Portfolio signature

Megvan, hány külföldi jöhet dolgozni Magyarországra!

Portfolio
A kormány friss törvényjavaslatának preambuluma szerint csak annyi külföldi jöhet dolgozni Magyarországra, ahány betöltetlen pozíciót nem tudnak magyarokkal feltölteni. Megnéztük, melyik szektorban hány üres álláshely van jelenleg.

Nagy meglepetést okozott a kormány azzal, hogy a megalkotás után szinte azonnal visszavonta azt a sokat vitatott törvényt, amely a külföldiek - vagyis EU-n kívüli országokból érkezők - magyarországi munkavállalását szabályozta volna. Alig több mint egy hónap alatt új törvényjavaslatot készített, amely gyakorlatilag visszahozza a letelepedési kötvényt. A preambuluma pedig azt is kiemeli, hogy csak annyi külföldi jöhet hazánkba dolgozni, amennyi betöltetlen álláshely van az országban. Persze képlékeny, hogy a valóságban ez mennyi bevándorlót jelenthet, annyi azonban biztos, hogy a foglalkoztatásért felelős miniszter határozza majd meg a létszámot.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mindenesetre negyedévben elárulja, hogy hány pozícióra nem találtak dolgozót, ami jó kapaszkodó lehet a munkaerőhiány bemutatására. Ráadásul azt is megtudhatjuk, hogy melyik szektor küzd a legnagyobb munkaerőhiánnyal. Az idei második negyedévben összesen 80 ezer betöltetlen álláshelyről számolt be a hivatal, ami alacsonyabb, mint a néhány negyedévvel korábban látott - történelmi rekordnak számító - csaknem 100 ezer fő. Vagyis a munkaerőhiány csökken, ami azzal függ össze, hogy a magyar gazdaság visszaesett az időszakban. Miután a recesszió véget ért, így néhány hónap múlva újra emelkedhet a betöltetlen állások száma.

A törvényjavaslat szerint - a legfrissebb adatok alapján - a versenyszférába több mint 53 ezer külföldi dolgozó érkezhet, miközben a költségvetési szektor 24 ezer főnek tudnak azonnal munkát adni. Néhány ezer betöltetlen álláshely a nonprofit szektorban is van már.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés