Előfizetői tartalom

A magyar gazdaság igazi rejtélye, ami még a kormányt is megtréfálja

Idén a költségvetés megborulása okozza a legnagyobb fejtörést és a legtöbb feladatot a kormányzati gazdaságpolitika számára. A helyzet odáig fajult, hogy ismét emelni kellett a hiánycélt, de még távolról sem biztos, hogy ez elegendő lesz. A büdzsé elcsúszásában a legnagyobb szerepet az általános forgalmi adóból származó bevételek játszották. Most bemutatjuk, mennyire jelentős ez a tényező a deficit elszállásában, és ezzel együtt rámutatunk a magyar gazdaság egyik legnagyobb rejtélyére.

A 2023-as költségvetés nincs jó állapotban, olyannyira akuttá vált az idei büdzsé ügye, hogy már a kormánynak is lépnie kellett. Az eredeti 3,9%-os GDP-arányos hiánycélt 5,2%-ra emelte, de már most vannak olyan elemzői vélemények, miszerint ez sem lesz elég.

Áfabevételi mínusz

Több cikkünkben is foglalkoztunk azzal, hogy a költségvetés elcsúszása egyszerre több okra vezethető vissza. Az is konszenzus ugyanakkor, hogy a legnagyobb mumus idén az általános forgalmi adó, vagyis az ebből származó, az államkasszába nagyon gyatrán folydogáló áfabevételek.

Néhány főbb adat segítségével egyszerűen tudjuk érzékeltetni a helyzet komolyságát.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés