Prémium

Kiemelkedően fontos a biztonság az interneten? (x)

Portfolio
Antal Lajos a PricewaterhouseCoopers (PwC) Biztonság és Technológia részlegének fejlesztéséért felelős menedzsere. Három részes interjúsorozatunk - mely az informatikai biztonsággal foglalkozik - első, bevezető részében az informatikai társdalomról kérdeztük, amelyet a kiberbűnözés szempontjából is lát és több éves brit tapasztalata birtokában ismeretei vannak arról, hogy gyakorlatban mit jelent az informatikai társadalom.

1 2 3

Lemaradott a .hu?.
Portfolio.hu: Szerinted milyen on-line szolgáltatások a legjellemzőbbek és alapvetően milyen különbségeket látsz a hazai illetve a brit példák között?



Antal Lajos: Két nagy területet érdemes megfigyelni az on-line szolgáltatásokat illetően. Az egyik a kormányzati szervekhez, minisztériumokhoz kapcsolódó információ technológiai szolgáltatások. A www.ukonline.gov.uk oldalon például rendkívül sok szolgáltatást nyújtanak a brit polgároknak: az adóhatóság, útlevéligénylés (a kitöltött nyomtatványt házhoz küldik és csak alá kell írni és visszaküldeni), TV licenc díjaknak a befizetése, horgászati engedélyek igénylése, stb. A másik nagy terület a napi életet megkönnyítő üzleti szolgáltatások, például egy utazás tervezéséhez nyújtott on-line tartalom. Nagy-Britanniában eltér a post code (irányítószám) rendszer a magyarétól. Ott egy post code az utca/házszám szerint azonosít. Például ha beírom a multimap.com alá a PwC egyik épületének post code-ját, akkor az pontosan meg fogja mondani, hogy az az épület hol található. Nagyvárosok esetében, akár légi felvételen keresztül is látni lehet az adott helyet. Több üzleti portál is él ilyen szolgáltatással, hiszen ez vonzó lehet ügyfeleinek.

Említhetem a vasúti közlekedést is. Magyarországon a MÁV Rt. honlapja lehetővé teszi, hogy utunkat megtervezhessük előre. Ezt a szolgáltatást a brit Railtrack webhelye is nyújtja, van menetrend információ és ezt több vasúttársaság kiegészítette on-line jegyrendeléssel, megkímélve utasaikat a sorban állástól: az interneten meg tudom rendelni a jegyemet és postán kiküldik másnap reggelre. Kiemelkedően interneten működnek az olcsóbb jegyeket kínáló brit és ír repülőgép-társaságok, ahol a jegyeket ki sem nyomtatják, hanem az internetes jegyrendelés során kapott karaktersorozat tölti be a jegy szerepét.

Magyarországon az on-line szolgáltatásokat tekintve volt változás az utóbbi pár évben. Több bank nyújt internet banki szolgáltatásokat 2-3 éve.

P.: Nagy a különbség a magyar és a brit kormányzati webes szolgáltatások között?

A.L.: Magyarországon a kormányzati honlap az www.ekormanyzat.hu, melyen egyelőre on-line szolgáltatás minimális mértékben érhető el (gépjárműkereső, cégkereső, ingatlankereső). Szemben a brittel, ahol elég sok terület van, ami elérhető a kormányzati portálon. Igaz az is, hogy nézőpont kérdése, hogy mi az, ami célszerű, hogy a kormányportálhoz tartozzon.

Valószínűleg igen nagy kényelmi szolgáltatás lenne, ha bizonyos formanyomtatványoknak a beszerzését például on-line lehetne megtenni, és nem több órás sorban állás révén. Nagy Britanniában az adónyomtatványok például letölthetők ingyenesen az adóhatóság honlapjáról. Ezt aztán kitöltöm, visszaküldöm és ez napokon belül feldolgozzák.
Időt és idegeskedést lehet megspórolni és ezáltal nem kell több órás sorban állás miatt szüneteltetni a munkát, esetleg szabadságot kivenni. Egyes nyomtatványok már elérhetők az APEH honlapon is. De érdekes összehasonlítani az www.oep.hu portált és az www.nhsdirect.nhs.uk webhelyet.

A Briteknél a parkolási bírságot, csakúgy mint a helyi adót (Council tax) is be lehet fizetni a weben a legtöbb polgármesteri hivatal (Council) honlapján, ezen is megspórolhatnak a britek egy postakeresést és sorban állást. Előbbit persze meg lehet úgy is spórolni, ha nem parkolnak tilosban.

P.: APEH honlap ilyen szempontból viszonylag jó Magyarországon?

A.L.: Az APEH honlapján internetes ügyfélszolgálat az e-mail-re korlátozódik és az APEH felhívja a figyelmet, hogy törvényi okok miatt elektronikus levélben nem adhat felvilágosítást. Letölthetők adatlapok és Elektronikus Adóbevallás is elérhető már.

Magyarországon igen sok hivatalnál meg kell személyesen jelenni, míg Nagy-Britanniában nagyon sokáig élhet úgy az ember, hogy nem kell személyesen megjelennie a hivataloknál. Egyszerű a képlet: napközben az emberek dolgoznak, tehát nem tudnak megjelenni hivataloknál. Ebből következik, hogy a hivataloknak kell az ügyfeleikhez menni. Ez most biztosan furán hangzik, de ha 35 millió brit dolgozó mindegyike évi mondjuk csak 4 órát magán hivatalos ügyeivel foglalkozik, akkor az 140 millió kiesett munkaóra.

Említhetném nemcsak az adóhivatalt, de a szolgáltatókat is: víz, csatorna, villany, gáz stb. A szolgáltatók a szerződéskötéstől kezdve az óraállás negyedéves egyeztetésén át a fizetésig mindent képesek telefonon, levélben vagy a weben végezni. Versenyben állnak az ügyfélért és a verseny nem csak az árakban jelentkezik, hanem a szolgáltatás színvonalában és ebbe beletartozik a kommunikáció is. Az információs társadalom pusztán azt jelenti, hogy nagy mennyiségű információ és szolgáltatás áll a lakosság rendelkezésére. Ebben benne van a kényelem, a hatékonyság, de maga az elérhetőség is: ha például egy többgyermekes anyukára vagy a mozgásukban bármilyen módon korlátozottakra - ez lehet pusztán a távolság - gondolunk.

P.: Mennyi idő alatt hozható be ez a különbség? Vagy alapvetően méretgazdaságosság nem érhető el Magyarországon?

A.L.: Nem tudnám megmondani mennyi idő kell ehhez. A web nem olyan idős, hogy ez behozhatatlan legyen. Hogy gyorsan behozható legyen, ahhoz két dolog kell szerintem. Az egyik a szolgáltatásoknak a száma, színvonala és elérhetősége. A másik az, hogy a kliens oldalon - háztartásokban - is elterjedt legyen az internet használat. Ez számítógépet és internet elérést jelent. Magyarországon a távközlés tekintetében nagy előrelépés volt az elmúlt években illetve a rendszerváltozás óta, de a számítógépek számában, az internet használatban és ismeretekben érzek lemaradást. Lényegesen magasabb az internet használat aránya Nyugat Európában, különösen az északi államokban. Magyarországon ebben van elmaradás, amiben azért valljuk be nem csupán a magyar on-line szolgáltatásoknak van szerepe, de közrejátszanak az internetes díjak és a számítógép árak átlag-jövedelemhez viszonyított aránya is.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lidl áruház