Napelemet tervez a háztetőre? Erre mindenképpen figyeljen!
Gazdaság

Napelemet tervez a háztetőre? Erre mindenképpen figyeljen!

Sokan nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget annak a kérdésnek, hogy milyen garanciával bíró napelemet szereltetnek fel, pedig a rendszerelemek és a stabil háttérrel rendelkező, leinformálható szakcég kiválasztásával biztosítható befektetésünk megtérülése. Szakértő segítségével körüljártuk, mely szempontokra érdemes figyelnünk, és milyen buktatókba szaladhatunk bele, ha napelemes rendszert telepítenénk a háztetőre.

A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel többek között Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

Nem csak környezettudatos lépés

A háztartási napelemes rendszer telepítése sokak számára nem csupán és elsősorban környezetvédelmi ügy. Fontos tisztázni, hogy pénzügyi szempontból a napelemes rendszer tulajdonképpen egy befektetés és nem csak környezettudatos lépés – fogalmaz Székely András, a napelemes rendszerek tervezésével, kivitelezésével és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solar Home System ügyvezető tulajdonosa.

A beruházás pénzügyi tervezésébe belefogva első körben azt kell meghatároznunk, hogy önerőből vagy valamilyen finanszírozási támogatással tudjuk-e megvásárolni a napelemes rendszert. Az első esetben kvázi 10 évre előre egy összegben kifizetjük a villanyszámlánk értékét, hogy cserébe 20-30 évig biztosítsa nekünk a szükséges áramot a napelemes rendszer. A második esetben valamilyen pénzügyi támogatást vagy pályázatot veszünk igénybe a rendszer finanszírozásához. Jelenleg az MFB 0 százalékos hitelkonstrukciója biztosít a hazai lakosságnak kamatmentes részletfizetési lehetőséget a napelemes rendszerek megvásárlásához. Ehhez a rendszer árának csak 10 százalékát szükséges önerőként biztosítani a telepítéséhez, majd a „maradék” 90 százalékot 20 év alatt kamatmentes részletben fizethetjük ki.

A fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, így napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk és korszerű faelgázosító berendezések telepítésére igénybe vehető konstrukció két pályázati kiírás keretében (volt) elérhető a lakosság számára: a Budapest és Pest megye számára kiírt VEKOP-5.2.1-17 már körülbelül egy éve kimerült, míg az ország többi részének szóló GINOP-8.4.1/A-1 még nyitva áll (a terv szerint 2022 végéig).

A szakember szerint a jelenlegi napelemes rendszer árak és várható megtérülési idő alapján valahol 10 000 forintos havi villanyszámla-érték körül már mindenképpen érdemes napelemes rendszert telepíttetni, hiszen ez esetben már akár 10 év alatti megtérülésről is beszélhetünk.

Mekkora rendszert érdemes telepíteni?

A háztartási naperőmű méretének megtervezése során a jelenlegi és a jövőbeni várható fogyasztási igényünk mellett a rendelkezésre álló tető és egyéb - a napelemes rendszer rögzítésére alkalmas – felületeket is figyelembe kell vennünk, ezek alapján, ezekhez mérten optimális méretű rendszert érdemes telepítenünk.

A célszerűen telepítendő rendszer nagyságát, illetve a napelemek mennyiségét a kiváltani kívánt villamos energia mennyisége, a használható felületek mérete, tájolása, valamint dőlésszöge határozza meg. Elsősorban a déli felületeket érdemes használni, de hazánk jó besugárzási értékei miatt a keleti és nyugati tetőfelületekre is érdemes napelemeket telepíteni.

A szerződéskötés előtt minden esetben javasolt a helyszíni felmérés, hiszen itt derülhet ki, hogy a tetőfelület és a villamos hálózatunk alkalmas-e a napelemes rendszer telepítésére, vagy felújítást igényel.

Magyarországon a HMKE méretkategóriába eső napelemes rendszerek esetében a 2024-ig megvalósuló beruházásoknál alkalmazható a kedvező éves szaldós elszámolás, így addig mindenképpen érdemes akkora rendszert telepíteni, amekkorának az éves termelése pontosan lefedi éves villamosenergia-fogyasztásunkat.

A rendszer tervezésénél ugyanakkor érdemes eleve egy minimum 20-30 százalékos bővíthetőséggel is számolni, azaz célszerű nagyobb invertert választani annál, mint amit a telepítendő napelemes rendszer teljesítménye megkívánna – mondja Székely András. Erre azért lehet szükség, mert ha néhány év múlva nő a háztartás villamosenergia-igénye (például elektromos autó vásárlása vagy elektromos fűtés kialakítása miatt), akkor a többlet áramigény fedezésére felszerelendő további napelemek mellett így nem lesz szükség másik inverter telepítésére és engedélyeztetésére. Azaz a későbbi bővítés jóval könnyebben és olcsóbban megvalósítható lesz, amennyiben előre gondolkodunk.

Válasszunk körültekintően!

Több egyéb, olyan fontos tényező is akad, amelyre feltétlenül érdemes figyelmet fordítanunk, amennyiben napelemes rendszert szeretnénk telepíttetni – emeli ki az Optimum Solar Home System ügyvezető tulajdonosa.

Először is, a kivitelező partner kiválasztásánál javasolt kellően körültekintőnek lennünk. Érdemes olyan partnert választani, aki megfelelő szakmai tudással és megbízható gazdasági háttérrel rendelkezik. Egy napelemes rendszer optimális esetben 30-40 évig is működhet - ez elsősorban a rendszerelemek megfelelő kiválasztásának az eredménye, ami gyakorlatilag kivitelezőtől függetlenül is tudja garantálni a rendszer megtérülését. Sajnos számtalan kivitelező cég sózza rá alacsony, 10-12 éves termékgaranciával rendelkező napelemeit a vásárlóira, vagy mossa össze szándékosan a 25 éves teljesítménygaranciát a termékgaranciával – figyelmeztet Székely András.

A gyártók a világon gyártott minden napelemre kéttípusú garanciát adnak. A teljesítménygarancia meghatározza, hogy az adott napelem  "x" év múlva "y" teljesítményen fog még üzemelni. Az esetek többségében a teljesítménygarancia 25 év elteltével 80 százalékos teljesítményt ígér. Ezzel szemben a termékgarancia a meghibásodástól mentes üzemidőre vonatkozik. Az alacsony termékgaranciás napelemekre 10-12 év csupán a termékgarancia, de vannak magasabb, 20-30 éves termékgaranciát vállaló gyártók is.

OSHS_cikk_kreativ_2020-11-05
Forrás: Optimum Solar Home System

Nagyon sokan csak legyintenek arra a szempontra, hogy milyen garanciával bíró napelemet szereltetnek fel, pedig a napelemek teszik ki a rendszer árának 70-75 százalékát. Gondoljunk csak bele, a napelemes rendszerek 8-10 éves megtérülési idővel rendelkeznek, azaz nagyon nem mindegy, hogy a megtérülési idő után már nem, vagy csak nagyon rövid ideig, avagy esetleg még 10-20 évig garanciális-e a napelemünk – fogalmazott a szakember hangsúlyozva, hogy

a rendszerelemek és a stabil háttérrel rendelkező, leinformálható szakcég kiválasztásával biztosítani tudjuk befektetésünk megtérülését.

200 ezer háztetőre telepítenének napelemet

A magyarországi háztartások számára továbbra is jó befektetés a napelemes rendszer telepítése, az aktuális energia- és klímapolitikai célok alapján pedig nagyon valószínű, hogy a jól működő piac a szabályozásban – a támogatások és elszámolás területén - várható változások után sem veszíti majd el vonzerejét, ha valamivel kevésbé is lesz nagyvonalú, mint korábban.

A lakossági napelemes piac dinamikájának fenntartása a kormánynak stratégiai célja, klíma- és energiapolitikai tervei szerint 2030-ig legalább 6000 MW napenergia termelő kapacitás üzembe állításával számol, ennek elérésében pedig a nagyerőművek mellett az egyéni fogyasztókra is számít. Ezért a kormány tíz év alatt legalább 200 ezerre növelné a magyarországi háztartási, tetőre szerelt, átlagosan 4 kilowatt teljesítményű napelemes rendszerek számát, az évtized végéig elérendő cél tehát legkevesebb 800 MW lakossági napelem-kapacitás. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbbi elérhető adatai szerint a döntően napelemes rendszereket jelentő háztartási méretű kiserőművek (HMKE) hazai kapacitása 2019 végén valamivel több, mint 460 MW volt, ennek azonban jelentős részét nem természetes személyek, hanem vállalkozások telepítették.

Címlapkép: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szénerőmű