Előfizetői tartalom

Összeomlott a hitelezés Magyarországon, de mi történt a legnagyobb áldozatokkal?

Nem tévedhetünk nagyot, ha azt állítjuk: a hitelközvetítők a legnagyobb elszenvedői a magyar hitelpiac visszaesésének. Bevételeik ugyanis jórészt az új kihelyezések volumenét követik, ami idén zuhanórepülésben van. Az MNB hétfőn közzétett adatai szerint az első félévben 29%-kal esett a hitelközvetítők által közvetített új hitelvolumen, ami 27%-os jutalékbevétel-visszaeséssel járt, feltehetően tovább rostálva az amúgy is régóta koncentrálódó szektort.

A biztosításközvetítői piac hasonló fejleményeiről a hétvégén írtunk.

Kivédhetetlen zuhanás

Az MNB hétfőn megjelent statisztikái szerint 2023 közepén 319 cég foglalkozott hitelközvetítéssel Magyarországon. Öt év leforgása alatt ez 21%-os csökkenést jelent, ami jól mutatja, hogy a jelzáloghiteleknél meghatározott 2%-os hitelösszegarányos jutalékkorlát mellett más kihívásokkal is küzd a piac, ezek sorában csak az egyik volt a tavalyi KATA-változás, amelynek negatív közvetítőpiaci hatásairól itt írtunk.

A legnagyobb kihívást most egyértelműen a hitelkereslet visszaesése jelenti a hitelközvetítők számára. Miközben a bankok örülhetnek annak, hogy a lakossági és vállalati hitelállományuk éves összevetésben még minimálisan emelkedett, a kamatmarzs pedig tágult, aközben a hitelközvetítők bevétele jórészt az általuk újonnan közvetített hitelek volumenével korrelál. Márpedig a hitelpiaci új kihelyezésekben jelentős visszaesést láthatunk, alábbi táblázatunk ezek közül csak a lakossági hiteleket mutatja.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mekkora jutalékbevételt értek el a hitelközvetítők?
  • Hogyan alkazmazkodtak a hitelpiaci visszaeséshez?
  • Mennyire rostálták meg a körülmények a piacot?
  • Mit javasolnak a hitelközvetítők a hitelezés modernizálására?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés