Portfolio signature

Nincs megállás a bankoknál, dörzsölhetik a tenyerüket a tulajdonosok

Az elmúlt hetek gyorsjelentései alapján még soha nem ért el ilyen magas, 7,4 milliárd eurós nyereséget a Magyarországon nagybankként működő hat nemzetközi bankcsoport az év első három hónapjában. 16% fölötti átlagos tőkearányos megtérülésük a legjobb formájukat idézi, holott az üzleti környezet csak lassan javul: összesített hitelállományuk egy év alatt 3%-kal még vissza is esett. A vártnál sokkal ragadósabb kamatkörnyezet, a kifogástalanul törlesztő ügyfelek és a beinduló hitelkereslet hármas kombinációja viszont azt vetíti előre, hogy az év egészében sem lehet majd panaszuk a tulajdonosoknak a bankok teljesítményére.

Az osztrák Erste és Raiffeisen, a magyar OTP, az olasz UniCredit és Intesa és a belga KBC is közzétette első negyedéves gyorsjelentését. Közülük az oroszországi kivonulással küszködő Raiffeisennek stagnált, illetve az egyszeri magas bázisról visszaeső KBC-nek csökkent a nyeresége, a másik négy banké viszont emelkedett. Jellemzően az elemzői várakozásokat is felülmúlták a bankok,

összesített nyereségük pedig az egy évvel korábbi 6,65 milliárd euróról 7,43 milliárd euróra emelkedett.

Tavaly a harmadik legjobb negyedévnek számított volna az, amit az idei év első három hónapja hozott nekik.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés