Előfizetői tartalom

Akkor ugrott az idei 4 százalékos növekedés? Megkérdeztük az elemzőket

Portfolio
A tavalyi utolsó negyedéves GDP-adat és az év eleji első gazdasági részadatok után végképp letettek a gazdasági szakértők arról, hogy az idei kormányzati növekedési cél teljesülhet. A 4%-os GDP-bővüléshez már korábban is szkeptikusan viszonyultak az elemzők, ám a Portfolio friss körkérdésére adott előrejelzések végképp eltávolodtak ettől.

2023 utolsó negyedévében váratlanul stagnálásra váltott a magyar gazdaság, és két fontos kérdésben is elbizonytalanodtak a szakértők. Egyrészt, hogy az exportorientált ipari szektor hozza-e a megszokott hozzájárulását a GDP-növekedéshez, másrészt, hogy a háztartások fogyasztása kellően gyorsan dinamizálódik.

A hangulat nem fordult optimistábbra az idei első részadatok láttán. Az ipar (és vele az export) szenved, és a kiskereskedelmi forgalom sem indult száguldásnak. Az elemzők egy része már frissítette az idei évre vonatkozó GDP-előrejelzését, és ez jól mutatja, hogy az idei növekedési kép borúsabbra fordult. A 2,5 százalékos éves átlagos bővülés jócskán elmarad az egy hónappal ezelőtti konszenzustól, nem is beszélve az egy évvel ezelőtti várakozásokról.

Az idei év első gazdasági adatai alapján német gazdaság továbbra is lanyha dinamikát mutat, amit a hazai ipari is eléggé megszenved - mondja Árokszállási Zoltán. Az Equilor makroelemzője szerint a külpiacainkon csak lassú ütemben prognosztizálható javulás, ahogy haladunk előre az évben. A belső felhasználás ugyanakkor élénkülhet, hiszen a reálbérek a pozitív tartományba lendültek, és a hitelezési adatok is biztatóak voltak az év elején. Az európai uniós források idén már támogathatják a növekedést, ugyanakkor a költségvetés továbbra sincs olyan állapotban, hogy segítse a gazdaság bővülését - teszi hozzá a szakértő.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés