Előfizetői tartalom

Üzemanyaghiány, piactorzítás és korlátozások - Mi vár ránk, ha visszatér a benzinárstop?

Már szűk 10 hónapja, tavaly decemberben kivezették az iparági körökben sokat kritizált üzemanyagárstopot Magyarországon, az intézkedés visszahozásának lehetősége azonban sosem került le teljesen a kormány palettájáról. Az elmúlt hónapokban látott meredek benzinár-emelkedés miatt egyre nagyobb a félelem attól, hogy ismét hatósági árat fog megszabni a benzinre és dízelre a kormány, a hazai üzemanyagpiac stabilitásának fontosságát hangsúlyozva ezért sorra szólalnak meg az iparági szereplők. A mostani érzékeny környezetben érdemes felidézni, hogy pontosan hogyan is nézett ki a bő egy évig velünk lévő intézkedés és milyen következményei voltak a hazai üzemanyagpiacon.

Egekben az üzemanyagárak

Az elmúlt hónapokban komoly áremelkedést tapasztalhattunk a hazai benzinkutakon, jóval magasabban vannak a jegyzések, mint pár hónapja. A meredek áremelkedés még május közepén indult el, az akkori mélypontokhoz képest a benzin jegyzése 15,1 százalékkal került feljebb és literenként 84 forinttal drágult, a dízel pedig 25,6 százalékkal, azaz literenként 139 forinttal kerül többe tegnaptól ahhoz képest, amennyibe május 10-én került.

benzinelony-627351

Az infláció letörését célkeresztjében tartó kormányzatot nagyon élénken foglalkoztatja az üzemanyagpiac helyzete, erről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a közgazdász vándorgyűlésen tartott előadása előtt beszélt nekünk. A miniszter akkor elmondta: újra a kormány napirendjén van az üzemanyagár, vizsgálják, hogy a végső árat meghatározó részelemek árváltozása jogos-e. Frissebb fejlemény, hogy Nagy Márton az ágazat résztvevőinek világossá tette, hogy minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak növelését. A miniszter jelezte, hogy havi rendszerességgel kér jelentést az ágazat szereplőitől az árak nemzetközi és hazai alakulásáról, illetve az árak minél hamarabbi moderálására tett ágazati lépésekről.

Hogy ez pontosan hogyan fest majd, arról még nincsenek biztos információink, mindenesetre a Mol és a MÁSZ is a hazai üzemanyag piac stabilitásának fontosságát hangsúlyozta, Bacsa György Mol-ügyvezető pedig arról is beszélt, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés