Ingatlan

Multimilliomosok választása - A legdrágább luxusotthonok

Portfolio
Az elmúlt négy évben a lakásértékesítések és az új lakás építések negyedévről-negyedévre történelmi mélypontokat döntögetnek, a legtehetősebbek azonban még mindig számtalan, a hazai lakáspiaci körülmények között valóban luxusnak számító projekt kínálatából válogathatnak. A legtöbb, négyzetméterenként akár egymillió forinttól hirdetett új lakást jelenleg kisebb budai projektekben találhatjuk, de akadnak nagyobb léptékű fejlesztések és presztízs beruházások azok számára is, akiknek Pest a "Rózsadomb".
Még éppen a válságot megelőző hónapokban (2008 elején) készített az Ecorys Magyarország Kft. egy listát, melyben a legjelentősebb budapesti luxuslakás-építési projekteket gyűjtötték össze. A közel 5 évvel ezelőtti, 15-ös listára akkor 700 ezer forint/négyzetméter ártól lehetett felkerülni. Rendkívül érdekes és tanulságos elővenni ezt a gyűjteményt és egy kicsit frissíteni azt a jelenlegi tudásunkkal.

Multimilliomosok választása - A legdrágább luxusotthonok
A "legek" anno

A 2008-as lista első helyezettje, a Palazzo Dorottya még ma is mintegy 49 lakást kínál eladásra a megvalósult 87-ből, melyek egy részét akár bérelni is lehet. Az eltelt évek alatt az árak a Palazzo Dorottyában pedig inkább tovább emelkedtek, így egyes lakásokhoz, köszönhetően a forint-euró árfolyamának, közel 2 millió forintos négyzetméteráron juthatunk ma hozzá, az öt évvel ezelőtti átlag 1,1 millió forinthoz viszonyítva. Kevésbé szerencsésen alakult a Rózsadomb tetejére megálmodott Excelsior Budapest Spa története, melyet a budai látképet évtizedek óta csúfító, egykori SZOT-szálló betonvázából fejlesztettek volna, de végül nem fejlesztettek, és nem adták el a projekt lakásait négyzetméterenként átlagosan 1,1 millió forintért.

Multimilliomosok választása - A legdrágább luxusotthonok

View Larger Map

A Szalag utca 6. szám alatti Corvinus Palace-ról sok információt ma már nem lehet elérni a világhálón, ám ez a projekt az egyik azon kevesek közül, melyek sikeresnek tekinthetőek a 2008-as lista legdrágábbjai között, hiszen befejeződött, és eladó lakást ma már nem hirdetnek benne. A 980 ezer forintos átlagos négyzetméterárral a negyedik helyre szorult Palazzo Andrássy avagy Andrássy Palace Gardens ma a bank tulajdonában várja a szebb napok eljövetelét. Bár az egyik korábbi értékesítő elmondása szerint a projekt két épülete közül az egyiket átadták, a másiknak pedig a homlokzatát felújították, a válság a finanszírozó markába kényszerítette a pesti oldal egyik legexkluzívabbnak indult lakásfejlesztését.

A nagyobb projektek közül érdekes még a Neocity Group Szemlőhegy tetejére megálmodott Seven Arts Resort-ja, amit a fejlesztőtől visszavéve az Erste vett kezelésbe. Többször is kerestük az Erste illetékeseit a jelenleg is folyó kivitelezéssel kapcsolatban, azonban annál többet, hogy nemsokára beindul a nagyszabású értékesítés, nem kívántak elárulni. Így bár néhány évet ugyan csúszott a projekt, de úgy fest végül átadásra kerülnek az egykori diplomata-lakópark lakásai, és benépesülhetnek élettel a jobb sorsra ítélt betonvázak.

Multimilliomosok választása - A legdrágább luxusotthonok

View Larger Map

A Király utcában megvalósult, és a médiában a silány minőség szinonimájává tett Central Passage esete a mai napig megbotránkoztatja a jóérzésű fejlesztőket, kivitelezőket, építészeket és ingatlanosokat, így a luxus kategóriából hamar kiírta magát a projekt. A Felvinci (ma már Rózsadomb) Villapark pedig (lásd a részleteket lejjebb) a válság luxustársasház projektjeinek egyik legnagyobb túlélőjévé vált, hiszen megvalósult, és ma már mintegy 75%-át értékesítették is. A luxusprojektek mérlege tehát nem a legjobb, ám ennek ellenére számos kisebb, közepes és nagyobb lakásszámú projekt található ma is a budapesti új építésű luxustársasházak piacán.

A mai kínálat

A legtöbb milliós négyzetméterár körüli új építésű lakást ma a II. kerületben kínálják a fejlesztők. Néhány fejlesztésben ugyan tíznél több lakás is található, ám a legtöbb luxusprojekt inkább kisebb, 3-6 lakásos. Ennek oka lehet egyrészt az, hogy kevés összefüggő nagyobb terület van a legjobb lokációkban, illetve, hogy nem is mernek nagyobbat, többet építeni a fejlesztők, hiszen ki tudja mikor képesek értékesíteni a mai lakáspiaci körülmények között az újonnan megépített álomotthonokat.

Összeállításunk tájékoztató jellegű, és elsősorban az interneten elérhető hivatalos és publikus adatokra támaszkodik.

A kiemelt lokációkban tehát továbbra sincs változás. A többlakásos luxusprojektek még mindig elsősorban a II., az V. és a XII. kerületekben keresik a tehetős vevőket, ám akad néhány kivétel is. Ilyen például a XIII. kerület Duna Pláza mögötti negyede, ahol a Prestige Towers kínálja nem éppen angyalföldi átlagáron megépült luxuslakásait.

Multimilliomosok választása - A legdrágább luxusotthonok
Amennyiben a jelenlegi kínálatból szemezgetünk, Pestnél maradva nem szabad elfelejtkeznünk a már említett Palazzo Dorottyáról, ami továbbra is az egyik legvastagabb pénztárcát követeli a vásárlóktól. Lipótvárosban azonban helyet követel magának még a Garibaldi 4. fantázianevű projekt is, amely a pesti luxusprojektek többségéhez hasonlóan nem új építésű, hanem inkább "újjá-építésű" projekt, vagyis a régi házat teljesen felújítva és lakásait átalakítva valósult meg.

Multimilliomosok választása - A legdrágább luxusotthonok
A luxus azonban nem csak a Rózsadombon és Lipótvárosban várja az arra vágyókat. Az összesítésünkből kihagyhatatlan a VI. kerületben található, az Andrássy út vonzáskörzetébe tartozó, kívülről a múltat megőrző, belül azonban a kor luxuskövetelményeit kielégítő fejlesztés, a The Rippl is. A projektben egy 61 négyzetméteres lakás ára 64 millió forint, legalábbis az egyik kizárólag exkluzív lakásokat forgalmazó ingatlanügynökség oldalán található adatlap szerint. Bár nem tartozik a legdrágábbak közé, mégis érdekességként érdemes megemlíteni a VIII. kerület egyik árban kiemelkedő projektjét, a Mikszáth-házat, ahol a környék átlagárához képest mintegy háromszoros négyzetméteráron, átlagban közel 600 ezer forintos fajlagos áron juthatunk hozzá egy új lakáshoz.

Multimilliomosok választása - A legdrágább luxusotthonok
Változó igények - A Rózsadomb Villapark története

Az egyik legnagyobb lakásszámú és legexkluzívabb budai luxusprojekt története az '50-es évek elejéig nyúlik vissza, mikor még üres telkek álltak a beruházás helyén. Majd a Belügyminisztérium üdülőt épített a telkekre, mely később átalakult, és óvodaként kezdett üzemelni. Az óvoda és bölcsőde - a helyiek elmondása szerint - a rendszerváltás után is üzemelt még néhány évig, majd ezt követően elhagyatottan állt úgy 2005-ig, amikor is egy külföldi befektető vásárolta meg a telket a Belügyminisztériumtól. "A befektető készíttette el a terveket, kért (és kapott) építési engedélyt. Ezt követően 2006-ban kínálta részünkre először eladásra az immár 4 villaépület, összesen 47 lakás megépítésére alkalmas, építési engedélyes tervekkel rendelkező, 8000 nm területű telket. Az eladóval közel egy évig alkudoztunk, majd 2007-ben vásároltuk meg az ingatlant az Inter-Európa Bank (ma már CIB Bank) telekvásárlási hitelének felhasználásával." - meséli dr. Boglutz István, a Skarlát-Házak Kft. ügyvezetője a kezdeteket.


View Larger Map

2008 végén, 2009 elején kezdődtek el a mélyépítési munkálatok, vagyis pontosan a hazai válság kitörésének időpontjában, majd 2009-ben a szerkezetépítés. 2012 júniusában kapott az épület használatbavételi engedélyt. Jelenleg az eladásokkal párhuzamosan történik a lakások minden esetben egyedi belső kialakítása. Boglutz elmondása szerint a projekt telekvásárlással és kivitelezéssel együtt 3,4 milliárdos költséget jelentett, ennek megfelelően 750 és 1050 ezer Ft/nm áron kínálják a projekt lakásait. Banki finanszírozást kizárólag a telek megvásárlásához vettek igénybe, a kivitelezéshez nincs projekthitele a fejlesztőnek, ami talán az egyik legfontosabb feltétele volt a projekt számára a válság sikeres átvészelésének.

Külön érdekesség, hogy a projektben eddig lakást vásárlók körében alacsony igény mutatkozott a luxusszolgáltatások iránt, mint közös uszoda, szauna, gőzkabin, vagy konditerem, mivel kevesen vágynak a közös használatú wellness-re. Vagyis a multimilliomosok körében egyre inkább terjed a tudatos gondolkodás, és a luxust leginkább a lokációban és az épített környezet minőségében mérik, mintsem a kiegészítő szolgáltatások sokféleségében.

Multimilliomosok választása - A legdrágább luxusotthonok
A projekt 41 lakásából máig mintegy 31-et értékesítettek, és jelenleg 8-ba már be is költöztek az új lakók. Boglutz elmondása szerint a vevők alig 10-20 százaléka külföldi állampolgár, ám jellemzően ők is valamilyen szálon kötődnek az országhoz. Bár egy ilyen, több tíz, akár százmilliós lakást nem lehet nem befektetésként is kezelni, a trendek alapján a vevők többsége tervezi a beköltözést, és nem csak spekulációs céllal vásárol luxuslakást.

De kik is érdeklődnek egyáltalán az ilyen lakások iránt? Jól körbehatárolható réteg. "A vevőink jellemzően 40 év feletti, magyar, magasan képzett felső középosztálybeli - nagyvállalati felsővezetők, cégtulajdonosok - magánszemélyek." - összegzi tapasztalatait Boglutz.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat