Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány
Ingatlan

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Portfolio
Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

A magyarországi mintegy 4,6 milliós lakásállomány a népességszámhoz képest nem számít kevésnek, ugyanakkor az építési év szerinti megoszlás egyenetlen képet mutat. Míg az összes lakóingatlan 35 százaléka az 1960-1980 közötti években épült - a házgyári lakásépítési hullámnak köszönhetően - addig az ezredfordulónál újabb lakások az állomány kevesebb mint 15 százalékát teszik ki.

A hazai lakásállomány minőségének fenntartásában a folyamatos, új építkezések támogatása mellett nagyon fontos a használt lakások korszerűsítésének segítése is - mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az épületfelújításokkal kiemelten foglalkoznak a szakértők az április 24-i Sustainable Tech 2024 konferencián. Részletekért kattints!

A szakember kiemelte, hogy a hálózat közreműködésével tavaly értékesített használt családi házak között jelentős többségben, 77%-ban szerepeltek az 1990 előtt épült ingatlanok. A tavalyi év során új tulajdonosra talált 1990 előtt épült használt családi házak állapot szerinti eloszlása is alátámasztja az új otthonfelújítási támogatás fontosságát.

Bár korábban is létezett már otthonfelújítási program, a lazább feltételek miatt akkor nagyon sok volt a látványos, de energetikai szempontból nem jelentős felújítás. A mostani program éppen ezért jobban hozzájárulhat az érintett családi házak energetikai korszerűsítéséhez.

Szükség is van erre, hiszen a hazai lakóingatlan-állománynak - az elvégzett energiatanúsítványok eredményei alapján - mindössze 6 százaléka mondható korszerűnek, azaz AA vagy BB kategóriájúnak. Átlagosnak tekinthetők a CC-FF közötti kategóriák, amik a teljes állomány valamivel több mint felét teszik ki.

A GG-JJ kategória közötti korszerűtlen, energiapazarló lakóingatlanok viszont a teljes állomány közel 40 százalékát adják.

Elsősorban ezeknek a felújításával lehetne érdemben hozzájárulni az energiapazarlás csökkentéséhez. Hogy pontosan mit jelent ez a fenntarthatóság szempontjából, és mi kellene az épületszektor teljes zöldítéséhez, arról az április 24-i Sustainable Tech 2024 konferencián az alábbi szakértők beszélnek majd Kiss Gábor, ügyvezető igazgató, Metrodom Kivitelező, IFK, alelnök moderálásában:

otthonfelujitasi-program-668827

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Luxus otthon lakás