pos terminál bankkártya
Bank

Januártól kötelező az elektronikus fizetés biztosítása: mire figyeljenek a kereskedők?

Portfolio
Januártól az online kasszával rendelkező kereskedőknek lehetővé kell tenniük, hogy a vásárló valamilyen elektronikus fizetési módon – azaz a legtöbb esetben bankkártyával – is fizethessen. Mivel a terminálok mobilnettel működnek, így a telekommunikációs szolgáltatók eddig is jelen voltak ezen a területen, de akár POS-terminál megoldással és edukációval is segítik a kereskedőket.

A cikk megjelenését a Telenor támogatta.

Áprilisban jelentette be a kormány, hogy az online kasszát használó kereskedők 2021 januárjától kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legalább egy, nem készpénzes fizetési lehetőséget kell adniuk: ez lehet kártyás fizetés, azonnali átutalásra épülő (pl. QR-kódos) fizetés, vagy más egyéb megoldás.

Ma Magyarországon nagyjából 215 ezer online kassza üzemel, és mindeközben a legelterjedtebb készpénzmentes fizetési megoldás, azaz a bankkártyás fizetés mintegy 150 ezer POS-terminálon lehetséges. A gyakorlatban ez az intézkedés első sorban a POS-terminálok használatát támogatja, hiszen az online pénztárgépet használó boltokban a terminál biztosítja az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb fizetési lehetőséget a vevők számára. Ilyen megoldást kínál kereskedőknek a Telenor Magyarország is, melyben szolgáltatópartnere a Fizetési Pont.

„Ebben az együttműködésben kettős szerepünk van. Egyrészt mobilszolgáltatóként segítjük a vállalkozásokat – és nem csak a Telenor előfizetőket, hanem bármely vállalkozást, aki érintett a kérdésben – abban, hogy a január 1-ei jogszabálymódosítás miatt szükséges elektronikus fizetési módot megtalálják, sőt, ennek egy kifejezetten kedvező feltételekkel igénybe vehető és gyorsan bevezethető megoldását kínáljuk; másrészt feladatunkat látjuk abban is, hogy partnereink ezáltal akár az ügyfélbázisukat, profitabilitásukat is növelni tudják” – mondta el lapunknak Homola Márton, a Telenor digitális termékeiért felelős igazgatója. 

A távközlési szolgáltató ehhez ajánl kedvező konstrukciót a kereskedőknek a Fizetési Ponttal együttműködve, amelynek keretében a kereskedő bérelheti a POS-terminált, ezen kívül a kiszállítás és a beüzemelés nehézségeit is elkerülheti, hiszen ez is része az ajánlatnak. A vállalkozások egyébként 80 ezer forintos állami támogatást is kaphatnak. A készlet erejéig minden olyan vállalkozás jogosult államilag támogatott első terminálra vagy államilag támogatott terminálcserére, amelynél 2017. november 1-jén nem volt üzemben POS-terminál.

Új eszköz, új szokások

A szakértő azt tanácsolja, a kereskedők figyeljenek arra, hogy eszközeik megfelelő áramellátást kapjanak, óvják az eszközt a nem kívánt fizikai behatásoktól, és ahol használják, ott az üzembe helyezés során győződjenek meg, hogy megfelelő térerőt tapasztalnak-e. Ehhez persze szükséges egyfajta edukáció is, amit a készpénzmentesség elterjesztése mellett a szolgáltató saját feladatának is tekint.

Milyen rendelkezésre állási garanciát jelent a kereskedőnek az, hogy POS-terminál mobilhálózaton kommunikál?

„A Hipernet hálózat országos, lakosságra vetített lefedettségben elérte a 99,5%-ot, redundáns rendszereik folyamatos rendelkezésreállást biztosítanak ugyanúgy a POS-terminálban lévő SIM-ek számára, mint a több, mint 3 millió előfizető számára a mindennapi mobilozásukhoz.” – véli a szakember.

A cikk megjelenését a Telenor támogatta.

Címlapkép: Getty Images

bull
fitch
KínaUSA
koronavirus_labor_vakcina
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
GraphisoftPark
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Festésmázolás