A kőkorszakban ragadt az ingatlanpiac?

Bánfi Orsolya
2016. március 27. 07:15    
nyomtatás
 
Az információtechnológia fejlődése számos iparágra volt már komoly hatással, az egyik legnagyobb és ezért talán kissé nehezebben mozduló iparág, az ingatlanszektor azonban mintha folyamatos lemaradásban lenne a többiekhez képest, a piaci szereplők jellemzően csak lassan képesek adaptálni az új technológiákat.


Ennek egyik oka, hogy az ingatlanszektor mindig is személyes kapcsolatokon alapuló üzletág volt, a kereskedelmi és lakóingatlanok piaca soha sem működhetett az ingatlanpiaci szereplők hosszú évek során kialakított kapcsolati hálója nélkül.

Az ingatlanpiacon ugyanakkor nagy értékű tranzakciók múlhatnak az információáramlás hatékonyságán, így ez a piac sem működhet a pontos és gyors adatáramlás, a munkafolyamatok automatizálása, az online együttműködés nélkül.

Ezt felismerve, a technológiai fejlődés első fázisaként kialakultak és ma már mind a lakáspiacon, mind a kereskedelmi ingatlanok piacán megtalálhatóak olyan online adatbázisplatformok, amely könnyebbé teszi a keresést, az eladó és a vevő egymásra találását. Ha a technológiai fejlődés 1.0 azt jelentette, hogy az ingatlanpiac online felületre került, akkor a 2.0-ban olyan szoftverplatformok születnek majd, ahol az adatok áramlása, így a működés sokkal hatékonyabban és eredményesebben fog megvalósulni.

Azok a piaci szereplők, akik eddig a papír-ceruza vonzásában, vagy Excel-statisztikák alapján irodákban dolgoztak, ma már könnyen, bárhol hozzáférhetnek felhő alapú információkhoz is, és ezeknek a közös adatbázisoknak az optimális használatával hatékonyabb a kollegák, üzletágak, fióktelepek közötti együttműködés, és a folyamatok automatizálásával kiküszöbölhetőek a duplán/triplán végzett munkák. Természetesen mindezen megoldások pénzt és időt takarítanak meg a tulajdonosok számára, elősegítve a költséghatékony működést.

Ez a trend közben új befektetési üzletágat is létrehozott, a kockázati tőke figyelme egyre inkább az ingatlantechnológiai startup cégek felé fordul. A CB Insights 2016. februári riportja szerint 1,5 milliárd dollár tőke áramlott be ebbe a szegmensbe 2015-ben. A CB Insights kiemelt néhány szolgáltatási irányt, amelybe a kockázati tőkebefektetők tőkét invesztáltak, s amely startup cégek sorsát érdemes nyomon követni.
  • Kereső szolgáltatások: Gondolhatnánk, hogy a már működő keresőoldalakon nem sokat kell, vagy lehet fejleszteni, de látható, hogy a befektetőket még mindig érdeklik azok az új megoldások/platformok, amelyek lehetővé teszik a lakó és kereskedelmi ingatlanok online megjelentetését, marketingjét akár eladásról, akár bérletről van szó. (Például: Placester, VivaReal (Brazília), 42Floors, LiquidSpace, Estately, PropTiger és Zumper)
  • Befektetői szolgáltatások: Magyarországon még kevéssé ismert olyan közösségi finanszírozást megvalósító platformok és csatornák, amelyek tőke, vagy kölcsön ügyleteket közvetítenek befektetőknek. (Például: Property Partner, vagy a RealCrowd)
  • Tech ügynökségek: Online ügynökségek, amelyek működésüket optimalizálva a modern technológiára építve nyújtják szolgáltatásaikat. (Például: Redfin, Compass)
  • Lízing -menedzsment szoftverek: Teljes körű bérleti szerződés menedzsment programok. (Például Hightower és LeaseAccelerator)

Ez a befektetési terület sem mentes azonban a kockázatoktól. Az ingatlantechnológia befektetőknek is tanácsos, hogy értékeljék az induló cég hosszú távú életképességét, annak ellenére, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az ingatlantechnológiai startup cégek által létrehozott előnyök messze felülmúlják a költségeket. Az elemzők arra számítanak, hogy a hatékonyságnövekedést megcélzó, valamint az információk sebességének és pontosságának fejlesztésére létrehozott technológiai megoldások fogják áthatni az ingatlanágazatot.

Ugyanakkor a képet tovább színesíti, hogy az élet egyéb területeit kiszolgáló okostelefonok robbanásszerű fejlődése, és ezek átütő elterjedése, teljes mértékben integrálni fogja ezen eszközökbe a vállalati irodai rendszereket, megkönnyítve az ügynökök irodától távoli munkavégzését.

Látható tehát, hogy ebben a rendkívül hagyományosnak gondolt iparágban is vannak elérhető megoldások, melyek használatával külföldön már most, és Magyarországon remélhetőleg nagyon hamar komoly versenyelőnyre lehet szert tenni.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 


hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium