Friss kutatás: megváltoztatta a háború a magyar lakosság pénzügyi terveit
Bank

Friss kutatás: megváltoztatta a háború a magyar lakosság pénzügyi terveit

Portfolio
A Scale Research friss kutatása szerint az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzet hatására a lakosság jelentős része akarja visszafogni kiadásait, minden ötödik személy pedig növelni megtakarításait, akár kockázatosabb termékek felé elmozdulva. A magyar lakosság 54%-a tervezi, hogy visszafogja kiadásait vagy elhalasztja nagyobb vásárlását a következő 1-2 hónapban, 21% viszont növelni szeretné megtakarításait vagy kockázatosabb befektetéseket választana.

A váratlanul kitört ukrán háború nem csak Ukrajna, hanem a régió országaira is komoly politikai és gazdasági hatásokkal bír, amely a magyar lakosság körében is szorongást, növekvő inflációs várakozásokat és gazdasági bizonytalanságot hozott. A Scale Research Bankindex kutatása 2022. márciusi adatai szerint a lakosság jelentős része igyekszik felkészülni a háború okozta rövid és középtávú gazdasági és politikai következményekre pénzügyi téren is, ezért változtatni akar fogyasztási szokásain akár már a következő 1-2 hónapban.

Az egyik kézenfekvő megoldás a megtakarítások növelése, amit legkönnyebben a kiadások visszafogása útján lehet megvalósítani, akár a nagyobb beruházások és vásárlások elhalasztásával. A 18-69 éves magyar lakosság 54%-a választja a spórolás, azaz a háztartási kiadások csökkentésének vagy a vásárlások elhalasztásának valamilyen formáját, ez 3,6 millió honfitársunk rövidtávú stratégiája. Nagyobb arányban tervezik ezt a 40 év felettiek, a szakmunkás végzettségű, valamint az alacsonyabb jövedelmű honfitársaink, ezzel ellentétben pedig kevésbé akarnak spórolni a 18-29 évesek.

A felkészüléshez azonban nem elég csak visszafogni a kiadásokat, a megtakarítások fialtatáshoz érdemes a felszabaduló összeget valamilyen időtálló, inflációt meghaladó megtakarítási, befektetési termékbe félretenni, befektetni. A 18-69 éves lakosság 21%-a, azaz 1,4 millió fő válaszolta, hogy mindenképpen többet fog félre tenni, és akár kockázatosabb befektetési módozatokat is nagyobb intenzitással használ a gazdasági és politikai klíma miatt. Közülük sokan a kiadásaik visszafogását is tervezik egyidejűleg, ők a lakosság 13%-át teszik ki. A felkészülés e formája iránt fogékonyabbak a magasabb jövedelemmel rendelkező személyek, és a 30 év alatti felnőttek. Azon 3,6 millió honfitársunk közül, akik a kiadásaik visszafogásával válaszolnak a kihívásokra, csak 800 ezer fő tervezi, hogy megtakarításainak, befektetéseinek értékét is növelni fogja rövidtávon, azaz félreteszi, befekteti a felgyülemlett felesleget rosszabb időkre, vagy növelné a kockázatos befektetéseinek összegét. 

A kutatásban vizsgált konkrét lépések közül az aktív, felnőtt lakosság leginkább az általános háztartási kiadásait akarja visszafogni a következő hónapokban. A 18-69 éves lakosság 39%-a tervezi ezt, az életkor emelkedésével a spórolási szándék növekszik. Közel hasonló arányban, 38%-uk akarja elhalasztani valamilyen nagyobb értékű vásárlását a háború és a vele járó gazdasági és politikai turbulenciák hatására, (különösen a 30 évnél idősebbek és a városokban lakók).

Az otthoni likvid biztonsági tartalékképzés egyik klasszikus, de nem biztonságos formája az otthoni készpénz felhalmozása. A lakosság 16%-a akarja növelni az otthon tartott készpénz mennyiségét rövid távon (különösen a 30 évnél fiatalabbak, az alacsony végzettségűek és a városi személyek.) A kiszámíthatatlan gazdasági és háborús körülmények miatt a lakosság 15%-a akarja csökkenteni a kockázatos befektetéseinek összegét, különösen a falvakban lakók, a szakmunkás végzettségűek és az 50 évnél idősebbek tervezik átstrukturálni megtakarításaikat, befektetési portfoliójukat a kockázatos eszközök kárára.

Megtakarításait a lakosság 18%-a tervezi növelni, valutát vagy devizát már csak 5% akar a fenti okok miatt vásárolni, ezt különösen a 20-as vagy a 40-es éveikben járók tervezik, a 30-39 évesek viszont kevésbé. Kripto valutákba csak a lakosság 4%-a gondolkodik nagyobb mértékben befektetni a politikai helyzet következtében, különösen a 30 évnél fiatalabbak és a Budapestiek. Hasonló arányban, a lakosság 4%-a növelné megtakarításait Magyar Állampapírokban, ugyanilyen arányban gondolkodnak nagyobb mértékű deviza alapú befektetésekben. Ugyanennyien, azaz a magyarok 4%-a tervezi kihasználni a változó piaci körülmények adta potenciális előnyöket a kockázatos befektetések arányának emelésével. Utóbbi stratégiák iránt nagyobb fogékonyságot mutatnak a 30 évnél fiatalabb magyarok.

„A covid járvány lecsengését követő fellélegzés helyett az ukrán háború okozta politikai és gazdasági változások és instabilitások, valamint erősödő infláció hatására a lakosság jelentős része érzi, hogy lépéseket kell tennie pénzügyi téren is, a bizonytalanság hatására és egyéni biztonsága növelése érdekében. Az, hogy a lakosság kiadásainak visszafogására készül logikus lépés, viszont kérdés, hogy a kezdeti elhatározást milyen arányban követik tényleges lépések, és ezek mennyire lesznek tartósak, ezt mennyi ideig lesznek képesek fenntartani honfitársaink. A politikai és gazdasági helyzetből adódó bizonytalanság a kiszolgáltatottabb, alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegeket jobban nyomasztja, viszont a fiatalabbak bátrabban választják az előre menekülés útját, akár kockázatos befektetések formájában” – értékelte az eredményeket Schauermann Péter, a Scale Research Ügyfélkapcsolati igazgatója – „Kevésbé örvendetes viszont, hogy a háztartásban megspórolt pénzt már csak kisebb arányban akarják legalább középtávra megtakarítani, befektetni, ami a pénzügyi instrumentumokkal szembeni bizalmatlanság erősödésére is utalhat. Viszonylag jelentős számban akarnak kiszállni kockázatos befektetésből az ügyfelek, ami nem a megfelelő befektetői stratégia a válságos időszakban és a befektetői tudatosság, ismereti szintek korlátozott mértékére utal sokaknál. Az érzelmi alapon hozott gyors döntés sosem hoz megfelelő eredményt. Talán az állammal szembeni bizalmatlanságra is utal, hogy a relatíve magas és biztonságos hozamokat nyújtó állampapírok felé kevesen akarnak elmozdulni.” 

A Bankindex kutatásról

A Scale Research Bankindex kutatása a 18-69 éves magyar lakosságra reprezentatív, hullámonként 1000 fős, online kérdőíves kutatás keretében monitorozza a magyar lakossági banki piac trendjeit, az ügyfelek elvárásait, valamint termék- és csatornahasználatának változásait.

Címlakép: Getty Images

Holdblog

A részvénybefektetés nem ázik be!

HOLD After Hours. Szőcs Gáborral value befektetőket sajnálunk, Karácsony Tamással gyrosokat árnyalunk és Kovács Szilárddal pedig benézünk a Bridgewaterhez. Jó szórakozást! 00:45    Hajrá

Kiszámoló

Temetés: készülj fel előre

Apósom nemrég meghalt, ezért csapott arcul a tény, mennyi pénzt lehúznak az emberekről temetés címszó alatt. Az embereket igazán három eseménnyel lehet nagyon megkopasztani, amikor nem tudnak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mi folyik a magyar rendelőkben? Ítéletet mondtak a betegek

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?