Koronavírus: Indiai és brit vírusmutációt mutattak ki egy romániai fertőzési gócban

MTI
Portfolio
Összesen már több mint 154 millió ember fertőzött meg koronavírussal a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint világszerte, miközben a vírus miatt elhunytak száma meghaladja a 3,2 millió főt. Miközben a fejlett országokban haladnak az oltásokkal, Indiában rekord számú halottról számoltak be.

Nagy Márton: nem szabad a költségvetési hiányt gyorsan lefaragni, hamarosan jön a döntés a hitelmora

A 2021. évi növekedés 5 százalékos lehet, áprilisban a lezárásokkal érintett boltok a nyitásnak köszönhetően már a koronavírus-járvány előtti szintekre, a vendéglátás teljesítménye pedig afölé pattant vissza – nyilatkozta a Trend FM-nek, Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerdán.

11 évre szállították az oltási korhatárt Kanadában

A kanadai egészségügyi hatóság engedélyezte a 11 évesnél nagyobb gyerekek beoltását az amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával - adta hírül az AP amerikai hírügynökség szerdán, miután a hírt megerősítette Supriya Sharma kanadai egészségügyi főtanácsadó.  Az észak-amerikai országban korábban már engedélyezték ennek az oltószernek a beadását a 15 évesnél idősebb gyerekek esetében.

A Pfizer március végén tett közzé előzetes eredményeket 2260, 12-15 év közötti - önként jelentkező - gyerek beoltásáról. Egyik serdülő sem betegedett meg koronavírustól azok közül, akik dupla oltást kaptak, míg a placebócsoportban 18-an megfertőződtek. Mellékhatások tekintetében ugyanaz a tapasztalat, mint fiatal felnőtteknél: fájdalom, láz, hidegrázás, fáradtság - főként a második oltást követően. Az alanycsoportot két éven át figyelemmel fogják kísérni, hogy információk derüljenek ki az oltás biztonságosságáról és arról, hogy milyen hosszú ideig ad védettséget ez a vakcina.

A 37,6 millió lakosú Kanadában eddig az emberek 34 százaléka kapott legalább egy oltást. A májusi tervben legkevesebb 10 millió lakos oltása szerepel. (MTI)

Koronavírus: javul a francia helyzet, de még nincs helye a lazításnak

Franciaországban lassan javulnak a koronavírus-járvány mutatói, a kórházakban azonban még mindig túl sok a súlyos beteg, ezért egyre több szakértő ad hangot aggodalmának a korlátozások fokozatos feloldásának két hét múlva tervezett kezdete miatt.

Koronavírus: javul a francia helyzet, de még nincs helye a lazításnak

Románia AstraZenecát ajándékoz

Románia 100-100 ezer adag, koronavírus elleni AstraZeneca vakcinát adományoz Moldovának és Ukrajnának, ugyanakkor havi 200 ezer dózis eladásáról is  megállapodott Moldovával - jelentette be szerdán Florin Citu miniszterelnök. A román hatóságok eddig több mint 200 ezer adag humanitárius segélyként adományozott koronavírus elleni oltással támogatták Moldovát a járvány elleni védekezésben: ezeket a szállítmányokat február 27. és április 17. között juttatták el Chisinauba.

A mostani újabb felajánlás, illetve a Romániában felhalmozott AstraZeneca vakcinák értékesítése elemzők szerint azzal is összefüggésben állhat, hogy Romániában megingott a bizalom a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaga iránt, miután több európai ország felfüggesztette, vagy korlátozta használatát az egyes beoltottaknál tapasztalt vérrögképződés miatt.

Az AstraZeneca oltóanyagából most már gyakorlatilag csak arra a mintegy 250 ezer dózisra van igény Romániában, amennyi az ismétlő oltások beadásához szükséges. Ehhez képest Romániának jelenleg több mint másfél millió AstraZeneca vakcinája van készleten és hetente kap újabb több százezres szállítmányokat. (MTI)

Nem pörög az oltási kampány, új rendszerre tér át Szlovénia

Új rendszert tesztelnek Szlovéniában, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt az országban - jelentette be szerdán Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora, jelezve: a nemzeti platformnak nevezett operációs rendszer, amelyet részletesen csütörtökön mutatnak be, olyan programokkal rendelkezik majd, amelyek átfogó betekintést nyújtanak az oltottak és az oltandók nyilvántartásába.

Nem pörög az oltási kampány, új rendszerre tér át Szlovénia

Szijjártó Péter: Horvátországba is lehet utazni bármilyen oltással

Magyarország és Horvátország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter: Horvátországba is lehet utazni bármilyen oltással

Egy indonéz gyógyszercég több dolgozóját is letartóztatták, mert használt Covid mintavételi eszközt

Egy indonéz gyógyszercég több dolgozóját is letartóztatták, miután kiderült, hogy már előzőleg nyálvételre használt Covid mintavételi eszközöket újramosva, újként adtak el – írja a BBC.

Egy indonéz gyógyszercég több dolgozóját is letartóztatták, mert használt Covid mintavételi eszközt

Minden 50 év feletti brit harmadik oltást kaphat ősszel

Minden 50 év feletti brit számára felajánlják a harmadik oltás lehetőségét ősszel, hogy ezzel megelőzzék a fertőzések megugrását karácsonyra – számol be a hírről a Reuters a The Times tudósítása alapján.

Minden 50 év feletti brit harmadik oltást kaphat ősszel

Tényleg alkotmányellenes a védettségi igazolvány?

"Diszkrimináció", "emberek közötti megkülönböztetés", "alkotmányellenes" – hallhatjuk sokaktól a védettségi igazolvány kapcsán. De mi a valóság? Tényleg jogellenes többletjogokat biztosítani járvány idején a beoltottaknak?

Tényleg alkotmányellenes a védettségi igazolvány?

Indiai és brit vírusmutációt mutattak ki egy romániai fertőzési gócban

Az új típusú koronavírus egyik indiai vírusmutációját, illetve a brit vírusvariánst azonosították egy Bukarest határában felfedezett fertőzési gócban - közölte szerdán a román közegészségügyi intézet (INSP).

Az INSP szerint április 20-26. között antigén gyorstesztekkel mutatták ki a SARS-CoV-2-es kórokozót 35 indiai vendégmunkásnál, akik két Popesti-Leordeni-i cégnél dolgoznak, és néhány nappal korábban negatív PCR-tesztekkel érkeztek Romániába.

Közülük 18-an a bukaresti Victor Babes járványkórházba kerültek, egyiküket pedig a Matei Bals járványklinikán ápolják. A többiek szálláshelyükön maradtak karanténban.

A vírusmutáció beazonosítására alkalmas úgynevezett szekvenciális tesztelést a bukaresti Cantacuzino immunológiai és közegészségügyi kutatóintézet végezte el a kórházba utalt vendégmunkásoktól vett mintákon. Ennek során derült ki, hogy három vendégmunkás a brit, hét pedig egy indiai vírusmutációval fertőződött meg, amely viszont az INSP szerint nem azonos az Indiában jelenleg súlyos járványügyi helyzetet okozó vírusvariánssal.

Romániában először múlt csütörtökön egy szintén Indiából érkezett, a Brassó megyei Botfaluban dolgozó vendégmunkásnál mutatták ki először a B.1.617.2-es jelzésű indiai vírusmutációt. A járványügyi szakemberek azt valószínűsítik, hogy Romániában már a brit mutáció a domináns, de az országban már a brazil és dél-afrikai vírusvariáns is megjelent.

Romániában egyébként lecsengőben van a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Szerdán 1564 új esetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs (GCS), ami több mint 15 százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától.

Miután - az ortodox húsvét hosszú hétvégéjén - négy napon keresztül száznál kevesebb halálesetet jelentettek, szerdán 142 elhunytról számolt be a GCS, ami néhány százalékponttal meghaladja az utóbbi két hét átlagát.

A húszmilliós Romániában eddig 28 616 áldozatot követelt a járvány, és több mint 1 millió 60 ezer embernél mutatták ki a fertőzést.

(MTI)

Karanténba vonult a londoni G7-es értekezlet indiai küldöttsége két tag pozitív lelete miatt

Karanténba vonult szerdán a hét vezető ipari hatalom (G7) londoni külügyminiszteri értekezletének indiai küldöttsége, köztük az indiai külügyminiszter, miután a delegáció két tagjának koronavírus-szűrési lelete pozitív lett.

India nem tagja az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Olaszország és Franciaország alkotta G7-országcsoportnak, de Ausztráliához, Dél-Koreához és Dél-Afrikához hasonlóan meghívott vendégként jelen van a júniusi délnyugat-angliai G7-csúcsértekezletet előkészítő kétnapos londoni külügyminiszteri tanácskozáson.

Az értekezletet - amely a G7-külügyminiszterek első személyes találkozója az elmúlt két évben - szigorú járványvédelmi intézkedések közepette tartják; ezek közé tartozik, hogy mindegyik résztvevőnek minden egyes nap koronavírus-tesztet kell végeztetnie. Ezeken a szűréseken derült ki, hogy az indiai küldöttség két tagja fertőzött.

Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter szűrővizsgálatának lelete a londoni G7-tanácskozás szervezőinek szerdai tájékoztatása szerint negatív lett, de a teljes indiai küldöttséggel együtt ő is elkülönítésbe vonult és az értekezlet szerdai zárórendezvényein csak videókapcsolat révén vesz részt.

Szubrahmanjam Dzsaisankar szerdai nyilatkozatában úgy fogalmazott: előző este hozták tudomására, hogy kapcsolatba került olyanokkal, akiknél felmerülhet a koronavírus-fertőzöttség lehetősége. Az indiai külügyminiszter közölte: elővigyázatosságból és másokra tekintettel döntött úgy, hogy a londoni G7-találkozó további eseményein virtuális módon vesz részt.

Dzsaisankart kedden fogadta Priti Patel brit belügyminiszter, de az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szerdai tájékoztatása szerint ezen a kétoldalú találkozón is rendkívül szigorú járványmegelőző - mindenekelőtt távolságtartási - intézkedések voltak érvényben, így e hivatalos esemény résztvevőinek az indiai külügyminiszteren kívül nem kell karanténba vonulniuk.

A G7-értekezlet helyszínén, a brit kormány patinás londoni rendezvényközpontjában, a Buckingham-palota szomszédságában emelkedő Lancaster House-ban is úgy rendezték be a plenáris ülésekhez kialakított tárgyalóhelyiséget, hogy a küldöttségek ne érintkezzenek egymással közvetlenül. A tárgyalóasztalnál a delegációk tagjait három oldalról térelválasztó plexi veszi körül, és a résztvevők folyamatosan maszkot viselnek. A külügyminiszterek a közös protokollfotóhoz is egymástól másfél méterre, maszkban sorakoztak fel.

(MTI)

Zacher Gábor szerint összefüggés lehet a romló szennyvízadatok és a terasznyitás között

Zacher Gábor főorvos a szeretlekmagyarorszag.hu-nak nyilatkozott arról, hogy nagyon reméli, nem okoznak negyedik hullámot a teraszokat ellepő tömegek.

Zacher Gábor szerint összefüggés lehet a romló szennyvízadatok és a terasznyitás között

Müller Cecília érdekes dolgokat mondott a védettségről

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta, hogy akkor sem kell megijedni, ha valakinek két oltás után sincs megfelelő mennyiségű ellenanyag a szervezetében, ettől még védett. Különösen érdekes, hogy arról is beszélt később, ha enyhe lefolyású koronavírus-fertőzés után alacsony az ellenanyagunk, akkor kevésbé vagyunk védettek a vírussal szemben.

Müller Cecília érdekes dolgokat mondott a védettségről

Megőrültek a magyarok? Ilyet még soha nem láttunk a lakáshiteleknél

Még soha nem vett fel a magyar lakosság egyetlen hónap alatt 100 milliárd forintnál nagyobb összegben lakáscélú hitelt. Idén márciusban, a járványügyi korlátozások legkeményebb hónapjában (!) azonban sikerült átlépni ezt a bűvös határt. Ráadásul úgy, hogy a felújítási hitelekből az állami kamattámogatás második hónapjában még csak 6,7 milliárd fogyott. A lakáshitelek mellett a személyi kölcsönök is kezdenek magukhoz térni, a babaváró pedig átlagos hónapon van túl. Miközben a lakossági hitelállomány egyértelműen növekszik, a vállalatok hiteltartozása a moratórium nélkül már visszaesett volna az elmúlt egy évben.

Megőrültek a magyarok? Ilyet még soha nem láttunk a lakáshiteleknél

Ukrajnában már több mint 45 ezren haltak bele a betegségbe

Ukrajnában szerdára kismértékben gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint 2500, a megelőző napinál mintegy ezerrel több új koronavírusos beteget jegyeztek fel, a járvány tavaly márciusi kitörése óta regisztrált halálos áldozatok száma pedig már meghaladta a 45 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 2576 új esettel 2 090 986-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 161-gyel 45 077-re. A megelőző három napban is hasonlóan 160 körüli volt az elhunytak száma, míg azt megelőzően még háromszáz fölötti. Eddig 1 697 358-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 7800-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 5300-zal, 348 551-re.

Kórházba ismét a korábbiaknál jóval kevesebb, 1671 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napokban is hasonlóan 1500 körüli, illetve az alatti volt, azelőtt viszont még háromezer fölött. A legtöbb új beteget, 405-öt ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyében jegyezték fel.

Szerdán Donyeck megyében találat érte a kelet-ukrajnai frontvonal mellett ukrán ellenőrzésű oldalon a Covid-betegek fogadására kijelölt marjinkai járási kórházat, miközben az "orosz megszálló erők" a szomszédos Krasznohorivka települést lőtték - jelentette az Ukrajinszka Pravda hírportál a helyi vezetésre hivatkozva. A beszámoló szerint a kórházban, ahol 45 koronavírusos, illetve tüdőgyulladásos beteget ápolnak, a detonációtól kitörtek az ablakok a kórház egyik épületében, megszűnt az áramellátás, de senki sem sérült meg.

Az egészségügyi tárca közben frissítette a régiók járványhelyzet szerinti besorolását, így jelenleg már csak hat megye maradt a legsúlyosabb "vörös" kategóriában. A legenyhébb "sárgában" van jelenleg a főváros, Kijev és Kárpátalja, valamint további kilenc régió - vagyis a legtöbb megye -, nyolc pedig "narancs" besorolású.

Szerdától Kijevben csaknem egy hónap után újraindult az oktatás az iskolákban, és kinyitottak az óvodák is.

(MTI)

Belga miniszterelnök: Belgium nem biztosít kedvezményeket a beoltottaknak

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére bevezetett intézkedések nemrégiben bejelentett, fokozatos feloldása mellett Belgium nem tervezi, hogy kedvezményeket biztosít a beoltottak számára. Hollandia legkésőbb június elején az utazások megkönnyítését, illetve bizonyos események látogatását lehetővé tevő oltási igazolványt kíván bevezetni - közölte a helyi sajtó szerdán.

Sajtóbeszámolók szerint Alexander De Croo belga miniszterelnök a tervezett, a koronavírus elleni beoltottságot igazoló dokumentummal kapcsolatban azt nyilatkozata: Belgium "nem engedheti meg", hogy hátrányos megkülönböztetés érje azokat, akik még nem kaphatták meg a védőoltást.

Az oltási igazolványok bevezetése nagyon érzékeny terület, mert még nem mindenkinek volt esélye beoltatni magát. A beoltottság nem biztosíthat megkülönböztetést senki számára - közölte a miniszterelnök.

Belgium a közelmúltban a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett szabályok fokozatos feloldását jelentette be. Közel két hete kinyithattak a nem létfontosságú árukat kínáló üzletek, a kávézók és az éttermek május 8-tól nyithatják meg teraszaikat. Kulturális események megtartásának lehetőségéről a belga kormány leghamarabb június elején dönthet.

A belga közegészségügyi hatóság arról számolt be szerdán, hogy folytatódott a járványügyi mutatók csökkenése. Az elmúlt hét nap adatait tekintve átlagosan naponta 2953 embernek lett pozitív a koronavírustesztje a múlt hét közepén feljegyzett 3500-at is meghaladó adatokhoz képest. Az adat 16 százalékkal marad el a múlt szerdaitól. A belga kórházakba a hét folyamán átlagosan naponta 186 koronavírusos beteget szállítottak, ez 11 százalékkal alacsonyabb az előző hétnapos időszakhoz képest. Kórházban 9 százalékkal kevesebb, jelenleg 2614 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, közülük 795 beteget ápolnak intenzív osztályon. Ez az adat 11 százalékkal marad el az előző hét számaitól. Naponta átlagosan 37 ember halt meg a vírus következtében, 5,1 százalékkal kevesebben, mint egy hete.

A járvány kezdete óta 999 627 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 24 367-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben Belgiumban.

A holland sajtó arról tájékoztatott szerdán, hogy Hugo de Jonge holland egészségügy miniszter szerint országának még május folyamán meg kell vitatnia a koronavírus elleni beoltottságot igazoló dokumentum bevezetésének lehetőségét. Ezt a nyári utazások zavartalanságának biztosítása, valamint rendezvények biztonságos megtarthatósága indokolja. Az igazolás lehetővé tenné egyebek mellett azt is, hogy a hazatérők, illetve a Hollandiába utazók mentesüljenek a jelenleg érvényes, tíznapos karantén- és tesztelési kötelezettségek alól.

"Tekintettel a nyári szezon kezdetére, fontosnak tartom, hogy Hollandia ne veszítsen időt, és könnyítsen a rendkívüli szabályozásokon, amint azt a járványügyi helyzet indokolja" - közölte. A miniszter szerint az oltási igazolások hatálybalépése előtt meg kell győződni arról, hogy az oltottak a védettség ellenére vírushordozók lehetnek-e. Ezenkívül a jogi és technikai előkészületet fontosságára figyelmeztetett a személyes adatok védelmében.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet friss tájékoztatása szerint az elmúlt hét napban átlagosan 7001 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye Hollandiában, a mutató az elmúlt mintegy három hét során  folyamatos csökkenést jelez. A kórházban koronavírussal kezeltek átlagos napi száma 2613, a mutató egy százalékos csökkenés mellett lényegében stabil maradt.

(MTI)

A járvány kezdete óta 17 475-en haltak meg a vírus szövődményeiben, az igazolt esetek száma jelenleg 1 551 251 Hollandiában.

Koronavírus: Szerbiában 9000 forintnyi jutalmat kapnak, akik beoltatják magukat

Szerbiában 25 euró (9300 forint) értékű pénzjutalomban részesülnek azok, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen - jelentette be szerdán Aleksandar Vucic szerb államfő a Pink tévé műsorában.

Koronavírus: Szerbiában  9000 forintnyi jutalmat kapnak, akik beoltatják magukat

Olaszországba mennél nyaralni? Orosz és kínai oltással nem lesz könnyű

Május 15-től indul az olaszországi nyári idegenforgalmi szezon, amikortól a többi között a teljesen átoltott külföldiek esetében eltörlik a tesztelést és a karantén-kötelezettséget - számoltak be erről az olasz lapok szerdán.

Olaszországba mennél nyaralni? Orosz és kínai oltással nem lesz könnyű

Müller Cecília szerint csak idő kérdése, hogy megjelenjen az indiai mutáns vírus Magyarországon

Az operatív törzs mai tájékoztatóján egyebek mellett Müller Cecília arról is beszélt, hogy csak idő kérdése, hogy itthon is megjelenjen az indiai mutáns vírus.

Müller Cecília szerint csak idő kérdése, hogy megjelenjen az indiai mutáns vírus Magyarországon

Szomorú előrejelzés érkezett: duplázódhat Indiában a koronavírusban elhunytak száma a következő hete

Kutatók egy csoportjának modellezése szerint, ha tovább folytatódik Indiában ez a trend a halálozásokban, akkor június 11-re már 404 ezer haláleset lehet a koronavírus miatt, de vannak ennél sokkal elrettentőbb előrejelzések is – számol be a hírről a Bloomberg.

Szomorú előrejelzés érkezett: duplázódhat Indiában a koronavírusban elhunytak száma a következő hete

WHO: az új fertőzések csaknem felét Indiából jelentik

A koronavírus fertőzöttjeinek 46 százaléka, továbbá minden negyedik halálos áldozat Indiából került ki a múlt héten - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai sajtótájékoztatóján.

A világszervezet közlése szerint a múlt héten 5,7 millió új fertőzést jelentettek világszerte, 2,6 milliót Indiából. A Covid-19-ben a múlt héten elhunytak száma világszerte több mint 93 ezer volt, köztük 23 231-et Indiában regisztráltak.

A WHO szakértői ezen kívül felhívták a figyelmet arra is, hogy a jelek szerint Indiából a fertőzés átterjedt a szomszédos országokra is: Nepálban a múlt héten igazolt 31 088 fertőzéshez képest 173 százalékos növekedést jelentettek, és súlyosbodott a járvány Srí Lankán is.

Mindeközben Indiában ismét rekordot döntött az új típusú koronavírus okozta  Covid-19 halálos áldozatainak száma az elmúlt 24 órában: az egészségügyi minisztérium szerdai bejelentése szerint 3780-an haltak bele a betegségbe, valamint 382 315 új fertőzöttet regisztráltak.

Indiában a fertőzésszámok megugrása súlyos vakcinahiánnyal jár együtt: legalább három államban, köztük Maharastrában, ahol az ország pénzügyi fővárosának számító Mumbai található, több oltópontot ideiglenesen bezártak.

Narendra Modi miniszterelnök kormányát több bírálat is érte azért, hogy a járvány ellenére zsúfolt tömegrendezvényeket tartott a helyhatósági választások miatt, és engedélyezte vallási fesztiválok megtartását is, akár több millió részt vevővel. Sokan úgy vélik, mivel az ország viszonylag jól vészelte át a járvány első hullámát, az ezt követően kialakult hamis biztonságérzet is hozzájárult a második hullám rendkívüli erejéhez.   Az indiai jegybank szerdán arra szólította fel az ország pénzintézeteit: tolják ki a fizetési határidőket egyes hitelfelvevők esetében. A központi bank hangsúlyozta, hogy a járvány véget vetett a gazdasági fellendülésnek is. A bank emellett 6,7 milliárd dolláros kedvezményes kölcsön lehetőségét nyitja meg az egészségügyi rendszer megsegítése érdekében.

Indiában a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint 20 282 833 fertőzöttet és 222 408 halálos áldozatot tartanak számon, de szakértők úgy vélik, a valódi számok ezeknek akár a tízszeresei is lehetnek.

(MTI)

A kormány már tárgyal az újranyitás következő lépéseiről

Novák Katalin osztott meg a Facebookján egy bejegyzést arról, hogy a mai kormányülésen is a járványhelyzet a legfontosabb téma.

Elmondása szerint ma szó lesz arról is, mik legyenek a biztonságos, fokozatos nyitás következő lépései.

Itt a legmagasabb a lakosság átoltottsága a világon, mégis szigorítanak a korlátozásokon

A Seychelle-szigeteken a lakosság 62,2%-a már mindkét oltását megkapta, mégis úgy döntöttek, hogy a felfutó esetszámok miatt két hétre bezárják az iskolákat és a sporttevékenységeket is – írja a Bloomberg.

Itt a legmagasabb a lakosság átoltottsága a világon, mégis szigorítanak a korlátozásokon

A magyarok kétharmada szerint a vakcina az egyik leghatásosabb fegyver a koronavírus ellen

A magyarok a koronavírus-járvány elleni harc egyik legfőbb eszközének egyértelműen a védőoltást tartják – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos reprezentatív közvéleménykutatásából. Az eredmények alapján a pandémia rávilágított arra, milyen kockázatos lehet, ha egy betegségre nincsen gyógymód, ezért jobban bízunk az innovatív gyógyszerekben, és fontosabbnak gondoljuk, hogy ezek minél gyorsabban eljuthassanak a magyar betegekhez is.

A magyarok kétharmada szerint a vakcina az egyik leghatásosabb fegyver a koronavírus ellen

Hamarosan kezdődik a fiatalok oltása - Megszólal az operatív törzs

A szokásos időpontban, negyed tizenkettőre hirdette meg mai tájékoztatóját az operatív törzs.

Hamarosan kezdődik a fiatalok oltása - Megszólal az operatív törzs

Baranyai kormánymegbízott: jelentős segítséget jelentenek az oltóbuszok az aprófalvas térségekben

A lakosság átoltottsági szintjének rövid időn belüli emelését is segítik az oltóbuszok az aprófalvas térségekben - mondta a Baranya megyei kormánymegbízott szerdán újságíróknak Mágocson, ahol a Honvédelmi Minisztérium oltóbusza végezte a helyiek és a környéken élők immunizálását.

Horváth Zoltán elmondta, szerdán Baranyában Mágocson egy oltóbusz teljesít szolgálatot, segítségével mintegy 180 előzetesen regisztrált, a településen és a környékbeli falvakban élő oltásra váró ember kapja meg a koronavírus elleni vakcinát.

Kiemelte: a rendelkezésre álló oltóanyagok mennyisége lehetővé teszi, hogy minden regisztrált megkaphassa a koronavírus elleni oltást, akár egy napon belül.     

Baranya aprófalvas térszerkezetű megye több mint háromszáz településsel, így - bár nagyon sok kórházi és járóbeteg-oltóponttal fedik le a területet - bizonyos tájegységeken fél vagy akár egy órába is telhet az embereknek, hogy eljussanak egy egészségügyi intézménybe - mondta a kormánymegbízott.  

Horváth Zoltán elmondta: a tapasztalatok alapján a későbbiekben Baranya más térségeiben is megjelenhet az oltóbusz, például a Dráva folyó mentén, az Ormánságban is jelentős segítséget jelenthet a szolgáltatás abban, hogy az emberek megkaphassák a vakcinát.Mágocson az oltásra regisztráltak szerdán előre egyeztetett időpontban, pontos beosztás szerint, átlagosan hárompercenként kapják meg a vakcinát.

(MTI)

Sinopharm: miért jelent kockázatot Magyarországra nézve a WHO értékelése?

Megjósolhatatlan a WHO konzultánsa szerint, hogy engedélyt kap-e a kínai Sinopharm vakcina az Egészségügyi Világszervezettől. Annyi biztos, hogy az eddigi vizsgálatok alapján az idősekre vonatkozóan nem tudták megmondani, hogy hatásos-e a vakcina. Ez nem meglepő, éppen erre lehetett számítani az OGYÉI februári dokumentumaiból is, hiszen kevés idős emberre tesztelték a vakcinát. Ez nem azt jelenti, hogy számukra nem nyújtana védelmet a vakcina, hanem azt jelenti, hogy az adatokból nem lehet ezt megmondani. A WHO értékelése és az OGYÉI anyaga is azért fontos Magyarországra nézve, mert hazánkban éppen az idősekkel kezdték az oltási kampányt a Sinopharmmal. Érdekesség, hogy ekkor kezdődött meg az oltás hazánkban az AstraZenecával is, ezt az oltást azonban nem alkalmazták időseken, hanem a 60 év alatti krónikus betegek kapták, pedig az oxfordi vakcinát több idős emberen tesztelték, mint a kínait. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ma reggel azt mondta, hogy méréseik szerint a kínai vakcina eddig mindenkinél hatásos volt, akit vizsgáltak. Nemzetközi kutatások, Szerbiából és az Egyesült Arab Emírségekből azt mutatják, hogy felmerülnek kérdések a vakcina hatékonysága kapcsán.

A Pfizer és az AstraZeneca oltásának első dózisa legalább 86%-os védelmet ad az időseknek

Az AstraZeneca és a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának már az első dózisa is legalább 86 százalékos védelmet nyújt a fertőzés ellen az 60 évesnél idősebb embereknek - derül ki dél-koreai járványügyi ügynökség (KDCA) szerdán közzétett tájékoztatójából.

A Pfizer és az AstraZeneca oltásának első dózisa legalább 86%-os védelmet ad az időseknek

Koronavírus: kijöttek a szerda reggeli magyar adatok

1130 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 785 967 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 128 beteg, így az elhunytak száma 28 173 főre emelkedett.

Koronavírus: kijöttek a szerda reggeli magyar adatok

Készül a megállapodás a magyar és román oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről

Kelemen Hunor szerint néhány napon belül véglegesíteni lehet a magyar és román oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló megállapodást. Románia miniszterelnök-helyettese a Krónika erdélyi magyar napilap szerdai számában nyilatkozott erről.

Készül a megállapodás a magyar és román oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről

Szerbiában a vakcináknak köszönhetően javult a járványügyi helyzet

A vakcináknak köszönhetően az utóbbi hetekben javult a járványügyi helyzet Szerbiában - jelentette ki Darija Kisic Tepavcevic, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja a szerbiai közszolgálati televízió szerdai beszámolója szerint.

A szakember közölte: bár az ünnepi időszak hordoz némi kockázatot a járvány terjedése szempontjából, a legtöbb ember lelkiismeretesen és felelősségteljesen viselkedett, valamint nagyon sokan vannak már beoltva is.

A közel hétmillió lakosú Szerbiában eddig 3 millió 620 ezer embert oltottak be. Két és fél millióan kapták meg az első dózist, közülük 1 570 000-en már a másodikat is.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 1304-gyel 694 473-ra, Koszovóban 75-tel 105 711-re, Észak-Macedóniában 67-tel 152 814-re, Montenegróban 95-tel 97 813-ra, Bosznia-Hercegovinában 280-nal 199 458-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 24-gyel 6456-ra, Koszovóban néggyel 2191-re, Észak-Macedóniában 31-gyel 4992-re, Montenegróban hattal 1516-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 61-gyel 8628-ra emelkedett.

(MTI)

Az asztmás betegeknél komolyabb lefolyású lehet a koronavírus-fertőzés

A súlyos vagy nem megfelelően kezelt asztmás betegek esetében a COVID-19 fertőzés komolyabb lefolyású lehet, és nagyobb kockázattal is járhat, ezért nekik kiemelten fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele – hívja fel a figyelmet a május 5-i Asztma Világnap alkalmából dr. Tamási Lilla egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

Az asztmás betegeknél komolyabb lefolyású lehet a koronavírus-fertőzés

Elfogytak a Pfizer-oltásra az időpontok

A koronavirus.gov.hu oldalon elérhető tájékoztatás szerint jelenleg Sinopharm és AstraZeneca vakcinákra lehet online időpontot foglalni, illetve az SMS-ben értesítettek számára még a Szputnyik V is rendelkezésre áll. A Pfizerre viszont már nincs időpont.

Elfogytak a Pfizer-oltásra az időpontok

Elindult Izraelből az első egészségügyi segélyszállítmány Indiába

Elindult Izraelből kedden az első rendkívüli egészségügyi segélyszállítmány Indiába, ahol súlyos járványhelyzet alakult ki a koronavírus gyors terjedése miatt.

Az izraeli külügyminisztérium kedd esti közleménye szerint Jeruzsálem a hét folyamán több egészségügyi szállítmányt - oxigéngenerátorokat, orvosi berendezéseket, védőmaszkokat és gyógyszereket - küld légi úton Indiába. A tárca emlékeztetett arra, hogy amikor tavaly válságosra fordult a járványhelyzet Izraelben, India a segítségére sietett, védőmaszkokat, gumikesztyűket és gyógyszerekhez szükséges alapanyagokat küldött, továbbá a légi közlekedés leállása után segített hazatérni az Indiában rekedt izraeli állampolgároknak.

Az indiai egészségügyi minisztérium keddi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 357 229 új esetet regisztráltak az országban, ezzel a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta 20 282 833-ra nőtt. Az elmúlt napon 3449 embert hunyt el a betegség szövődményeiben, ezzel a halálesetek száma 222 408-ra nőtt.

Az 1,35 milliárd lakosú India az Egyesült Államok után a második helyen van a világon a fertőzöttek számát tekintve, a halálesetekben az Egyesült Államokon kívül Brazília is megelőzi.

Orvosszakértők szerint a tényleges számok Indiában ötször-tízszer magasabbak lehetnek a bejelentetteknél.

(MTI)

Koronavírus: India adja a világ új fertőzöttjeinek felét

A Johns Hopkins Egyetem friss adatai szerint világszerte már több mint 154 millió ember kapta el hivatalosan a koronavírust, közülük a legtöbben az USA-ban, Indiában, majd Brazíliában.

Mára már több mint 3,2 millió ember vesztette életét a koronavírus következtében, a halálozásban élen járó országok ugyancsak a fentiek, csak a sorrend módosul kicsit: USA, Brazília és India az első három.

Az Indiában tomboló vírus miatt sajnos globálisan nem nagyon tud csökkenni az új fertőzöttek száma, amely tegnap elérte a 777 ezret, ennek a felét nagyjából az Indiában regisztrált új fertőzöttek teszik ki.

Mindeközben a világ fejlett részén haladnak a vakcinázottsági törekvések, a nagyobb országok közül továbbra is Izrael áll az élen, ahol a lakosság közel 56%-a már megkapta a teljes védettséghez szükséges oltásokat. Őket az Egyesült Arab Emírségek és Chile követi a sorban.

Címlapkép: Getty Images

Nagyon eldurvult a helyzet Indiában, rekordszámú halottról jelentettek

Indiában rekordszámmal nőtt a halálesetek száma: az elmúlt 24 órában 3780-an veszítették életüket koronavírus okozta fertőzésben az 1,3 milliárdos országban. A napi új esetszám 382 315-tel nőtt, ezzel pedig az Egyesült Államok mellett egyedüliként India is átlépte a 20 milliós fertőzötti számot - számolt be a Reuters.

Nagyon eldurvult a helyzet Indiában, rekordszámú halottról jelentettek

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF