Ingatlan

Mozgolódás a rózsadombi csontváz körül - Terv készül a SZOT-szállóra

Portfolio
Újra ébredezni látszik a budai látképet évtizedek óta rondító, SZOT-szálló néven ismert betonváz. A Portfolio.hu értesülése szerint a tulajdonosi jogokat gyakoroló CIB Bank több hazai építész irodától is ajánlatot kér be megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A kérdés már csak az, hogy ha valaha is megvalósul egy új projekt a területen, akkor vajon az eddigi koncepcióknak megfelelően luxuslakások, szálloda, avagy valami teljesen más jön létre a világörökségi látképben.
Mintegy három évvel ezelőtt jött az utolsó érdemi információ az egykor SZOT Panoráma Szállóként üzemelő épületről, melynek szerkezete 1971 óta "díszíti" a budapesti városképet. Rengeteg tulajdonváltást követően 2007-ben a Pro-Hill Kft. elkezdte újjáépíttetni az épületet és szálloda helyett Excelsior Budapest Spa néven luxusapartmanokat kívántak kialakítani. A 1-3 millió forint közötti négyzetméterár azonban nem minősültek sikeres koncepciónak. Majd 2009-ben a finanszírozó és a kivitelező türelme elfogyott, és az épület így rövid úton a CIB Bankhoz került, akik jelenleg is tulajdonosai az ingatlannak. A CIB Lakáslízing Zrt. pedig még 2004-ben szállt be a projektbe. A 2009-es árverést vezénylő Árverező Ház Zrt. egyébként nettó 40 millió euróra, vagyis 10,5 milliárd forintra árazta be akkor az ingatlant.

Mozgolódás a rózsadombi csontváz körül - Terv készül a SZOT-szállóra
A sajtóban több helyen megjelent legutolsó, nem túl sokatmondó CIB közlemény szerint, a bank jelenleg megvizsgálja az ingatlan értékesítésére vonatkozó összes lehetőséget. Azt, hogy az elmúlt 2-3 évben milyen vizsgálatok készültek a projekt értékesíthetőségével kapcsolatban sajnos nem tudni, de annyi bizonyosnak látszik, hogy valami beindult, hiszen az általunk megkeresett építész irodák közül többen is megerősítették a tényt, hogy valóban kaptak felkérést a tulajdonos CIB Banktól megvalósíthatósági tanulmányra vonatkozó ajánlat beadására.

A SZOT-üdülőt a hetvenes évek eleje óta láthatjuk a Rózsadomb Pest felé néző oldalán. Az ingatlan 1971-ben a néhai Vass Antal tervei alapján épült meg. A rendszerváltás után a kultikus épület a Globex csoporthoz került, mely azonban 1998-ban - büntetőeljárások indulásával párhuzamosan - csődbe ment. Az ingatlan ezután kártérítésként került a Globex egyik legnagyobb ügyfeléhez, Sopron önkormányzatához. Az önkormányzat végül több sikertelen kísérlet után 2004 nyarán eladta az ingatlant a Pro-Hill Kft.-nek. A beruházó Pro-Hill Kft. 2005. októberében a Magyar Építész Kamarával, az Országos Lakás és Építésügyi Hivatallal és a II. kerületi Önkormányzattal együttműködve nyílt építészeti tervpályázaton választott ki két nyertes pályaművet. A Pro-Hill Kft. kivitelezési tervét a Budapesti Világörökségért Alapítvány (BVA) azonban a városkép szempontjából elfogadhatatlannak tartotta és 2006 februárjában a közigazgatási hivatalnál az építési engedély visszavonását kérelmezte. A BVA fő kifogása az eredetileg 7 emeletes épületre tervezett további két emelet ellen irányult. A Közigazgatási Hivatal először visszautasította a kérelmet, mondván a BVA nem tekinthető ügyfélnek, mire a BVA bírósághoz fordult. A Fővárosi Bíróság ítéletében kötelezte a Közigazgatási Hivatalt, hogy hozzon érdemi döntést a BVA beadványával kapcsolatban. Az indoklásban az ENSZ által létrehozott ún. Aarhusi Egyezmény szerepel, mely környezetvédelmi ügyekben a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételhez való jogát tartalmazza. A bíróság szerint ugyanis az Excelsior Budapest Spa lakóépület átépítésének ügye kifejezetten környezetvédelmi ügy. A BVA és a Pro-Hill pereskedésének idejére a Fővárosi Bíróság aztán felfüggesztette az Excelsior Spa építési engedélyét a jogerős döntésig. A BVA a bíróságon úgy érvelt, hogy az átalakítás keretében épülő további emeletek a dunai panorámát tenné tönkre, veszélyeztetve ezzel az UNESCO által adományozott világörökségi címet. Az épület körüli vitának végül peren kívűli megegyezés vetett véget. A kompromisszum szerint a jelenlegi 7 emelet fölé már csak egy kvázi emeletet építhettek volna, ahol a tervek szerint csak három penthouse lakás kapott volna helyet. A beruházás ugyan megindult, de a projekt végül bedőlt és 2009-ben a jelenlegi tulajdonos CIB Bankhoz került az egykor szebb időket látott ingatlan. Azóta nagy csend övezi a projektet, a CIB Bank csak szűkszavúan nyilatkozik a témában és egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz bármilyen változás, akár építés, akár bontás a területen.


Nagyobb térképre váltás

Építész forrásunk szerint, amennyiben a beadott megvalósíthatósági tanulmányok külön-külön is egy bizonyos funkciót, például lakást, vagy szállodát határoznak meg, akkor várhatóan a tervpályázatot már konkrétan ilyen típusú fejlesztésre írják majd ki. Azt, hogy a tulajdonos CIB Bank vajon milyen funkciót preferál egyelőre nem lehet tudni, de az is könnyen elképzelhető, hogy az ingatlant végül a meglévő tanulmányokkal együtt megpróbálják értékesíteni egy ingatlanfejlesztőnek, aki később akár teljesen új koncepcióval is előállhat a hasznosítással kapcsolatban. A jelenlegi hazai ingatlanpiaci helyzetet tekintve sajnos azt kell vélelmeznünk, hogy még több év választ el minket attól, hogy kész beruházást lássunk a Rózsadomb legértékesebb telkén.

survey tools
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

Fizessenek a szegények

A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a teljes adóbevétel 30-40%-a a cégek jövedelméből származott. Egy másik forrás a gazdagok j

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Liberty Hotel_big, tribe