Megállt a kávézás drágulása, erősödhet a magyar piac is

Megállt a kávézás drágulása, erősödhet a magyar piac is

Továbbra is növekszik a minőségi kávéfogyasztás Magyarországon, azonban az új idők új kihívásokat hoztak – mondta el a Portfolio-nak Szabolcsi Lajos, a Dallmayr Magyarország ügyvezetője. A szektor átalakulásával a vendéglátóiparban is egyre többen vezetnek be különféle innovatív technológiákat, amelyek az elmúlt években tapasztalható munkaerőpiaci problémákra is megoldást jelenthetnek. Mindeközben a minőség mellett az automatás üzletágban is egyre fontosabbá válnak a kapcsolódó szolgáltatások, a versenyképes ár fenntartása pedig ezen a területen is jelentős fejlesztéseket igényel. Véletlenül se a pohár mérete legyen kisebb vagy alacsonyabb a mögöttes szolgáltatás minősége, ez a stratégia ugyanis hosszú távon vissza fog ütni azokra, akik most ezzel nyernek piacot.

Az emberek fele naponta többször kávézik, hódít a koffeinmentes változat

Az emberek fele naponta többször kávézik, hódít a koffeinmentes változat

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.

Úgy isszuk a  kávét, hogy a keresletet már alacsonyabb minőségű fajtákkal kell kielégíteni

Úgy isszuk a kávét, hogy a keresletet már alacsonyabb minőségű fajtákkal kell kielégíteni

A Nemzetközi Kávészervezet (International Coffee Organization - ICO) ügyvezető igazgatója, Vanusia Nogueira szerint a globális kávéfogyasztás az évtized végéig évente 1-2%-kal növekszik majd, és becslése szerint a következő nyolc évben mintegy 25 millióval több 60 kg-os zsákra lesz szükség a kereslet kielégítése érdekében - írja a Bloomberg.

Az éghajlatváltozás a reggeli kávézást is elintézi - Veszélyben a termés

Az éghajlatváltozás a reggeli kávézást is elintézi - Veszélyben a termés

Az éghajlatváltozás veszélyt jelent a globális kávétermelésre, amivel napjainkban már világszerte rengeteg kávétermelő szembesül. Bár az arabica kávé nem tűnik el teljesen, az iparágnak be kell látnia azt a tényt, hogy egyre nehezebb lesz a termesztés, ami a későbbiekben kevesebb termelést is jelent.

Magyar kutatók igazolták: halálos betegségektől menthet meg a kávé

Magyar kutatók igazolták: halálos betegségektől menthet meg a kávé

Napi 0,5-3,0 csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is. A Semmelweis Egyetem (Budapest) és a Queen Mary Egyetem (London) közös vizsgálatának eredménye a közelmúltban látott napvilágot a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban.

A magyaroknak még mindig az eszpresszó az igazi kávé

A magyaroknak még mindig az eszpresszó az igazi kávé

Egy friss kávéfogyasztási kutatás szerint a magyarok legnépszerűbb itala az eszpresszó, majd a tejeskávé és a capuccino jön a sorban. A tejes italokat inkább a nők és a fiatalok szeretik.

Másképp kávézunk, mint egy évvel ezelőtt: a dohánybolt lett az új presszó

Másképp kávézunk, mint egy évvel ezelőtt: a dohánybolt lett az új presszó

A COVID-19 megjelenése a kávépiac szereplőinek életét is felforgatta. A home office-szal, az éttermek bezárásával átalakultak a fogyasztói szokások, és kérdés, mi tér vissza az újranyitással. Szabolcsi Lajossal, a hazai kávépiac legnagyobb kávépiaci szereplőjének számító Alois Dallmayr magyarországi ügyvezetőjével többek között arról beszélgettünk, milyen következményei lettek a járvány kirobbanásának a kávéfogyasztásra, hogyan érintette a forgalmukat a vírushelyzet, és hogy milyen tervei vannak a 300 éves múltra visszatekintő vállalatnak.

Ezt az öt dolgot semmiképpen se csináld reggel a tudomány szerint

Ezt az öt dolgot semmiképpen se csináld reggel a tudomány szerint

Nem jó bal lábbal kelni – tartja a magyar közmondás, de az ilyen buta babonákon túl ki mondja meg, hogy milyen reggeli rutint kövessünk? A kérdés fontos, ha számít nekünk az öntudatos élet, de tudományos igényességű válaszokat igencsak nehéz találni. Az alábbi cikkben ezért megpróbáltunk utánajárni, hogy mi az az öt dolog, amit tényleg érdemes volna betartanunk, hogy jól induljon a reggelünk.

Tíz kávétípus, amit mindenkinek ismerni kell

Magyarországon a kávéért is legalább olyan sokan rajonganak, mint a finom ételekért vagy a fociért. Épp ezért komoly tömegeket érint a hazai kávéfogyasztási kultúra mostani átalakulása: egyre több itallapra kerülnek fel az olyan különlegességek, mint a latte macchiato, az americano vagy a ristretto. Az otthoni kávéfőzés is egyre profibbá válik: a legújabb automata kávégépekkel ezek mindegyike elkészíthető, ráadásul egyetlen gombnyomással. A Portfolio szerkesztősége kapott tesztelésre egy ilyen csúcsgépet, így lefőztük a legnépszerűbb kávéitalokat, amelyeket cikkünkben részletesen bemutatunk.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.