FONTOS Új benzinárstop az asztalon, a kormány jövő héten tárgyal róla
Bank

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről

Ma már 5% körüli kamattal is lehet lakáshitelt felvenni piaci alapon, árfolyamkockázat nélkül. E kamatszint mellett a törlesztőrészletek nagyjából harmadával kisebbek, mint két évvel ezelőtt. Mégsem rohamozzák meg az ügyfelek a bankokat: a folyósítások a 2008-as szint ötödét érik csak el. A lakáshitelek csaknem kétharmadát három bank (Fundamenta, OTP, K&H) folyósította tavaly, a kamattámogatott hitelek pedig egyharmadnál is kisebb arányt képviseltek. Az alábbiakban 10 érdekes ábrán mutatjuk be az új lakáshitelek helyzetét.

1 2

Kiemelt téma lesz a lakáshitelezés a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
Ezt művelték Matolcsyék.
Rekord olcsók a lakáshitelek

Az MNB folyamatos kamatcsökkentéseinek (már csak 2,6% az alapkamat!) a betétesek nem, a hitelfelvevők azonban örülhetnek. A rövid kamatperiódussal rendelkező lakáshitelek átlagos kamatszintje már 7% alatti, de előfordulnak a piacon 5% körüli kamatozású lakáshitelek is. Ez már jóval alacsonyabb, mint a meglévő frankalapú lakáshitelek átlagosan 6,3%-os kamatszintje.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Mindez azt jelenti, hogy ha valaki 20 évre vesz fel 10 millió forintot, az átlagkamattal nagyjából 78 ezer forint körüli törlesztőrészletre számíthat, míg két évvel ezelőtt csaknem 110 ezer forintot kellett volna fizetnie ugyanúgy piaci alapon. A jó hitelképességű ügyfelek 65 ezer forint körüli törlesztőrészletet is elérhetnek az említett 5%-os kamatszint mellett.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Bár forinthitelek lévén árfolyamkockázat nincs, nem szabad elfeledkezni a kamatkockázatról, amely a kamatperiódus hosszától függően a bankközi kamatláb (BUBOR) vagy az állampapír-referenciahozamok esetén törlesztőrészlet-emelkedés formájában jelentkezhet. 2 százalékpontos kamatemelkedés például az említett ügyfeleknél nagyjából 12 ezer forintos törlesztőrészlet-emelkedést okozhat, amire nem árt felkészülni. Ezen nem változtat, hogy az állam egyes hitelekhez az alábbi táblázatban szereplő feltételek mellett kamattámogatást nyújt.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Nem csodaszer a kamattámogatás

A kamattámogatás ugyanis csak azoknak jár az első öt év törlesztőrészletéhez, akik ilyen hitelt igényeltek, ám az ügyleti kamatszint a támogatás révén így sem mehet 6% alá. E korlátot figyelembe vevő banki ajánlatokkal is magyarázható, hogy a piaci kamatozású lakáshitelek egy része kisebb törlesztőrészletet ad eredményül, mint a támogatott lakáshitelek. Utóbbiak kamattámogatására összesen (a korábbi programból maradt hitelekkel együtt) tavaly 68 milliárd forintot költött az állam - árulta el kérdésünkre az NGM.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
A kétféle kamattámogatási rendszer közül az újabb népszerűbb: ez használt lakás vásárlása vagy korszerűsítése esetén 50%-os, új lakás vásárlása esetén 60%-os (0-2 gyerek) vagy 70%-os (3 vagy több gyerek) kamattámogatást nyújt a referenciahozamok arányában.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Ez a cikk folytatódik
1 2
Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
UniCredit 1