Előfizetői tartalom

Gyorsértékelés Orbán Viktor extraprofitadós bejelentéséről

Portfolio
Az első reakciók alapján a piaci szereplők nem fogadták kedvezően a kormány költségvetést stabilizáló lépéseit, a forint és a tőzsde sokat esett. Gyorsértékelésünkben bemutatjuk ennek lehetséges okait.

A negatív piaci reakciók egyik oka, hogy a lépések nyilvánvalóan vállalati értéket rombolnak, hiszen egy sor ágazat szereplőinek profitja csappanhat meg. Másrészt a gazdasági klíma hűtéséhez is hozzájárulnak a lépések, a beruházási kedv, illetve az infláció rövid távú megugrása borítékolható. A vállalatok alkalmazkodhatnak is az új környezethez: ha úgy értékelik, hogy az új lépések tartósan hatással vannak a működésükre, akkor az új valósághoz igazítják azt, és ilyenkor felmerülhet - mivel profitmaximalizáló szektorokról beszélünk - a költségracionalizálás, az extra terhek továbbhárítása, és az újabb beruházások, befektetések felülvizsgálata. Tehát ha a családok, emberek közvetlenül nem is, de közvetetten több csatornán keresztül megérezhetik ezeknek az intézkedéseknek a hatását.

A bejelentés egyben visszaigazolása, és első látványos kormányzati beismerése annak, hogy a költségvetés csúnyán túlköltekezett. Ez még úgy is hozzájárulhatott az első negatív reakcióhoz, hogy a piac zömének biztosan nem volt kétsége sem a kiigazítás szükségességéről, sem annak jelentős mértékéről, de még a különadók stabilizációban betöltött kitüntetett szerepéről sem.

A magyar gazdaság megbomló külső (folyó fizetési mérleg), belső egyensúlya (költségvetési hiány és infláció) tehát most vált igazán "hivatalossá", bár az adatok és az gazdaságpolitikai jelzések alapján eddig is nyilvánvaló volt a helyzet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés