezetői immáron két éve nem tárgyaltak egymással. A hasonló megbeszélésekre viszont égetően szükség lenne, mivel Washington és Kína között egyre feszültebb a helyzet Tajvan, a Dél-kínai-tenger, valamint a gazdasági-katonai versenyfutás kérdései miatt.

Az amerikai Pentagon közleményéből az derült ki, hogy a felek most is ezeket a témákat feszegették megbeszélésükön. Felmerültek regionális és globális kérdések is, Austin pedig a nemzetközi jog által garantált hajózás szabadságára hívta fel beszélgetőpartnere figyelmét. Szóba került az ukrajnai háború, valamint Észak-Korea ügye is. Mindketten hangsúlyozták a békés megoldások szükségességét.

Austin és Dong Jun megegyezett egymással, hogy a jövőben is nyitva tartják a kommunikációs csatornákat, és megismétlik a tárgyalásukat.

A lépés azért fontos fejlemény, mert Kína és az Egyesült Államok között az elmúlt években egyre jobban elhidegül a viszony, ami miatt regionális háború veszélyes is fenyeget a Távol-Keleten. Joe Biden amerikai és Hsz Csin-ping kínai elnökök tavaly novemberben Kaliforniában találkoztak egymással, ahol megállapodtak a katonai kommunikációs csatornák újranyitásáról, erre került most sor. A kapcsolatok felmelegítésének egyelőre még csak az elején járnak a felek, mivel számos olyan téma van, ahol nézeteltérés van Peking és Washington között, ezekre pedig megoldást kell találniuk.

Címlapkép forrása: Al Drago/Bloomberg via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrán  légvédelem Odessza