Előfizetői tartalom

Érdekes számokat hozott a január a lakossági állampapíroknál

Közel 10 300 milliárd forintnyi megtakarítás volt január végén lakossági állampapírokban a friss statisztikák szerint. Bár a legnagyobb vagyonbővülést a prémium állampapír mutatta fel, volt egy másik állampapír is, amelybe évek óta nem látott vagyon áramlott. Azt is lehet sejteni, miért.

Január végén összesen 10 298 milliárd forintnyi megtakarítás volt lakossági állampapírokban (a lakossági állampapírokon kívül természetesen a lakosság is fektet intézményi papírokba, például DKJ-kba), ami 220 milliárd forintos bővülést mutat december végéhez képest, egy év alatt pedig 1590 milliárdos növekedést láthatunk.

A januári adatok közül kiemelhető, hogy

  • a Prémium Magyar Állampapírban lévő megtakarítás átlépte a 7000 milliárd forintot, de kérdés, mit hoz majd a február, miután a hónapban több száz milliárdnyi PMÁP-kamatot fizet ki az állam.
  • A PMÁP után az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) állománya nőtt a legnagyobbat egy hónap alatt, összesen közel 67 milliárddal, ami az elmúlt évek legnagyobb állománynövekedése. A nagyobb keresletben szerepet játszhat, hogy januárban vágták vissza az egyéves papír kamatát, a korábbi 8%-ról 6,5%-ra, így vélhetően sokan igyekeztek még január 8-ig bevásárolni a magasabb kamatozású papírból.
  • A harmadik helyezett pedig a januárban induló Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) lett, amely indulásának hónapjában közel 44 milliárdnyi megtakarítást vonzott be.
  • A korábbi hónapokhoz képest kissé nagyobb volt a kereslet a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) iránt is, amelyben szintén szerepet játszhat a januárban induló új, 5 éves BMÁP piacra dobása.

A Babakötvény a januárt közel 290 milliárd forinttal zárta, bár tudjuk, hogy ez február közepére mintegy 310 milliárdra duzzadt. Éppen akkor indult meg tehát egy nagyobb keresleti hullám a termék iránt, amikor a kormány úgy döntött, maximálja a Babakötvénybe érkező megtakarítások éves összegét. A fokozott kereslet mögött egyértelműen az állhat, hogy a Babakötvény a legjobban fizető állampapír, jelenlegi, 20,6%-os kamatával.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés