Gazdaság

Nem lesz új 30%-os társasági adókulcs

Portfolio
Ismét adózűrzavarba került az energetika szakma a héten, adókulcsok jöttek, mentek, miközben nem szabad elfelejteni, hogy egy olyan stratégiailag fontos, évtizedes távlatokban tervező iparágról van szó, amelynek működéséhez elengedhetetlen lenne a kiszámítható szabályozási környezet. A Portfolio.hu felkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy tisztázza a héten felmerült kérdéseket:

- A gyakorlatban nincs szó 30%-os társasági adókulcs bevezetéséről. Marad a jelenlegi társasági adózás az energetikai és közműszolgáltatóknál (10 és 19%).

- A Széll Kálmán Terv 2.0-ban bemutatott új, 16%-os Robin Hood-adókulccsal szemben csak 11%-os várható.

- Sérülhet a kormány Széll Kálmán Terv 2.0-ban Robin Hood-adóból előirányzott 55 milliárd forintos bevételi célszáma.

- A Robin Hood-adót jelenlegi befizetők mellett a 11%-os kulccsal meg kell fizetniük az egyetemes szolgáltatóknak, elosztói engedélyeseknek, a víz-, és csatornaszolgáltatóknak, valamint a települési hulladékkezelési közszolgáltatóknak.
Az elmúlt napokban igen sok adóügyi változásról lehetett értesülni a sajtóban, amelyek nem egyszer egymásnak ellentmondó információkat tartalmaztak. A különböző bejelentések és közlemények igen sok forgatókönyvnek adtak teret, ezért a Portfolio.hu pontosítást kért a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

Az energetikai, közműszolgáltatást végző társaság jövőbeni adózásának kérdése az elmúlt időszakban elsőként a Széll Kálmán Terv 2.0-ban merült fel. A dokumentumban leírtak szerint a kormány kivezeti idén az energetikai válságadót, azonban továbbra is életben tartja a Robin Hood-adót (Energiaellátók jövedelemadója), méghozzá a jelenlegi kulcs kétszerese, vagyis 16% mellett. A Tervben emellett írnak arról is, hogy egyéb közműszolgáltatókkal szélesítik az adófizetők körét, így a Robin Hood-adóból tervezett bevétel 55 milliárd forintra növekszik.

Ezt követőn Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter az új adótörvények elfogadásával összefüggésben arról számolt be a héten, hogy a három kulcsossá váló társasági adórendszerről is folynak egyeztetések a tárcánál: a 10 és 19%-os kulcs mellett 30%-os kulcs vonatkozik majd az energiaszolgáltató és közműcégekre - fogalmazott a miniszter.

Később a tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára úgy pontosította a kijelentést, hogy az energia- és közműtársaságok esetében a 19%-os társasági adókulcs mellett a 11%-os Robin Hood-adóval jön ki a 30%-os új kulcs. A piacok egyébként igen hevesen reagáltak a nemzetgazdasági miniszter szavaira, hiszen az eredeti bejelentés felvillantotta annak lehetőségét, hogy az energiacégeknek a jövőben a 16%-os Robin Hood-adófizetési kötelezettségük mellett 30%-os társasági adóterhet kell majd viselniük, vagyis eredményük közel felét befizethetik az államkasszába.

Később a tárca, az MTI-nek eljuttatott közleményében megerősítette az adóügyi helyettes államtitkár, Dr. Balog Ádám szavait a 30% = 19% + 11%-os (változatlan társasági + 11%-osra emelt Robin Hood-adó) elképzelésről, egyben megnevezte azok körét is, akiknek az új, "30%-os társasági adókulkcs" alatt kell majd adózniuk: a villamos energiáról szóló, továbbá a földgázellátásról szóló jogszabályban meghatározott egyetemes szolgáltatók, elosztói engedélyesek, a víz-, és csatornaszolgáltatók, illetve a települési hulladékkezelési közszolgáltatók.

A felsorolás azért érdekes, mert a megnevezettek jelenleg nem kötelezettjei a Robin Hood-adónak, vagyis felmerült a kérdés, hogy mi lesz a jelenlegi Robin Hood-adóbefizetőkkel, az "energiaellátókkal".

Nem lesz 30%-os társasági adókulcs

A NGM-től kapott tájékoztatás szerint a gyakorlatban nincs szó "30%"-os új társasági adókulcsról, hanem továbbra is minden érintett a jelenlegi társasági adókulcsok mellett fog adózni, azonban a Robin Hood-adót a jelenlegi 8%-ról (csak) 11%-osra emelik, és befizetői körébe bevonják az egyetemes szolgáltatókat, az elosztói engedélyeseket, a víz-, és csatornaszolgáltatókat, illetve a települési hulladékkezelési közszolgáltatókat. Ez egyben azt is jelenti, hogy átviteli hálózatot üzemeltető MVM-leány Mavir és a magasnyomású földgázvezetékek működéséért felelős MOL-leány FGSZ Zrt. nem kerül be a kötelezettek körébe.

Összességben tehát arról van szó, hogy a Robin Hood-adó tekintetében megtörténik a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is közölt kiszélesítés (az energiaellátókon túl egyéb közműszolgáltatókra is vonatkozik majd), azonban a dokumentumban foglalt 16%-osra történő kulcsemelés helyett 11%-osra történő emelés valósul meg. A Széll Kálmán Terv 2.0-ban megfogalmazottakhoz képest történt 5 százalékpontos csökkenés alapesetben azt vetíti előre, hogy a kormány a Robin Hood-adóból nem tudja majd beszedni a Tervben megfogalmazott 55 milliárd forintot, arányosítva a várható bevétel csak 38 milliárd forint lenne.

A Robin Hood-adó kiszélesítése most már közvetlenül is eléri majd a lakossági energiaszolgáltatást, vagyis további árnyomás alá kerülhetnek a lakossági szolgáltatást végző energiavállalatok.
  

Elmondható, hogy igen szerencsétlen kormánykommunikáció történt az elmúlt napokban az energetikai, közmű-adózás területén, hiszen a bejelentések között felmerült a társasági adókulcs jelentős emelésének gondolata, ami azonnali pánikot váltott ki a piacokon, miközben a pár héttel korábbi ismeretekhez képest "csak annyi történt", hogy a tárca a korábban kommunikált 16%-os új Robin Hood-adó helyett csak 11%-os kulcs bevezetésével tervezi a jelenlegi 8%-ossal szemben: vagyis a kötelezettek számára "inkább pozitív" bejelentés történt. Persze továbbra is kérdéses, hogy a tárca miért ragaszkodik még mindig a "30%-os új társasági adókulcs" terminológiához, illetve hogy miként tervezi pótolni a 16%-ról 11%-ra módosított Robin Hood-adókulcsból várható kb. 17 milliárd forintos kiesést.
Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
svajci bicska