Előfizetői tartalom

10 ábra, ami kicsit kikapcsol a bankcsőd-parából

Elképesztően sűrű és eseménydús bő egy héten vagyunk túl a Silicon Valley Bank múlt pénteki becsődölését követően. A technológiai fókuszú startupok egyik legnagyobb hitelező bankjának összeomlása és a kriptopiaci finanszírozás két rendkívül fontos szereplőjének, a Silvergate Capitalnak és a Signature Banknak a bezárása érthető módon benyomta a pánikgombot a globális befektetői közösségnél, elképesztően hektikus mozgásokat láthattunk az európai és az amerikai tőzsdéken. Hol az amerikai szövetségi kormány közbelépésének örülve és az esetleges jegybanki enyhülést vizionálva lőttek ki az indexek, hol a bankcsődök fertőzésétől félve és a 2008-as emlékeket felemlegetve döngölték földbe a börzéket. Semmi sem zárult még le, továbbra is egyedül a bizonytalanság a biztos. Egy ilyen, végletekig fokozott érzelmi közegben úgy véljük, hogy jót tehet a közérzetnek olykor egyet hátra lépni, és megpróbálni egy adaptív megküzdési stratégiával, mondjuk nevetéssel és cinizmussal feldolgozni a helyzetet. Ebben pedig segítséget nyújthat nekünk a tőzsde félhivatalos mémgyára, a WallStreetBets subreddit. Ezen megfontolás mentén kísérletet teszünk a legnagyobbat menő posztokon keresztül narrálni az elmúlt bő egy hét eseményeit, ezzel mintegy bepillatást nyerni azoknak a trédereknek a fejébe, akik egy-egy mémrészvény földbe állásakor "már úgyis elvesztettek mindent", szóval tudnak elbagatellizálva, humorral tekinteni az esetleges összeomlásra.

A bankcsőd címlapokra berobbanásakor - amellett, hogy vajon rendszerkockázati probléma lesz-e a dologból -, az első kérdések között volt az is, hogy mégis mi lesz így a kriptovaluták piacával? A kriptoipar egyik legfontosabb hitelezőjének számító Silvergate Capital kezdte ugyanis a "lavinát", a vállalat múlt hét szerdán közölte, hogy leállítja működését és felszámolja a bankot, ezt követően a technológiai szektorban tevékenykedő startupokra specializálódott Silicon Valley Bank összeomlott pénteken, mindezek után az ugyancsak kriptohitelezésre fókuszáló, de a Silvergate-nél jóval nagyobb méretű Signature Bankot is bezárásra ítélte a felügyelet. A Signature és a Silvergate a két legjelentősebb finanszírozó bank volt a kriptocégek számára, míg az összes amerikai kockázatitőke-befektető által támogatott startup közel fele a Silicon Valley Banknál tartotta készpénzét, beleértve a kriptofókuszú kockázati tőkealapokat és néhány digitális eszközcéget.

A várható likviditási nehézségek ellenére akadnak elemzők, akik nagyon is optimistán vélekedtek a három hitelintézet csődjének bitcoin megítélésére és jövőjére gyakorolt hatásával kapcsolatban, szerintük a csődök csak megerősítik azt, hogy az ügyfelek pénzeszközei nincsenek olyan biztonságban a szabályozott bankokban, mint ahogyan azt "elhitetik velünk". Pontosan ennek a felfogásnak a térnyerése tette korábban lehetővé a bitcoin és a decentralizált peer-to-peer hálózatok (blokklánc) koncepciójának elterjedését, most pedig ismét előtérbe kerülhetnek a bizonytalanságok a hagyományos rendszerrel szemben, vélték az elemzők.

A hurráoptimistának is nevezhető álláspont finoman szólva is bűzlött a WSB rengeteg kriptopiaci bezuhanást megélt közösségének, számos mém készült ennek az elméletnek a bizonytalanságáról, csak hogy a legfelkapottabbat mutassuk:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés