Előfizetői tartalom

Rég nem volt ekkora támadás alatt a forint, ezért nem lehetett bátrabb az MNB

Régóta nem látott támadásba lendültek az utóbbi napokban a forint ellen a befektetők – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szokásos ábrakészletéből. Egyértelműen ez indokolta azt, hogy a jegybank a várakozásokkal és a korábbi kommunikációjával ellentétben mégsem gyorsított a kamatvágások tempóján. Kérdés, meddig tarthat ki a magyar deviza most kapott lendülete, hiszen az MNB-n kívül álló tényezők tartogathatnak még izgalmakat.

Sok a 75 bázispont vagy kevés?

Kedden újabb 75 bázisponttal 10 százalékra csökkentette az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, ezzel meglepte a piacokat, hiszen előzetesen az elemzők többsége ennél nagyobb, 100 bázispontos csökkentésre számított. A mostani döntés azt is sugallja, hogy a magyar jegybank az állandóság mellett tette le a voksát, hiszen tavaly szeptember óta hónapról hónapra ugyanakkora ütemben folyik a lazítás.

Persze minden oka megvolt a piacnak, hogy gyorsítást árazzon, hiszen a decemberi infláció a vártnál alacsonyabbra, 5,5 százalékra esett, majd január közepén Virág Barnabás elég egyértelműen jelezte, hogy a 100 bázispontos vágáson gondolkodnak. Az MNB alelnöke kedden is kiemelte, hogy a fundamentumok alapján nagyobb kamatcsökkentésre is lett volna tér, elsősorban az infláció gyors esése és a folyó fizetési mérleg egyenlegének vártnál erősebb javulása támogatta ezt. Ugyanakkor az alelnök rögtön ezután hozzátette, hogy

amit a múlt hétfő óta láttunk a magyar piacon, az óvatosságot indokolt.

Miért csinált hátraarcot a jegybank?

  • Akkor most sokat vagy keveset vágott az MNB?
  • Hogyan folytatódhat a lazítás?
  • Akárr napokon belül jöhet az újabb pofon

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés