Előfizetői tartalom

Kiderült: halasztott fizetést kapott Magyarország a Paks II. orosz hitelére

Megjelent múlt szombaton a Paks II.-vel kapcsolatban egy új orosz kormányrendelet, amelyből az derült ki, hogy három pénzügyi tételre halasztott fizetést kapott Magyarország Oroszországtól az új atomerőművel összefüggő hitelkeret kapcsán. A Portfolio információi szerint a Paks II.-vel kapcsolatos finanszírozási szerződés módosítása a napokban a Magyar Közlönyben is megjelenik majd, és az itthoni publikáláshoz képest 30 napunk lesz egyben rendezni ezeket a tételeket egy új orosz intézmény felé, hiszen a hitelt eddig folyósító orosz állami bank nyugati szankciók hatálya alatt áll. A finanszírozási szerződésben ezek mellett számos egyéb kisebb-nagyobb technikai módosítás is történt, amelyek egyrészt egyszerűsítették a projekt finanszírozási-elszámolási keretrendszerét, másrészt beépítettek olyan elemeket is, amelyek az esetleges további nyugati szankciókra igyekeznek felkészülni.

Ez a lényeg

Miután áprilisban megállapodott Moszkvában az orosz féllel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Paks II.-vel kapcsolatos keretek módosításáról, és májusban megjött az Európai Bizottságtól is a módosítások jóváhagyása, múlt pénteken aláírta a paksi finanszírozási szerződés módosításáról szóló 2. jegyzőkönyvet Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, ezután szombaton, július 8-án, megjelent az orosz közlönyben a jegyzőkönyvet kihirdető rendelet.

Magát a jegyzőkönyvet még a magyar kormányfőnek is alá kell írnia és ki kell hirdetni a Magyar Közlönyben ahhoz, hogy hatályba is lépjen a nemzetközi megállapodás módosítása, de amint jeleztük: tudomásunk szerint ez napokon belül megtörténik. Így tehát az alábbiakkal fogják módosítani a 2014. március 28-án kötött finanszírozási szerződést:

  • Pontosítják és egyszerűsítik a hitelkeret felhasználásának bonyolult szabályrendszerét,
  • Meghatározzák azt, hogy ha az előre jelzettnél kevesebb hitelt hív le a magyar fél, akkor azt hogyan kell kezelni (korábban ebből voltak viták, illetve 2021-ben és 2022-ben is voltak fel nem használt hitelkeret részletek),
  • Az esetleges további nyugati szankciók bekövetkezése esetén néhány pénzügyi keretszabályt is rögzítenek,
  • Meghatározzák a halasztott fizetés kereteit, amelyet a magyar fél három elmaradt tétel kapcsán rendezni köteles.

Amint lentebb részleteseb bemutatjuk: 2022. március 1-től a mostani módosított szerződés hatályba lépéséig a felvett kölcsön egyenlege utáni kamat megfizetésére kapunk halasztott fizetési lehetőséget, illetve a 2021-ben és 2022-ben fel nem használt hitelkeretből adódó rendelkezésre tartási díjra.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés