Előfizetői tartalom

Új korszak kezdődött a háztartási méretű naperőműveknél, ezek most a fő tudnivalók

Az idő előrehaladtával és a gazdasági környezet változásának függvényében akár feleződhet is a háztartási méretű napelemes rendszerekbe történő beruházások aktuálisan kiszámított megtérülési ideje - mondta a Portfolio-nak Székely András. Az Optimum Solar Home System Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint az új, bruttó elszámolási rendszerben elérhető, korábbiaknál alacsonyabb átvételi ár a fogyasztói oldali rugalmassági piacok kialakulását is ösztönözheti, amely kedvezményes díjak elérését is lehetővé teheti a fogyasztók számára.

Új korszak kezdődött

Az idei évtől új időszak kezdődött a háztartási méretű (HMKE) naperőművek piacának hazai történelmében: januárban elindult a bruttó elszámolási rendszer bevezetése, elstartolt az akkumulátoros energiatároló telepítését is támogató új lakossági napelemes pályázatra való jelentkezés, és az ország nagy részén feloldották a 2022 őszén az újonnan telepítendő napelemes rendszerekre átmenetileg bevezetett betáplálási korlátozást. A mérföldkövet jelentő intézkedésekkel kapcsolatban a legutóbbi időszakban is érdemi új fejlemények történtek, így a két ünnep közt megjelent kormányrendelet tisztázta a bruttó elszámolási rendszer összes részletszabályát, valamint több, nagyrészt technikai jellegű módosítást vezettek át a modern napelemes rendszerek telepítését támogató program kiírásán.

Mindez alaposan átalakítja a 2023-at a napelemparkok szegmenséhez hasonlóan hatalmas kapacitásbővülési rekorddal záró HMKE-piac körülményeit, amit az ügyfelek és a telepítő cégek sem hagyhatnak figyelmen kívül. Az új szabályokról és várható hatásaikról Székely András, a hazai HMKE- és KKV-napenergia szegmens meghatározó szereplőjének számító, komplex energetikai megoldásokat nyújtó Optimum Solar Home System Kft. tulajdonos-ügyvezetője beszélt lapunknak.

Megnyílt az út a (céges) hmke-k által betáplált villamos energia piaci szereplőknek való értékesítése előtt

Örömmel láttuk, hogy a jogalkotó egyrészt tiszta vizet öntött a pohárba, másrészt több helyen kedvezően alakult az, amit eddig nem tudtunk vagy amiről eddig csak piaci pletykák voltak

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés