Előfizetői tartalom

Sosem volt még ennyi devizatartaléka Magyarországnak, mégis titkolózik az MNB

Nem nyilvános információ, mennyi devizát bocsátott az energiaimportőrök rendelkezésre az MNB október óta – közölte a jegybank a Portfolio kérdésére. Azt viszont elismerik, hogy az elindult alkalmazkodás és a világpiaci árak meredek esése mellett ma jóval kisebb ez az összeg havonta, mint a korábban közölt 1-1,5 milliárd euró. Mindez azért is érdekes, mert januárban új történelmi csúcsra, 40 milliárd euró fölé emelkedett a jegybank devizatartaléka elsősorban az év elején lebonyolított jelentős dollárkötvény-kibocsátás miatt.

Sosem volt ilyen sok az MNB tartaléka

Január végére 40,26 milliárd euróra emelkedett a jegybank nemzetközi tartaléka, ez korábban sosem látott szintet jelent. Az MNB statisztikájában 1998 óta szerepelnek az adatok, azóta biztos nem volt a jelenleginél magasabb a tartalék összege.

A fenti összeg azt jelenti, hogy egy hónap alatt nagyjából 1,5 milliárd euróval nőtt a jegybanki tartalék. Ez elsősorban a január elején látott 4,25 milliárd dolláros devizakötvény-kibocsátás eredménye volt. Azonban a számok azt is megmutatják, hogy enélkül jelentősen visszaesett volna a tartalék.

Persze a januári nettó devizakibocsátás „csak” 3,25 milliárd dollár volt, hiszen a friss kötvényekből befolyó pénzből az ÁKK egymilliárd dollár értékben vissza is vásárolt magasabb kamatozású devizakötvényeket. Friss devizalejárat nem volt az év első hónapjában, majd csak februárban szabadul meg közel egymilliárd dollárnyi adósságtól az ország. Ez pedig azt is jelenti, hogy februárban akár újra 40 milliárd euró alá csökkenhet a tartalék.

Csúcson a devizatartalék, de folyik is ki a pénz

  • Sosem láttunk ennyi tartalékot
  • Titkolózik az MNB az energiaszámláról
  • Akkor most elég a hatalmas devizatartalék?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés