Előfizetői tartalom

24 óra alatt fordult a gazdaságpolitika a rekordgyenge forint miatt

3 nap alatt 16 egység és a 416-os euró-forint árfolyam. Ez volt az a két szám, ami már áttörte a gazdaságpolitika ingerküszöbét és reagált a kormány és a jegybank, ha nem is összehangoltan, egymásra épülve. 24 óra leforgása alatt lépett ugyanis a Magyar Nemzeti Bank a forint védelme érdekében, majd átpasszolta a labdát a fiskális politikának, amely csütörtök délután vette a lapot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Orbán Viktor miniszterelnök is fontos üzeneteket küldött az EU-megállapodás ügyében.

A hét első néhány napjában a globális fejlemények, az európai energiakrízis fokozódása, a magyar gazdaság sérülékenysége (elsősorban most a folyó fizetési mérlegen és a magasabb költségvetési hiányon keresztül) és a magyar gazdaságpolitika megkérdőjelezhető piacpártisága együttesen oda vezettek, hogy a forint rendkívül gyors leértékelődést szenvedett el a főbb devizákkal szemben.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Szerda délutáni összefoglaló cikkünkben mutattuk be, hogy a kormány és a jegybank gyakorlatilag csendben nézte végig 2,5 nap árfolyamzuhanását. Miközben zajlott a kormányülés és a parlament is ülésezett, addig nem jött semmilyen megnyugtató üzenet, pedig a forint óráról órára döntötte az új történelmi mélypontokat a dollárral és az euróval szemben. Sőt, szerda délután a Pénzügyminisztérium egy általános választ adott csak a forintárfolyamra vonatkozó újságírói kérdésekre.

A gazdaságpolitika fordulatára és reakciójára szerda délutánig kellett várni. Ekkor kezdte meg a sort ugyanis a lépéssorozatban Virág Barnabás, az MNB alelnöke, amikor is megígérte, hogy határozottan reagál csütörtökön a jegybank a fejleményekre.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés