Befektetés

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!

Portfolio
Valószínűleg nem találkozhatunk a megtakarítási piacon olyan emberrel, aki ne hallott volna az abszolút hozamú alapokról, 2013-ban ugyanis a kötvény- és pénzpiaci alapok mellett ezek az alapok voltak a legkeresettebbek. Az alapok többsége magas hozamokkal örvendeztette meg a befektetőket 2013-ban, a szerencsésebbek 34%-ot is megkereshettek. Bár akadtak olyan alapok is, amelyek mellényúltak, akár 40%-os veszteséget elkönyvelve egy év leforgása alatt. Hosszabb, 3 éves időtávon is hasonló különbség látható az alapok között, ami azt jelenti, hogy egy bevásárlás előtt érdemes alaposabban körbenézni a piacon.

1 2

Részvényekre építve kimagasló teljesítményt lehetett elérni.
A pénzpiaci- és kötvényalapok teljesítményének áttekintését követően nem maradt más hátra, minthogy a magyar megtakarítási piac következő nagy slágertermékét elemezzük, mégpedig az abszolút hozamú alapokat. Az alapkategória leginkább a felsőbb jövedelemi szegmensekben, a prémium- és privátbanki ügyfelek körében közkedvelt, azonban a lakossági hálózatokban való megjelenés miatt ma már szinte bárki vásárolhat ilyen alapokat. A kockázatmentes hozamok feletti hozamot megcélzó alapok ilyen betéti kamatszint mellett nagyon vonzóak, a kérdés csak az, hogy az alapok a célt el tudták-e érni?

Elég körbenézni a különböző eszközosztályokban, és nyilvánvalóvá válik, hogy izgalmas időszakon vagyunk túl. Jól láthatóan a részvénypiacok számára volt kedvező a széljárás 2013-ban, a fejlett piaci részvényindexek akár 25-30%-ot is emelkedhettek egy röpke év leforgása alatt. A feltörekvő piacokon és a régióban már más volt a helyzet, akár nagyobb veszteségbe is belefuthattunk. Hasonlóan gyengén teljesítettek a kötvénypiacok, az emelkedő hozamkörnyezet az államkötvények, és a vállalati kötvények esetében is kisebb-nagyobb veszteséget okozott, tisztelet a kivételnek.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
A változatosan alakuló pénz- és tőkepiaci környezet mit sem számított, a magyar lakosság körében egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott az alapok iránt, amit jól jellemez a kezelt vagyon alakulása. Miközben 2010 végén az alapokban 100 milliárd forint körüli összeg volt nyilvántartva, addig 2013 végén már megközelítőleg 500 milliárd forintról beszélhettünk. Csak a tavalyi évben 271,2 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon, ami azt jelenti, hogy az alapokban lévő vagyon több mint a duplájára emelkedett.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
A jegybanki alapkamat drasztikus csökkenése az ügyfelek gondolkozását is nagyban megváltoztatta, a befektetési alapok 2012 második felétől egyre inkább előtérbe kerültek, az igazán nagy felfutásra viszont 2013 elejéig várni kellett. Az abszolút hozamú alapok egyértelműen az egyik legkeresettebbek voltak a piacon, 2010 vége óta a kumulált tőkeáramlás meghaladta a 300 milliárd forintot. A 2013-as esztendő viszont itt is erősebbnek bizonyult, csak tavaly a tőkeáramlás 245 milliárd forint volt.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
A többi alapkategóriához hasonlóan az abszolút hozamú alapoknál is nagyfokú a koncentráció, a 15 legnagyobb alap a teljes vagyon 80,5%-át tudhatta magáénak 2013 végén. Éves szinten egyetlen alap kivételével az összes alapnál emelkedett a vagyon, az átlag 128%-kos bővülés volt, ami a korábbiaknak megfelelően alapvetően a tőkebeáramlásnak volt köszönhető. Évekkel ezelőtt kevesen gondolták, de ma már vannak jócskán 25 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkező alapok is, a legnagyobb alap az OTP-hez köthető, a Supra majdnem 90 milliárdforintnyi vagyont kezel. A legtöbb alappal a listán a Condorde van jelen, százalékosan a legnagyobb bővülést a Raiffeisen Pannónia és a Concorde Platina Pí B alapja érte el.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
Nagy nyerők és bukók éve volt 2013

A befektetési alapok között az abszolút hozamú alapoknak van a legnagyobb szabadságuk a befektetések kiválasztása terén, ilyen formában nagyon eltérő stratégiákkal találkozhatunk a piacon. Ennek egyenes következménye, hogy nagyon különbözők voltak a rövid távú teljesítmények, egyéves időtávon a legjobb alap 34,3%-ot hozott, de volt olyan alap, amely 40%-ot veszített az értékéből. Igazán üdítő fejlemény, hogy a legjobb 15 alap közé 11,5%-os hozammal lehetett felférni, ami a legjobb kötvényalapok teljesítményét is már meghaladta.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
A vizsgálatunkba azokat az alapokat vontuk be, amelyek forintban denomináltak és legalább egyéves múltjuk van. Az 52 alap közül 41 nyereséggel fejezte be az évet, sőt 31 alap az RMAX-ot is meg tudta verni ugyanezen az időtávon. Ezek alapján sikeresnek volt mondható a 2013-as év, bár az alapok között óriásiak voltak a különbségek. Az OTP Trend alap például 14% körüli éves szórás mellett hozott 30% feletti teljesítményt, míg a Nyilasi 2015 25% feletti szórás mellett 40%-ot bukott.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
A hosszabb idősorok elengedhetetlenek ahhoz, hogy valós képet tudjunk alkotni a szektorról, az alapkezelők is az alapokat legalább 3-5 éves időtávra ajánlják vásárlásra. A forintos alapok közül a gyűjtésünk szerint csak 38 alapnak volt 3 éves idősora, a többség nem szenvedett el veszteséget, viszont mindössze 16 alap tudta felülteljesíteni az RMAX indexet. Ez lényegesen rosszabb eredmény, mint amit rövid távon láthattunk. A legjobb alapnak az OTP Supra számított, éves átlagban 20%-os hozamot tudott elérni az alap, míg a legrosszabb évesítve a Generali Greenergy volt, amely évente 15,5%-ot vesztett.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
Mivel nemcsak az alapok hozama, hanem a szórása is nagy eltéréseket mutat, ezért úgy döntöttünk, hogy hosszabb időtávon a kockázatmentes hozamot felülteljesítő alapok Sharpe-mutatóját is bemutatjuk. Ha megnézzük, akkor az egységnyi szórásra jutó többlethozam esetében a Concorde alapjai végeznek a képzeletbeli dobogón. A 16 alap közül 9 a Concorde, 4 az OTP, és 3 az Aegon kezelésében van. Hozzá kell azért azt is tenni, hogy a viszonyítási alap a kamatcsökkentés miatt gyorsan visszaeshet, vagyis csökken az a szint, amit az alapkezelőknek meg kellene ugorniuk. Ez azért is az alapkezelők érdekében áll, mert a többletteljesítményből részesedhetnek teljesítményarányos díj formájában.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1209109684(4)