Előfizetői tartalom

Jön az ötödik Orbán-kormány és már most nagy dolgokra készül

Csiki Gergely
Már látni az Orbán Viktor által vezetett ötödik kormány szerkezetét, minisztereit és ebből arra is lehet következtetni, hogy mely kormánytagokhoz fog tartozni a gazdaságpolitika meghatározása. Az már most kijelenthető, hogy nem lesz könnyű dolguk, mivel feladataik között a költségvetés rendbetétele kell legyen az első helyen. Bemutatjuk, hogy milyen opciói lehetnek a kormánynak, amikor a költségvetési kiigazítás tartalmát állítja össze, és miért kell igyekeznie.

Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum május 25-én, ne maradjon le az eseményről!

Kinek lesz nagy feladata?

Összeállni látszik az új kormány, körvonalazódnak a feladatok is, és mindebből arra lehet következtetni, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési tárcavezetőnek is fontos szerep juthat a gazdaságpolitika tartalmának és irányának meghatározásában. A régi-új kormánytagok azonban nem sokáig ünnepelhetnek, mert elemzők és költségvetési megfigyelők szerint már az idei büdzsé stabilizálása érdekében beavatkozásra van szükség.

Az első négy hónapban a költségvetés hiánya az éves pénzforgalmi terv 83%-át is meghaladta már. Az eddig is sejthető volt, hogy a parlamenti választások előtti kiköltekezés miatt fejnehéz (az év első szakaszában termelődik meg a hiány jelentős része) a költségvetési deficit lefutása, azonban az energiakrízis, az orosz-ukrán háború, az infláció elszaladása és ezzel párhuzamosan a kötvényhozamok emelkedése csak tovább fokozták a feszültséget a költségvetésben.

Virovácz Péter, az ING Bank senior közgazdásza azt valószínűsíti számításai alapján, hogy 1000 milliárd forintos kiigazításra van szükség még az idei évben. A Portfolio néhány héttel ezelőtt végzett számításai is 1000-1500 milliárd forintos kiigazítási igényt vetített előre, a viszonylag nagy szórás azért van, mert az energiaszámla pontos hatását (és a rezsicsökkentés valódi árát) nagyon nehéz megbecsülni.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái