Előfizetői tartalom

Megúsztuk a megtakarítási válságot, még soha nem kaszáltak ekkorát a befektetéseiken a magyarok

A sokéves mélypontot jelentő 2022-es évet követően tavaly már az előző évek növekedési pályáját folytatta a magyar megtakarítási piac. A Portfolio számításai szerint még reálértéken is több mint 8%-kal nőtt a háztartások megtakarítása 2023-ban, köszönhetően annak, hogy a lakosság a fogyasztás visszafogásával reagált a magasabb inflációra. Mondani sem kell, hogy az állampapírok és a befektetési alapok lettek a megtakarítási boom nyertesei: 100 forintnyi új megtakarításból 50, illetve 42 forint ezekbe került. Megnéztük a többi pénzügyi eszközt is, hogyan teljesített.

Az öngondoskodási piac aktualitásaival is foglalkozunk a Portfolio közelgő Biztosítás 2024 konferenciáján, még nem késő regisztrálni!

Közzétette előzetes pénzügyi számlák statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank, ezekből kiderült, hogy az állam GDP-arányosan 6,8%-os hiánnyal és 73,5%-os államadóssággal zárta a tavalyi évet. Ugyanakkor a lakossági megtakarításairól is sokat elárulnak ezek az adatok. A statisztikák megjelenése előtt kedvező képre számítottunk: különösen a havonta megjelenő értékpapír-adatok és az MNB decemberi Inflációs jelentése adott okot optimizmusra. Utóbbi szerint a tavaly ősszel várt alig 5%-kal szemben 10,4% lehetett a megtakarítási ráta, a rendelkezésére álló jövedelem ekkora részét takarították meg a háztartások, miközben fogyasztásukat és beruházásaikat erőteljesen visszafogták.

A friss statisztikák szerint a háztartások bruttó (vagyis adóssággal nem csökkentett) pénzügyi eszközeinek az állománya 2023 végén több mint 96 ezer milliárd forint volt, nominálisan 13,3%-kal több, mint egy évvel korábban.

Leszűrtük ezek közül azokat az eszközöket, amelyeket megtakarításnak tekinthetünk. Ezek állománya több mint 51 ezer milliárd forint volt év végén, ami 14,2%-os éves növekedésnek felel meg. Ha a reálváltozást keressük, akkor a 2022 és 2023 vége között bekövetkezett nagyjából 5,5%-os fogyasztói árváltozásból kell kiindulni, e számok alapján a lakossági megtakarítások reálértéke 2023-ban 8,2%-kal emelkedett az egyévvel korábbi 15,3%-os csökkenés után. Ez az elmúlt évtized harmadik legjobb adata.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés