Portfolio signature

Újabb kellemetlen hírt kaptak a naperőművesek: még tovább kell várniuk a partvonalon

Major András
November 11-ére halasztotta el a kormány az erőművek (és energiatárolók) csatlakozásához rendelkezésre álló elérhető szabad hálózati csatlakozási kapacitások második közzétételének határidejét, vagyis a befektetőknek további két hónapot kell várniuk arra, hogy megtudhassák, van-e hely a magyarországi villamosenergia-rendszerben az eddig engedélyezetteken túl újabb erőművi kapacitások befogadására. Ezzel az eredetileg tervezett 2022 novemberi határidőt harmadszorra halasztották el, miután előbb tavaly év végén 2023 májusára, majd idén márciusban szeptemberre csúszott a terminus. A lépés akár azt is sugallhatja, hogy az új naperőmű-kapacitás befogadásához szükséges hálózati fejlesztések lassabban haladnak, mint azt a kormány márciusban előre látta, de a háttérben felsejlik egy folyamatban lévő jogszabály-módosítás is.

Tolódik a határidő

Miközben az elmúlt napokban a kormány fontos változásokat jelentett be a háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek termelésének elszámolásával kapcsolatban, és azt is közölte, hogy az újonnan csatlakozó HMKE-kre vonatkozó, tavaly ősszel hirdetett átmeneti betáplálási korlátozást 2024 januárjában oldják fel az ország területének nagy részén, a nagyobb, ipari méretű napelemparkok hálózati csatlakozása frontján is lényeges fejlemények történtek az elmúlt napokban.

Amint ugyanis a szeptember 13-i Magyar Közlönyben megjelent 426/2023. (IX. 13.) számú rendeletéből kiderül: a kormány szeptember 11-éről két hónappal november 11-ére halasztotta el az erőművek (és energiatárolók) csatlakozásához rendelkezésre álló elérhető szabad hálózati csatlakozási kapacitások második közzétételének határidejét, vagyis

a befektetőknek további két hónapot kell várniuk arra, hogy egyáltalán megtudhassák, van-e hely a magyarországi villamosenergia-rendszerben

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések