Örülhetnek a napelemre várók: az ország nagy részén feloldhatják a napelemes betáplálási stopot
Üzlet

Örülhetnek a napelemre várók: az ország nagy részén feloldhatják a napelemes betáplálási stopot

Minden érintett számára pozitív fejlemény a háztartási méretű naperőművek ideiglenes hálózati betáplálási korlátozásának feloldását ősztől kilátásba helyező kormányrendelet megjelenése. Jelenleg a piacot bizonytalanság jellemzi, ezért a bejelentés nagyon időszerű volt, már csak azért is, mert a tervezhetőség szempontjából fontos időbeli ütemezést is tartalmaz a rendelet. Ha csak a korlátozás bevezetése miatt be nem nyújtott igénylések kapnak most csatlakozást, már az további jelentős napelemes kapacitás növekedést eredményezhet - vélik az Optimum Solar Home System Kft.-nél.

Amint arról beszámoltunk, a kormány döntött a 2022. október 31. után az áramszolgáltatókhoz benyújtott igények nyomán létesítendő háztartási napelemes rendszerekre vonatkozó átmeneti hálózati betáplálási stop feloldásának tervezett menetrendjéről. A Magyar Közlönyben megjelent 112/2023. (III. 31.) rendelet értelmében a kormány 2023. szeptember 30-ig tájékoztatja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) a háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k) közcélú hálózatba történő betáplálásának lehetősége ideiglenes felfüggesztésének – indokolt esetben részleges – megszüntetéséről, amely ezt követően feltételezhetően a hálózati társaságok mellett a nyilvánosságot is tájékoztatja a döntésről.

A praktikusan a háztartási naperőművekre vonatkozó rendelet értelmében a kormány az egyes áramkörök terhelhetőségének figyelembevételével fogja meghozni döntését a MEKH javaslatára. A javaslat a hálózatok állapotának területi különbségeire is tekintettel lesz, vagyis nem feltétlen fogja az országos betáplálási stop egységes feloldását indítványozni. A javaslat tartalmazza azokat az áramköröket, amelyek esetén indokolt a zárolás fenntartása, és amelyek esetén a zárolás feloldható, és miután a kormány döntése a javaslaton alapul majd, bizonyos térségekben fenntarthatja, míg máshol megszüntetheti a korlátozást.

Az elosztó társaságoknak, az átviteli rendszerirányítónak és a MEKH-nek háromhavonta el kell végeznie a kormány döntését előkészítő feladatát, mindaddig, míg az ideiglenesen elrendelt betáplálási moratóriumot teljesen fel nem oldják. Az alapján, hogy a rendelet 2025. január 1-én hatályát veszti, feltételezhető, hogy a kabinet a korlátozás feloldásának folyamatát legkésőbb 2024 végéig lezárná, ami egybevág a kormánynak az Európai Bizottság felé tett vállalásával is.

Mindenkinek jó hír

Az Optimum Solar Home System Kft.-nél úgy látják,

a kormányrendelet megjelenése mindenképpen pozitív fejlemény valamennyi érintett számára: a családoknak ismét azt jelenti, hogy lehetőségük lesz újra drága energiatárolók nélküli, hálózatra betáplálást megengedő napelemes rendszert telepíttetni, az iparágnak munkát, a megkezdett projektek folytatását, az országnak pedig klímaváltozás elleni küzdelem, a dekarbonizációs célok teljesülését jelenti.

Jelenleg a hazai napelemes piacot leginkább a bizonytalanság jellemzi, ezért ez a bejelentés nagyon időszerű volt, már csak azért is, mert a tervezhetőség szempontjából fontos időbeli ütemezést is tartalmaz a rendelet – emeli ki Székely András, az Optimum Solar Home System tulajdonos-ügyvezetője.

A bizonytalanság, valamint a konkrét csatlakozási-stop miatt a jellemzően alulfinanszírozott kisebb kkv-méretű piaci szereplők nehéz időszakon vannak túl, illetve néznek elébe, és előfordulhat, hogy egyes szereplők csődbe mennek vagy kivitelezőként a nagy piaci szereplőknél tudnak túlélni. A nagyobb szerződéses állománnyal rendelkező cégeket ez a helyzet kevésbé érinti, de a bizonytalanság általában sem tesz jót az üzleti életnek és -kultúrának, ezért már nagyon várta mindenki a feloldás bejelentését.

Arról kevés elérhető adat áll rendelkezésre, hogy az ország adott pontján éppen milyen lehetőségek vannak a hálózatot illetően, de egyes szakmai szervek szerint a hálózat akár 70-80%-át is érintheti a korlátozás feloldása.

A mi álláspontunk korábban is az volt, hogy a hálózat csatlakozás teljes stopja helyett célszerűbb lett volna a befogadást ott engedélyezni még, ahol erre még volt lehetőség, ezzel fenntartva a napelem-kapacitás növelés kontinuumát, hiszen nem a teljes magyar villamosenergia-rendszert kell fejleszteni most sem – fogalmaz a szakértő, aki szerint első körben részleges feloldás jöhet.

Ha abból indulunk ki, hogy tavaly nyár közepétől a lakosság napelem-igénylési dömpinget indított, és ha csak a korlátozás bevezetése miatt be nem nyújtott igénylések kapnak most csatlakozást, már akkor olyan volumenről beszélhetünk, ami jelentős napelemes kapacitás növekedést eredményezhet. Mindezek mellett Székely András arra is felhívja a figyelmet, hogy ha kezdetben részleges is lesz a feloldás, 2024. december 31-ig országosan biztosítani kell a visszatáplálás lehetőségét.

A társaságnál értelemszerűen abban bíznak, hogy a feloldás megvalósítása nem tart indokolatlanul hosszú ideig. Jelen helyzetben, amíg szabályozási, törvényhozási oldaláról nem történik semmi a hálózatcsatlakozás feloldásával kapcsolatban, addig a piacot a teljes bizonytalanság és bizalmatlanság jellemzi, különösen a lakossági rendszereket illetően - mondja. Ezért a hazai napelem iparnak nagy szüksége van arra a támogató jogi környezetre, amely biztosítja a szektor fejlődését a tervezési és kivitelezési munkák újraindulásával, amely egyszersmind munkaerő-megtartó és -felszívó hatással is bír.

Nem voltak gyakoriak a hálózati problémák

A hálózati engedélyesek egyedileg az ideiglenesen elrendelt betáplálási moratórium teljesen feloldását követően is dönthetnek egy-egy áramkör átmeneti zárolásáról, ha azt feszültségpanaszok indokolják, egyidejűleg tervet kell készíteniük a feloldáshoz szükséges intézkedésekről. A rendelet alapján a szolgáltatóknak eddig is megvolt a lehetőségük az áramkörök zárolására, ám a gyakorlat azt mutatta, hogy tiltás helyett inkább halasztották az engedélyezést. Ez a lehetőség a 2022. november 1. előtt beérkezett igényeket is érintheti.

Felhasználói jelzések szerint bizonyos trafókörzetekben, ahol egy utcában sok napelemes rendszer működik, eddig is volt rá példa, hogy a napsütéses időben megugró termelés következtében túlfeszültség keletkezik az elosztóhálózatban és az inverter automatikusan letilt. Így például meleg augusztusi napsütéses napokon előfordulhatott, hogy az előzőek okán a rendszer folyamatosan újraindult az inverter állandó letiltása miatt, vagyis a napelemek ideiglenesen kiestek a termelésből. Az ilyen esetek azonban a szakértő szerint nem mondhatóak gyakorinak.

A bejelentett hálózatfejlesztési beruházások éppen azt a célt szolgálják, hogy ilyen jellegű problémák a jövőben még elvétve se jelentkezzenek.

Ezzel kapcsolatban a HMKE-k nyilvánvaló pozitívuma, hogy a napelemes kiserőművek a helyben történő zöldenergia-termelés révén segítik a hálózatot, mert nem kell nagy távolságokról energiát szállítani, tehát működésük során lényegében hálózati veszteség nélkül biztosítják az energiaellátást – teszi hozzá Székely András.

Az elszámolás átalakításán is gondolkodnak

A mostani rendelet által nem érintett, de kapcsolódó téma, hogy hogyan alakulhat a jövőben a háztartási méretű naperőművek hálózati betáplálásának elszámolása. A kormány Bizottságnak tett említett vállalása értelmében március végéig hatályba kellett volna lépnie annak a jogszabály-módosításnak, amely újfajta elszámolást vezet be azoknak a háztartások, amelyek 2023. január 1-jétől állami pénzügyi támogatásban részesülnek fotovoltaikus rendszereik telepítéséhez. E szerint ők már nem részesülhetnek a rendkívül kedvező, a HMKE-k terjedését nagyban támogató éves szaldó elszámolásban, ehelyett az érintettek számára egy kevésbé kedvező új elszámolási rendszer áll majd rendelkezésre.

A nem állami pénzügyi támogatással megvalósuló HMKE-k esetében az uniós irányelv szerint a szaldó elszámolást legkésőbb 2023. december 31-ig megkötött szerződések esetében lehet alkalmazni. A tavaly november végén, a hálózati betáplálási korlátozás bevezetése után egy hónappal megjelent MEKH-rendelet értelmében az éves szaldót havi szaldó váltja 2024. január elsejétől, de egyelőre nem egyértelmű, hogy ez csak az új szerződések nyomán létesülő háztartási napelemes rendszereket érinti-e, vagy a korábban megvalósult, jelenleg éves szaldó elszámolással működő rendszereket is. Ahogyan Lantos Csaba energiaügyi miniszter januárban fogalmazott az Indexnek: „A mai napig gondolkodunk azon, hogy a lakossági napelemeknél 2024. január 1-től az éves szaldó elszámolás havira alakuljon-e át, mert nem az a célunk, hogy ne válasszák az emberek a napelemet, finomhangolás, átalakítás azonban várható.”

Továbbra is vonzó maradhat a napelemes beruházás

Az Optimum Solar Home Systemnél a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján arra számítanak, hogy míg a 2022. október 31. előtt beadott igények még bekerülhetnek az éves szaldó elszámolási rendszerbe, addig azok, akik most kivárnak a beruházással és kicsúsznak a vonatkozó 2023. december 31-i határidőből, valószínűleg elesnek ettől a lehetőségtől. Ezzel együtt a villamosenergia árának folyamatos emelkedése miatt a megtérülési idők egy havi elszámolási rendszerben is indokolni fogják a napelemes rendszerek telepítését. Ha nem is kínál már annyira kedvező feltételeket, mint korábban, de még így is minden bizonnyal megéri egy ilyen zöld beruházást megvalósítani.

Egy nagyobb áramfogyasztó család a szaldó rendszerben akár 5-7 éves megtérüléssel is számolhat, de a szakértői vélemény szerint az éves szaldó eltörlés utáni rosszabb esetben is 10 év alatti megtérülési időre számíthat, ami továbbra is egy ösztönző, beruházást serkentő körülmény.

Fontos azonban, hogy miként alakul a visszatáplálási és a vételi ár közötti különbözet, ami jelentős mértékben befolyásolhatja a megtérülési időt. Mindehhez azt is szükséges lenne tudni, hogy a január 1-jétől élő bruttó elszámolás esetében miként kell számolni, de egyelőre kérdés, hogy a korábban bejelentett bruttó elszámolás pontosan mit jelent majd a családoknak. Ez leginkább azokat érinti, akik már elindították a napelemes beruházást, de nem kaptak még csatlakozási engedélyt vagy majd a későbbiek folyamán fogják elindítani a napelem-telepítést.

A társaságnál ezért arra számítanak, hogy a lakossági ügyfelek inkább kivárnak, mert ahhoz, hogy meghozzanak egy ilyen beruházási döntést a családok, tisztán kell látniuk a megterülés részleteit, tudniuk kell, hogy milyen elszámolásba esnek és azok miként befolyásolják a megtérülést. Ugyanakkor, mivel a korlátozások feloldása után a korábbiakhoz hasonló dömpingre számíthat az iparág, annak, aki napelemmel tervez, érdemes felméretni és ajánlatot kérni az ingatlanára, valamint csatlakozási feltételekhez kötve megrendelnie. Ezt több ok miatt is célszerű meglépni: egyrészt, így a napelemes rendszer a korlátozás feloldása után az elsők között kaphat engedélyt - ami most akár fél évet is jelenthet -, másrészt egy ilyen előrendeléssel a folyamatosan emelkedő árak is fixálhatók.

A cégeknek akár 2-3 év alatt megtérülhet

A HMKE rendszerméret azonban nem csak a lakosság számára érdekes, hiszen számos olyan vállalat is akad, melynek energiaigénye tökéletesen lefedhető ezen, 50 kWp teljesítmény alatti kisebb napelemes rendszerekkel. Esetükben a részletek tisztázása nélkül sem kérdés, hogy akár már ma is megéri napelemet telepíttetniük energiaköltségeik csökkentése érdekében, amellett, hogy így ESG-vállalásaiknak is eleget tudnak tenni.

E főként kkv-kból álló potenciális napelem-felhasználók a mai energiaárak mellett akár a nagyon kedvező, 2-3 éves megtérüléssel is számolhatnak.

A cégeknek jelenleg pályázat nélkül is megéri napelemes HMKE-beruházásba kezdeniük, főként azoknak, amelyek zsinórfogyasztók, azaz a villamos energiát leginkább nappal használják fel, akkor amikor a napelem is termel – mondta el Székely András, az Optimum Solar Home System ügyvezetője.

Nem tudta tartani a lépést a hálózat

Az Energiaügyi Minisztériumnak a rendelet megjelenése apropóján kiadott közleménye hangsúlyozza: az állami támogatásoknak köszönhetően nemzetközi összevetésben is kimagasló ütemben bővült a napenergia hazai hasznosítása. A beépített kapacitások csak tavaly újabb 1100 megawattal növekedtek, mára meghaladták a 4200 megawattot Magyarországon. A rendkívüli tempójú felfutást nem tudta azonos gyorsasággal lekövetni a villamosenergia-hálózat korszerűsítése, rugalmasságának fokozása. Ősszel ezért kellett átmeneti korlátozást életbe léptetni a helyben fel nem használt áram közcélú hálózatba betáplálására.

A naperőművek időjárásfüggő, ezért ingadozó és bizonyos mértékben kiszámíthatatlan termelésük miatt több szinten kihívást okoznak a villamosenergia-rendszerben. A gondot egyrészt a kiegyenlítő-szabályozási kapacitáshiány rendszerszinten jelentkező problémája jelenti, másrészt a helyi szintet érintő feszültségtartási kihívások, amihez áramlási torlódási problémák is adódnak - a két szinten jelentkező problémákat pedig egyszerre kell kezelni.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde