A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat
Podcast

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

A Trading Economics friss adatai azt mutatja, hogy az arabica kávé határidős jegyzése 11 havi csúcsra kúszott fel, a hónap első felében az árak több mint 40 százalékkal emelkedtek. Tényleg semmi sem ment meg minket attól, hogy a kávé luxus termékké váljon? Azt, hogy 20 év múlva mi lesz a kávéval, senki sem tudja biztosan, de a magyarországi Coca-Cola kávés portfólióját (Costa Coffee, Caffe Vergnano) vezető szakember biztos abban, hogy néhány éven belül luxus-veszély nem várható.

A híradásokban meg-megjelenő kávépiaci ármozgásokkal kapcsolatban például van egy érdekes körülmény. A brazil hírforrás a kávévilágot leginkább az arabica felől láttatják, ami érthető is, mivel a világ kávétermelésének mintegy háromnegyede az arabica kávéról szól (aminek felét Brazília adja, így ők az arabica legfőbb forrása). Ám mindez megtévesztő is lehet, mivel Magyarországon és a régiónkban a kávéfogyasztás elsősorban robusta alapú - ebből pedig Vietnam adja a világ kávépiacaira a legtöbbet; mintegy 40 százalékot.

Azért is fontos ez, mert míg 2021-ben egy kiló arabica kávé 145 százalékkal volt drágább, mint a robusta, ez a különbség Idén áprilisára mindössze 27 százalékra olvadt.

Az alapanyagnak számító zöld babkávé ára az elmúlt öt évben egyébként is jelentősen emelkedett, de a boltokba kerülő kávé árának alakulását más külső tényezők is meghatározták (mint például a csomagolóanyagok és az energia árának emelkedése). Magyarországon erre még egy lapáttal rátett a forint dollárra szembeni gyengülése is.

Sokkal jobban kell aggódnunk a robusta árának emelkedése miatt

- magyarázta Árok Gábor. A tendencia a következő egy-másfél évben is maradhat, mivel az a kávé, amit idén a csészékbe töltenek, valószínűleg még a 2023-as áron lekötött kávéból származik.

A magyar kávépiac 2021-ig folyamatosan növekedett, majd fordult a trend, és tavaly, volumenben már mintegy tizedével esett az elfogyasztott kávé mennyiség. Az idei év első két hónapjának adatai azonban azt jelzik, hogy elindulhatott egy óvatos korrekció, és jelenleg (év/év alapon) egy mintegy másfél százalékos növekedésben vagyunk. Ez azonban a szakember szerint "a nagy átlagot nézve még mindig inkább stagnálás".

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

KÖVESS MINKET

Főbb részek:

  • Intro (0.00)
  • Luxus lesz-e? (1.20.)
  • Attól függ, hogyan veszik (4.45.)
  • Arabica vs. robusta (9.58)
  • Hová tartozunk Európában? (13.10.) 
  • A szemes kávé az egyetlen (16.47.)
  • Csészénként 132 liter víz (19.10)

Címlapkép forrása: Getty Images

további epizódok
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Vadonatúj autóvásárlási támogatás jöhet Magyarországon

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.