Üzlet

Mennyi pénz van még a gázszolgáltatókban?

Portfolio
Január 1-től a kormány egyoldalú döntésének megfelelően csökkentek a lakossági energiaszolgáltatás díjai, ami értelemszerű további terhet jelentett az energiatársaságok számára. Az elmúlt időszakban nem ez volt az első eset, hogy a kormány a főként külföldi tulajdonban lévő energiacégek számára kedvezőtlen lépéseket tett, de felmerül a kérdés, hogy milyen helyzetben érték a szektort az elmúlt hónapokban tett adókivetések, jóléti intézkedések.
A válság már eleve erősen beszűkítette az energiacégek eredménytermelő-képességét, a fogyasztási volumenek visszaesése érezhető negatív hatást fejtett ki az energiacégek működésére. A lakossági szolgáltatás esetében az energiadíjak 2010 óta történő kvázi-befagyasztása szintén az elvárt bevételek elmaradásához vezetett, miközben a számlák meg nem fizetéséből eredő kintlévőségek is jelentősen megnövekedtek, vagyis a 2012-es kormányzati lépések egy korántsem olyan jó pénzügyi helyzetben lévő szektort értek, mint az korábban volt. Igaz, a kormányzati kommunikáció sem hivatkozik már az energiacégek jelenlegi gyümölcsöző üzleti tevékenységére, hanem az elvonási, illetve jóléti intézkedéseit elsősorban a terhelt társaságok múltbeli profittermelésével magyarázza. Európa nehéz költségvetési helyzetben lévő államai esetében egyébként nem idegen, hogy a kormány az államháztartási bevételek növelése érdekében az energiatársaságok felé fordul, azonban a mértékek itthon eltérőek.

Mekkora üzlet van a gázellátásban?

A következőben megkíséreljük bemutatni, hogy milyen gazdasági környezetben működnek a Magyarországon aktív, lakossági ellátásra is jogosult gáztársaságok. Az összehasonlításban az E.ON, a GDF Suez, a Főgáz és a TIGÁZ társaságok 2011-es beszámolójának adatait fogjuk megvizsgálni. Elsőként a teljes gázkereskedelmi tevékenység (lakossági és versenypiac) eredményszámait mutatjuk be, majd külön kiemeljük a tisztán lakossági (kisfogyasztókra) irányuló egyetemes szolgáltatói tevékenységet. Külön vizsgáljuk a gáz szállításáért felelős hálózati cégek, gázelosztó társaságok működését, tekintettel arra, hogy az EU-s előírásoknak megfelelően ezeket korábban leválasztották, külön gazdasági társaságként üzemelnek. Az egyetemes szolgáltatók az energia (gázmolekula) kereskedelméért felelnek, ideértve a számlázási és ügyfélkapcsolati feladatokat, míg a hálózati társaságok a földgázszállításért (gázhálózat), illetve a fogyasztás méréséért. (Az államosítás előtt álló gáznagykereskedő E.ON Földgáz Trade, és gáztároló E.ON Földgáz Storage számait most nem tekintettük át.)

A továbbiakban olvasható összeállításokban a tisztán üzemi és nettó (adózott) eredmény alapján végezzük az összehasonlításokat. Természetesen a kérdést sok más aspektusból is lehet, és érdemes is vizsgálni (pl. hosszabb idősoron, teljesítménymutatók), amelyet későbbi cikkeinkben igyekszünk körbe járni. A hivatkozott adatok a társaságok 2011-es beszámolóira alapulnak. Tekintettel arra, hogy a cégek különböző elszámolási megoldásokat alkalmaznak, így a bemutatásra kerülő eredményszámok tájékoztató jellegűek.

Teljes gázüzletág (egyetemes szolgáltatás és versenypiac)

2011-ben egyedül a Főgáz tudott érdemi pozitív eredményt produkálni a vizsgált gáztársaságok közül, de a kereskedelmi-margin a fővárosi szolgáltató esetében sem haladta meg a 2,3%-ot. A Főgáz mellett még az E.ON Energiaszolgáltató volt képes felmutatni profitot, azonban itt meg kell jegyezni, hogy a német hátterű cég adatai tartalmazzák a villamos energia kereskedelem számait is. A német hátterű cég gázszolgáltatási tevékenysége üzemi szinten negatív eredményt mutat, míg nettó profit soron 600 millió forintot meghaladó pluszt. A 2011-es év adatai alapján a GDF Suez és a Tigáz gázkereskedelmi tevékenysége már masszív mínuszt mutat, mindkét cég több milliárd forintos veszteséget mutatott ki mind az üzemi, mind az adózott eredmény tekintetében.

Mennyi pénz van még a gázszolgáltatókban?
Egyetemes szolgáltatás

A teljes gázüzletági tevékenységből érdemes kiemelni a lakossági és kisfogyasztók (20m3/h áteresztőképességű mérővel rendelkező fogyasztók) ellátását takaró ún. egyetemes szolgáltatást, hiszen a január 1-től esedékes 10%-os rezsivágás is ennek a körnek a lakossági részére vonatkozott.

Az üzleti beszámolók alapján az látszik, hogy az összes gáztársaság számára veszteséget jelentet az egyetemes gázszolgáltatás, amit jól szemléltet, hogy 2011-re már több cég is negatív saját tőkét mutatott kiegyetemes szolgáltatása esetében, a korábbi évek veszteséges működésének betudhatóan.

2011-ben az infláció mértékét meg nem haladó gázáremelés (1200 m3 meghaladó fogyasztásra vonatkozó áremelkedés) ellenére is az egyetemes gázszolgáltatás veszteséget termelt az energiacégek számára. Az E.ON, a GDF Suez és a Főgáz üzemi szinten egyaránt 2 milliárd forint körüli veszteséget könyvelt el egyetemes gázszolgáltatása esetében, míg a legnagyobb lakossági fogyasztói körrel rendelkező Tigáz üzemi szinten 8 milliárd, míg a nettó eredmény tekintetében 12 milliárd forintos veszteségről adott számot.

Mennyi pénz van még a gázszolgáltatókban?
Hálózati társaságok

Érdemi eredményt egyedül a gázelosztásban realizáltak a külföldi hátterű társaságok. A hatóságilag megszabott árak mellet igen szórt képet mutat az egyes elosztótársaságok jövedelmezősége. Az E.ON két gázelosztója 1,5, illetve 3,3 milliárd forintos profit realizált 2011-ben. A GDF Suezhez tartozó Égáz-Dégáz 4,4 milliárd, a Főgáz közel 4,5 milliárd, míg a legnagyobb hálózattal rendelkező Tigáz gázelosztási tevékenysége 1,2 milliárd forint adózott eredményt ért el 2011-ben.

Mennyi pénz van még a gázszolgáltatókban?
Utóbbi, gázelosztást végző cégek esetében azonban meg kell jegyezni, hogy a 2012 utolsó negyedévében végrehajtott jogszabály-módosításoknak betudhatóan 2013-ra jelentősen megnövekedtek a tevékenységhez kapcsolódó adóterhek. A tavalyi lépéseknek betudhatóan a 2013-as teljesítményük után már a hálózati társaságoknak is meg kell fizetniük az "energiaellátók jövedelemadóját" (Robin Hood-adó), ami a módosított társasági adóalapra vetítve 16,5-31%-os többlet-adóterhet jelent attól függően, hogy milyen mértékű beruházásokat hajtanak végre a cégek. Ezen felül fix költségként jelentkezik a közműadó, vezetékadóból származó befizetési kötelezettség is, ami a MEH által elérhető vezetékhossz-adatokból kalkulálva kb. 10 milliárd forintos költséget jelent. Ez a gázelosztói iparág esetében a 2011-ben realizált összprofit kétharmadát teszi ki.

Összességében az energiacégek beszámolóiból az derül ki, hogy a kormány elmúlt időszakban tett adókövetései, illetve jóléti intézkedései már egy korántsem olyan jó pénzügyi helyzetben lévő szektorra nehezednek. Az egyetemes, lakossági szolgáltatás már évek óta veszteséget termel az energiacégek számára, vagyis egy szó szerint vett non-profit (profitmentes) ellátás inkább a fogyasztói árak növekedésének irányába hatna.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
tőzsde