Előfizetői tartalom

Reagált a Mol: átgondolják a beruházásaikat, ami az orosz leválást is érinti

A Mol üzleti környezetének megváltozása és az, hogy nem kap EU-s pénzt a tervezett projektekre, oda vezetett, hogy „bizonyos beruházásokat át kell gondolnunk, és ez érinti a kőolaj-diverzifikációs fejlesztéseket is" – írta a Portfolio kérdésére az olajtársaság sajtóosztálya. Eredetileg arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a nemrég bejelentett 7000 milliárd forintos kormányzati fejlesztési programból a 400 milliárd forintos finomítói rugalmassági beruházási terv háttere. Bár érdemi választ erre a kérdésünkre nem kaptunk, de azt kiemelte hivatalos reakciójában a Mol: többek között azért jutottak arra a következtetésre, hogy átgondolják a beruházásokat, mert az Európai Bizottság nem ad forrást a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközön (RRF) keresztül a tervezett projektekre, miközben meg nem térülő beruházásokat is végre kell hajtaniuk.

Szeptember közepén egy megdöbbentően nagyívű energetikai tervet jelentett be a kormány, és amint megírtuk az Energiaügyi Minisztériumtól kapott információ alapján: a 7000 milliárd forintos fejlesztési program keretében kizárólag vállalati forrásból valósulna meg egy 400 milliárd forintos finomítói rugalmassági beruházás Magyarországon.

Ennek a hátteréről érdeklődve kerestük fel a Mol sajtóosztályát, azért is tartottuk érdekesnek a fejleményt, mert korábban a kormány lehúzta a Brüsszelnek küldött RRF-es hitelkérelem beruházásai közül a Mol százhalombattai finomítójának rugalmasságát növelő, az orosz olajról való leválását segítő projekt elemet, amelynek beruházási költségét 76,6 milliárd forintra becsülték a júniusban társadalmi egyeztetésre bocsátott anyagban. Ezt eredetileg fele-fele részben tervezte volna megfinanszírozni a Mol a saját forrásából, illetve az RRF-ből lehívott kedvezményes kamatozású kölcsönből. Emellett az Adria-vezeték kapacitásbővítésével, fejlesztésével kapcsolatos projektelemet is lehúzta a kormány az Európai Bizottságnak augusztus legvégén benyújtott REPowerEU fejezet projektjei közül, és helyettük betett három másik projektet.

Mindezek láttán a következőket kérdeztük a Moltól:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés