Hirtelen csökkentette az üzemanyagok árát a Mol
Üzlet

Hirtelen csökkentette az üzemanyagok árát a Mol

Portfolio
Hétfő délután a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, írja a Népszava.

Három hete Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter számon kérte a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőin, hogy a hazai üzemanyagárak még mindig a régiós átlag felett állnak. (arról, hogy a régiós átlagot hogyan kellene számolni, eltér a kormány és a szakma álláspontja, a módszertani különbségről itt írtunk részletesebben)

A kormány múlt héten két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Nagy Márton belebegtette, hogy ha az üzemanyag-kereskedők nem csökkentik a profitjukat, és így nem mérséklik az üzemanyagárakat, akkor akár újra bevezethetik az árstopot.

Úgy tűnik, hogy a Mol megtette az első lépést, és hétfő kora délutáni hatállyal az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, ezt erősítették meg piaci források a Népszavának.

Mivel a nagykereskedelmi árak nem változtak, vélhetően a kiskereskedelmi árrés csökkent jelentősen.

Az üzemanyagárak csökkentése kapcsán Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke múlt héten elmondta, hogy veszteséges üzemelésre kényszerítené a kormány a benzinkutakat, ha kizárólag tőlük várná az üzemanyagok árának csökkentését. Az árrésükből legfeljebb néhány filléres árcsökkentésre futná, a kormánynak viszont sokkal nagyobb a mozgástere, miután az ár fele az adó.

A Népszavának most Gépész László, az FBSZ alelnöke elmondta, hogy a 10 forintos árréscsökkentést minden kútnak követnie kell, amely nem szeretne ügyfeleket veszteni, ezzel viszont nem az a Mol fog tönkre menni, hanem azok a kis, tőkeszegény kutak, amelyek átlagos haszna eddig talán, ha literenként 5 forint körüli összegre volt tehető. A mostani, 10 forintos árréscsökkenéssel tehát a kis hazai kutak zömének működtetése már veszteségessé válik.

Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója is megszólalt a témában, múlt héten a Facebookon tett közzé egy videót, amelyben elmondta, hogy pontosan mennyivel csökkentené az üzemanyagárakat: a benzinét 24 forinttal, míg a gázolajét 11 forinttal.

Arról, hogy a mostani extra árcsökkentés nélkül hogyan alakulnának szerdától az üzemanyagárak a hazai kutakon, itt írtunk.

Címlapkép forrása: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-1185508590