Bank

Mi vár a bankokra 2012-ben? - Megszólaltak a vezérek

Portfolio
Adósságválságban, végtörlesztésben, konfliktusokban és megállapodásokban gazdag év volt 2011 a magyar bankszektor számára, de mit hozhat 2012? Az előző évek hagyományainak megfelelően a Portfolio.hu ezúttal is három kérdéssel fordult a nyolc hazai nagybank vezetőihez, közülük hatan válaszoltak is az alábbiakra:

1. Hogy értékeli 2011-et saját bankja szempontjából?
2. Milyen változásokra és teljesítményre számít a bankszektorban 2012-ben?
3. Mely termékek és szolgáltatások területén hozhat növekedést 2012 saját bankjánál, illetve a bankszektorban?

1 2

OTP, K&H, Erste.


Mi vár a bankokra 2012-ben? - Megszólaltak a vezérek
Gyuris Dániel vezérigazgató-helyettes, OTP Bank

1-3. A mögöttünk álló év az európai és a hazai gazdasági környezet instabilitása miatt lényegesen kiszámíthatatlanabb volt, mint az kívánatos. Mind a lakossági, mind a vállalati hitelezés visszaesett, ami mögött elsősorban a magánszemélyek és a vállalkozások bizonytalansága áll. Ezt a bizalomhiányt a sok évtizedes lakásépítési mélypont és a nagymértékű elhalasztott fogyasztás is visszatükrözte.

2012-ben megfordulhatnak a kedvezőtlen trendek, amennyiben a gazdasági és jogszabályi környezet stabilizálódik, kiszámíthatóvá és ösztönzővé válik. Amennyiben ez megtörténik, a második félévre visszatérhet a vállalkozások bizalma, és fejlesztéseikhez újra igénybe vehetik a hitelezést, csakúgy, ahogy a lakossági fogyasztók realizálhatják elhalasztott vásárlásaikat.

Amennyiben ez párosul a külföldi tulajdonú bankok Magyarország felé megerősödő bizalmával, akkor a hitel-kínálat sem fog szűk keresztmetszetet jelenteni. Ez utóbbi tényező több évre előre meghatározza a magyar gazdaság teljesítőképességét, ezért a gazdasági és jogszabályi környezet stabilizálódása és a gazdasági szereplők bizalma mellett ez lesz 2012 egyik legfontosabb kérdése.



Mi vár a bankokra 2012-ben? - Megszólaltak a vezérek
Hendrik Scheerlinck vezérigazgató, K&H Bank

1. A K&H Bankcsoport működési eredménye bankadó és deviza jelzáloghitelek végtörlesztésére képzett értékvesztés előtt 2011 első háromnegyed évében 61,9 milliárd forint volt, amely 2 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában. A K&H adózás utáni eredménye 0,1 milliárd forint volt 2011 első kilenc hónapjában, amely 99 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, elsősorban a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésének várható hatására számolt értékvesztés miatt, amelyre a K&H 25,2 milliárd forintot számolt el. A K&H Bankcsoport 12 milliárd forint bankadót fizetett az első háromnegyed évben. A körülöttünk lévő nehéz gazdasági körülmények miatt a hitelállomány minősége tovább romlott. A nem teljesítő hitelek aránya 2011-ben is nőtt, de még így is kedvezőbb, mint a bankszektori átlag. A K&H tőkeereje, tőke megfelelése és likviditása jó, a magyar piacon az egyik legjobb hitel/betét mutatóval rendelkezik. Magyarország második legnagyobb pénzintézeteként célunk, hogy ügyfeleink igényeit minden időben kielégítsük és a körülmények szerinti legteljesebb palettát nyújtsuk számukra, országszerte 235 fiókban.

2. A szektorra a bankadó, a végtörlesztés, az árfolyamrögzítés, az eszközkezelő, a nyugdíjpénztárak felszámolása és a közelmúltban elfogadott, devizahiteleseket segítő - kormány és bankszektor közötti - megállapodás is nagy terhet rakott. Emellett a Bázel III. szabályozás hatására a jövőben nagyobb tőkével kell rendelkezniük a bankoknak, mint korábban, csakhogy e tőke megtérülése Magyarországon jóval a régiós átlag alatt maradhat. Mindezek együttes hatása egyes bankoknál a kihelyezhető hitelvolumen korlátozását jelentheti.

3. Nagy reményeket fűzünk a megtakarítási termékekhez. Azok számára, akik a végtörlesztés miatt idén felhasználják megtakarításaikat, a jövő év a tartalékok újraépítésének kezdetét jelentheti, ezért a végtörlesztés kifutását követően ismét nőhet az öngondoskodás, a megtakarítások iránti érdeklődés, amelynek az eddigi havi törlesztő részlet egy része képezheti az alapját, rendszeres megtakarítás formájában. A kamattámogatás a hitelfelvételi kedvet fokozhatja, így az új hitelek számának növekedéssel számolunk. Könnyebb összehasonlíthatóságot és nagyobb kiszámíthatóságot jelent a hitelfelvevők számára, hogy a pénzintézetek egységes referenciamutatóhoz viszonyítva állapítják meg a jövőben a kamatokat. Ez tovább növeli az átláthatóságot és a bankrendszerbe vetett bizalom erősödését segíti elő. A kkv és vállalati szegmensben a hitelezés tovább csökkenhet, mivel a csekély mértékű gazdasági növekedés Nyugat-Európában és Magyarországon tovább korlátozza a keresletet a beruházási hitelek iránt.



Mi vár a bankokra 2012-ben? - Megszólaltak a vezérek
Jelasity Radován elnök-vezérigazgató, Erste Bank

1. 2011. az egész magyarországi bankszektor és így az Erste Bank Hungary számára is kiemelkedően nehéz év volt. A kedvezőtlen külső gazdasági körülmények mellett olyan belföldi szabályozási és gazdaságpolitikai környezetben kellett működni, amely meghatározta a bank ez évi eredményét. A korlátozott gazdasági kilátások, a hitelezés drámai visszaesése és növekedő kockázati költségek a bank tulajdonosait arra késztették, hogy átértékeljék magyarországi stratégiájukat. Ezt az jelenti, hogy a tulajdonos leírta magyarországi befektetésének a goodwill-ját, jelentős céltartalékokat képzett illetve tőkét emelt és új stratégiával és új üzleti modellel vág neki 2012-nek. Ennek az új stratégiának három célja van: a) finanszírozási függetlenség növelése az anyabanktól, b) több lábon állás a bevételi oldalon, c) fenntartható profitabilitás.

2. A nagybankok többsége végrehajtotta a fájdalmas intézkedések nagy részét 2010-2011-ben. Nem gondolom, hogy 2012 ne lenne kihívásokkal teli időszak, de úgy vélem, hogy a létszámokat és a fiókszámokat tekintve nem várható drámai változás bankszektor szinten. Hosszú távon is egy lényegesen visszafogottabb hitelezési piacra kell készülni, és forrásoldalon is csökkenés tapasztalható a megtakarítások csökkenése miatt. Mindez együttesen negatívan fog hatni a bankok bevételére is. Persze a jelenlegi körülmények között jóslásokba bocsátkozni igen nehéz, hiszen egyik pillanatról a másikra változhatnak azok a körülmények, amelyek között a bankoknak működniük kell. 2011 elején például nem sokan jósolták volna meg a végtörlesztést.

3. Kihívásokkal teli év lesz és reálisan kell szemlélnünk a lehetőségeinket, csodák ugyanis nincsenek. A kevés elérhető forintforrásból nem várható dinamikus bővülés. Az Erste Bank Hungary 2012-ben éppen ezért a forrásgyűjtés mellett az ügyfelek aktivizálására helyezi a hangsúlyt, vagyis a hitelező bank irányából a tranzakció alapú szolgáltatások felé mozdulunk el. Fontos, hogy 2011-ben saját pénztárat alapítva beléptünk a lakástakarék-piacra és kiváló eredményeket értünk el rövid idő alatt. A hitel-betét arányunkat pedig tovább javítva próbáljuk közelíteni a 100 százalékot.
Ez a cikk folytatódik
1 2
Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
lakás, város, épület, ház, belváros, bérház