Akkor dolgozunk, amikor ráérünk: hódít a platformmunka
Gazdaság

Akkor dolgozunk, amikor ráérünk: hódít a platformmunka

Portfolio
A járvány kapcsán felpörgő gyorskereskedelem az európai döntéshozatal fókuszába helyezte a platformmunkások helyzetét is. A digitális megoldásokon, appokon keresztül rugalmasan dolgozó futárok, sofőrök, fordítók jelentette foglalkoztatási forma legnagyobb hazai képviselője a foodpanda. A cég ügyvezetője egyetért a formálódó uniós szabályozás főbb céljaival, vagyis a platformmunkásoknak adható szélesebb körű juttatási csomaggal és biztosabb védőhálóval, ám úgy véli: mindez nem mehet a platformmunka legfőbb előnye, a rugalmasság rovására.

Az online kereskedelem ugyan nagyot nőtt a járvány idején, és kiemelkedő fejlődést élt meg a gyorskereskedelmi szegmens is, amely a legkülönfélébb termékeket – eddig tipikusan azonban készételeket – szállít le a megrendelőnek 30 perc alatt. A dinamikus és hirtelen növekedés legnagyobb akadályát általában a kapacitások szűkössége jelenti, a gyorskereskedelemben - lévén munkaerőigényes ágazat.

Tömegével jelentkező munkaerő

A járvány időszaka azonban érdekes módon nem csupán rengeteg csatlakozó éttermet, hanem a magyar gazdaságban ismeretlen módon hirtelen jelentkező, nagyszámú munkaerő-kínálatot is jelentett a szegmens legnagyobb hazai szereplője, a foodpanda számára. A koronavírus okozta lezárások miatt rengeteg ember részben vagy egészében elvesztette a bevételi forrását. Számukra kézenfekvő megoldás volt, hogy csatlakozzanak egy olyan platformhoz, amely gyorsan kiegészítő jövedelmet biztosít nekik.

A járvány elején radikálisan megnőtt a megkeresések száma ezen a téren is. Ez egy szerencsés egybeesés volt, azzal, hogy nálunk megnőtt a kereslet, így volt lehetőségünk még több futárpartnerrel szerződni

– mondta el a Portfolio-nak Patai Zoltán, a foodpanda ügyvezető igazgatója.

Patai Zoltán Foodpanda (Delivery Hero Hungary Kft.) ügyvezető

Összességében a cégvezető mégis vegyesen ítéli meg ezt az időszakot. „A koronavírus-járvány minden értelemben negatív volt, mindezen fejlemények ellenére sem nevezném ideálisnak a helyzetet. Ez már csak azért is igaz, mert alaposan felforgatta a piacot, amely jelentős stratégiaváltást is kikényszerített minden szereplőtől. Korábban volt több olyan étteremlánc, amelyik csak velünk dolgozott, elég volt neki egy partner. Mivel a covid alatt teljes egészében eltűnt a beülős forgalom, minden étterem megpróbált a lehető legtöbb online platformon fent lenni, hiszen ez volt az egyetlen bevételi forrásuk. Ráadásul az új helyzet, a megnövekedett kereslet és egyben a munkaerő-kínálat megterhelő volt a csapat számára is.”

Rohamosan terjed

A munkaerő kapcsán ráadásul új szabályozói változások is felmerülnek. A platformmunka, vagyis a digitális applikációk segítségével bonyolódó, rugalmas pénzkereseti forrás nagy ütemben terjed Európában. A megoldás révén számtalan területen – személyszállítás, különféle szolgáltatások – szerte a kontinensen dolgoznak olyanok, akiknek időnként, sokszor csak eseti jelleggel van lehetőségük néhány órát dolgozni például meglévő munkahelyük, tanulmányaik vagy gyermeknevelés mellett.

A rugalmasság mellett azonban nem számíthatnak olyan szociális védőhálóra, mint amit a munkavállalók az Európai Unióban megszokhattak.

„Elindultak azok a nagy technológiai platformok, amik segítenek összekötni a vásárlókat az eladókkal, legyen szó taxiról, ételrendelésről vagy bármi másról. Ezek újfajta pénzkereseti lehetőséget nyújtanak, az igényekhez kapcsolódóan. A nóvum ebben az, hogy a különböző digitális, technológiai megoldásokkal akkor tudnak dolgozni az emberek, amikor nekik megfelel, illetve amikor erre igény van.

A platformmunka egyik óriási előnye, hogy olyan embereket von be a munkaerőpiacra, akik korábban nem tudtak vagy nem akartak hagyományos munkarendben dolgozni. Ennek az oka a rugalmasság, amely egy nem megfelelő szabályozással nagyban csökkenhet

– vélekedett Patai Zoltán.

Az uniós szabályozás kockázata

A helyzet rendezésére az Európai Bizottság a témában decemberben jogalkotási javaslatot terjesztett elő. „Ezzel céljaiban, például a szociális védelmek kiterjesztése, a munkakörülmények javítása terén egyetértünk, ám a javaslat módszerei aggodalomra adnak okot.

Legfőképp a jelenleg egyéni vállalkozóként dolgozók munkavállalóvá való tömeges átminősítése problematikus

– mondta el az ügyvezető igazgató. „Ennek alapján például előre meg kellene határoznunk munkaidő-keretet és egyáltalán munkaidőt, amelynek révén éppen a platformmunka rugalmassága veszne el, vagyis az, hogy például egy diák akkor dolgozik, amikor van pár szabad órája” – tette hozzá.

Patai Zoltán Foodpanda (Delivery Hero Hungary Kft.) ügyvezető

Patai Zoltán leszögezte:

a foodpanda egyetért azzal, hogy a platformmunkások a tradicionális munkavállalókhoz hasonlóan kapjanak szociális juttatásokat, illetve védelmet a munkáltatókkal szemben

Ezt azonban szerinte úgy kell megoldani, hogy a rugalmasság is megmaradjon. Pozitív példaként a görög szabályozást hozta fel, és a magyar szabályozást is jónak tartja. „Nálunk van a katás egyéni vállalkozói rendszer, amivel van lehetőség arra, hogy egyéni vállalkozóként dolgozzanak a platformmunkások, és a 25 vagy 50 ezer forintért megkapják a tb-t és a szociális ellátást. Görögországban még ennél is tovább mentek, egyéb juttatásokat is adnak a platformmunkásoknak anélkül, hogy munkavállalókká minősítenék át őket. Ott eszközöket, biztosítást, melegedőhelyet, extra szabadnapot kapnak a platformdolgozók. A cégek érdeke is egyben, hogy ilyen szolgáltatásokat biztosítson a dolgozóknak, ám a jelenlegi szabályozás ezt nagyon sok országban nem teszi lehetővé. Magyarországon sok extra juttatást azért nem tudunk nyújtani, mert akkor a kataszabályozás miatt már munkavállalónak minősülne a vállalkozó.”

A rugalmasságot féltik

Az ügyvezető szerint az EU azért van nehéz helyzetben a javaslattal, mert egy olyan témakörben próbál uniós szintű, átfogó megoldást találni, ami nem a hatásköre, hiszen a munkajog nemzeti, tagállami szabályozás alá esik. „Nem véletlenül, hiszen annyira különbözőek a munkajogi környezetek, hogy nehéz egy egységes, mindenkinek megfelelő szabályrendszert megalkotni” – tette hozzá.

Mint elmondta, a célokkal alapvetően egyetért a foodpanda és lényegében minden platformcég. „Mi is szeretnénk még több juttatást biztosítani a platformmunkások számára. Amivel nem értünk egyet, hogy az Európai Bizottság ezt úgy próbálja megoldani, hogy megfordítja a helyzetet, és azt mondja, hogy minden platformmunkás alapvetően munkavállaló, és a platformcégeknek kell megdönteni ezt a vélelmet.

Ezzel azonnal több millió platformmunkás helyzete változna át munkavállalóvá egyik napról a másikra.

Ehelyett a görög példát kellene követnünk: attól, hogy a platformmunkás juttatásokat kap, még lehet vállalkozó és dolgozhat rugalmasan.”

Új trendek

A terület, a gyorskereskedelem szegmense azonban továbbra is dinamikusan fejlődik, amely új lehetőségeket tartogat minden szereplőnek. A foodpanda a jövőben felfutást remél a már meglévő élelmiszer-kereskedelemtől, és olyan termékek rendelésétől, mint amilyen például a virág, az állateledel, a drogériai cikkek vagy a kisebb elektronikai eszközök, töltők, izzók.

Nyílik egy újabb területünk is, hogy ne csak a mi rendszerünkön keresztül lehessen rendelni 30 percen belül, hanem bármilyen webshopon keresztül.

Ezt úgy hívjuk, hogy logistic as a service, amivel a jövőben igénybe lehet venni csak a logisztikai szolgáltatásunkat is, vagyis más webshopokhoz befutó rendeléseket is fogadunk és teljesítünk majd.”

A cikk megjelenését a Delivery Hero Hungary Kft. támogatta

Fotó: Stiller Ákos

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
bébi gyerek gyermek újszülött baba getty stock