Előfizetői tartalom

Napelemek: új, kiemelten fontos célcsoportot azonosított a kormány

A kormány hosszú távú elképzeléseit tartalmazó Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) közelmúltban felülvizsgált, frissített verziója szerint a háztartási méretű (HMKE) megújuló kapacitások elterjesztésének új, kiemelten fontos célcsoportját a vállalkozások képezik, melyek ezáltal képesek megtermelni a saját maguk által felhasznált energia egy részét. A stratégiai dokumentum ugyan az ezzel kapcsolatos konkrétumokkal is adós marad, de az energiaválság megmutatta, hogy milyen irányban elindulva lehetne ösztönözni a cégek napelem-telepítéseit.

Jókora bizonytalansági faktort vett ki a háztartási méretű napelemes rendszerek (HMKE-k) hazai szabályozási környezetéből Lantos Csaba energiaügyi miniszter szeptember 8-i bejelentése, miszerint az, aki szeptember 7. éjfélig jelezte az elosztóhálózati társaság felé háztartási napelem telepítési igényét, és 2025. végéig befejezi a beruházását, a telepítéstől számított tíz éven át az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhat. A fejlemény az érintett több mint 200 ezer HMKE-tulajdonos és az egész piac szempontjából rendkívül lényeges, hiszen kiszámíthatóbbá teszi a beruházások megtérülését, ami elengedhetetlen feltétele a magyarországi napelemes kapacitások dinamikus bővülésének.

A jelenleg a korábbinak csak a törekékére rúgó kereslet fellendítéséhez viszont arra is szükség van, hogy az újonnan csatlakozókra és a 2014-nél régebben telepített HMKE-vel rendelkező termelő-fogyasztókra vonatkozóan 2024-től kötelezően bevezetendő bruttó elszámolás konkrétumai is mielőbb ismertté váljanak, ahogyan a betáplálási stop megszüntetésére is. Ezek ügyében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fontos bejelentéseket, illetve utalásokat tett a szeptember 13-i Kormányinfón, igaz ezeket később tisztázta az Energiaügyi Minisztérium, amelyek alapján az új rendszerben a háztartások öt forint körüli áron táplálhatnak majd be a hálózatba kilowattóránként, illetve január 1-től az ország területének több mint 90%-án feloldhatják a betáplálási stopot, igaz a fogyasztási helyek 16%-án még nem lehet majd betáplálni. A következő napokban-hetekben a konkrétumoknak is meg kell jelenniük a közelgő határidőre, valamint a kívánatos kiszámíthatóságra tekintettel, amely a napelemes szegmens kilátásai, illetve a 25 éves várható élettartamú beruházás mellett döntő fogyasztó-termelők szempontjából is kiemelten fontos.

A ma már 2000 MW körüli napelemes HMKE-kapacitás egészséges növekedésének újraindítása nélkülözhetetlen az energiastratégia megvalósításához, mivel a megújulóenergia-, illetve kibocsátáscsökkentési (klíma-) célok mellett az ország energiafüggetlenségét is erősíti az energiaimport mérséklése révén. Elsősorban ezekre hivatkozva az Energiaügyi Minisztérium is visszatérően hangsúlyozza, hogy a kimagasló ütemű hazai napelemes bővülés folytatásában érdekelt, ezért - közlése szerint - a tiszta megújuló energiaforrás hasznosítását a jövőben is támogatja és ösztönzi, amihez ugyanakkor megkerülhetetlen feladat a napenergia minden korábbi várakozásnál gyorsabb térnyeréséhez folyamatosan alkalmazkodó szabályozási, műszaki-hálózatbiztonsági és gazdasági keretek megteremtése.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés