Előfizetői tartalom

Mégis honnan lesz ennyi pénze 2024-ben az államnak? A válasz megérkezett!

A kockázatokkal terhelt és eleve kifeszített 2024-es költségvetés bevételi oldalán is találunk olyan tételeket, amelyek első ránézésre túltervezettnek tűnnek. Erre a fajta optimizmusra, valamint az ebből fakadó adóbevételekre viszont a kormánynak nagy szüksége is van, ugyanis a különadók tekintetében 500 milliárd forintról mond le jövőre az idei évhez képest. Közben pedig az sem mellékes, hogy az egész jövő évi büdzsé alatt ott ketyeg egy igazi időzített bomba, a jegybanki veszteségtérítés többszáz milliárd forintos kiadási tétele. Ha ezt kénytelen lesz hatástalanítani a kormány, akkor akár új bevételi intézkedések alkalmazásához kell nyúlnia a költségvetésről szóló tárgyalási folyamatok során a következő napokban, hetekben.

Az elmúlt napokban több cikkünkben is részletesen foglalkoztunk a 2024-es költségvetéssel, annak megalapozottságával, legérdekesebb kiadási oldali tételeivel, és az abból kiolvasható takarékossági intézkedésekkel. Ebben a cikkünkben a jövő évi büdzsé bevételi sorait elemezzük részletesen, bemutatva, hogy mégis honnan lesz pénze jövőre az államnak.

Összességében a központi költségvetés bevételei 937,9 milliárd forinttal 26 970 milliárd forintra híznak, ez igen mérsékelt ütemű növekedést jelent, 3,6%-ot. Ez igen meglepő lehet annak fényében, hogy jövőre 6%-os infláció, és 4%-os növekedés hajthatja felfelé a bevételi összegeket.

FRISSÍTÉS!

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés