Hétéves csúcsra ugrott az infláció
Gazdaság

Hétéves csúcsra ugrott az infláció

Portfolio
Decemberben 4% volt az egy évre visszatekintő drágulás Magyarországon - jelentette a KSH. A piac előzetesen arra számított, hogy a novemberi 3,4%-ról 3,9%-ra ugrik az inflációs mutató. Bár az elemzői várakozásokhoz képest minimális az eltérés (ráadásul így az adat pont egyeesik a jegybank előrejelzésével), a szám mégis lélketani határt jelent: tavasszal ugyanis láthattunk már 3,9%-os inflációt, ám 4%-os indexre utoljára hét éve volt példa.

A megugrás elsődleges oka, hogy az üzemanyagárak 2018 decemberében nagyot estek, és így az éves összevetés viszonyítási alapja lejjebb került. Erre a szakértők számítottak is, ezért nem mondható nagy meglepetésnek az infláció emelkedése. A kis meglepetést feltehetően a mindig bizonytalanul alakuló élelmiszerárak okozták, hiszen a KSH ebben a termékkörben a a drágulási tempó erősödését mérte: 5,5%-ról 5,9%-ra. Ez nagyrészt megmagyarázza azt is, hogy az emberek miért érzékelnek a hivatalosnál erősebb inflációt, hiszen vélhetően a boltban történő vásárlás befolyásolhatja legerősebben az áralakulással kapcsolatos érzékelést.

Az élelmiszerek esetében a gyors drágulás továbbra is elsősorban a kínai sertéspestis hatásával magyarázható, ami most már a feldolgozott termékekben is megjelenik. A sertéshús ára 23,7, a párizsi, kolbászé 13,2 százalékkal emelkedett. Emellett drágább lett a cukor (12,2%) és  az idényáras élelmiszer (burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 8,3%) is. A dohányáruk ára a folyamatos adóemelés eredményeképp  12,3%-kal emelkedett.

Az infláció szerkezete jól tükrözi a makrogazdasági helyzetképet. Az erős belső kereslet meglódítja a szolgáltatások árát (a lakbér például 10,5%-kal növekedett), illetve a költségsokkokat könnyebben átengedi, eközben viszont a lanyha külső környezet hűtő hatással van az inflációra. Utóbbira jó példa, hogy a forint ugyan érdemben gyengült az elmúlt hónapokban, a főként importárukat tartalmazó tartós fogyasztási cikk termékkörben így is deflációt mér a KSH.

Mivel decemberrel lezárult a 2019-es év, érdemes az éves átlagos árváltozásokat is megemlíteni. A fogyasztói árak átlagosan 3,4%-kal nőttek, ezen belül az élelmiszerek ára 5,4%-kal. A legnagyobb mértékben, 8,1%-kal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. A szolgáltatások ára átlagosan 3,0, a háztartási energiáé és a ruházkodási cikkeké egyaránt 1,0, az egyéb cikkeké 1,3%-kal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,3%-kal kevesebbet kellett fizetni.

A friss adat - bár az MNB 3±1%-os céltartományának felső határán van - várhatóan nem fogja áthangolni a monetáris politikát. Egyrészt azért, mert az inflációs pálya egyelőre a jegybank várakozásaival összhangban van, másrészt pedig azért, mert tavasztól az árindex mérséklődésére lehet számítani. Így a toleranciasávból várhatóan legfeljebb csak kis időre lép ki a mutató.

Az viszont már a múlt hónapban is érezhető volt, hogy a jegybank nem érzi magát ugyanolyan kényelmes helyzetben a laza monetáris politikájával, mint korábban. Ősszel ugyanis a gyenge külső környezet hűtő hatására hivatkozva az MNB még azt hangsúlyozta, hogy az előrejelzett (alacsonyan húzódó) inflációs pályához lefelé mutató kockázatok társulnak. Év végére azonban óvatosabbá vált a jegybank, és szimmetrikus kockázatról beszélt. Ez még nem elegendő a laza monetáris politika melletti erős elköteleződés feladására, erre legfeljebb akkor lehet számítani, ha a kiemelt jelentőségű év eleji árfolyamatok kellemetlen meglepetést okoznak.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
euróérme