Lefekszünk, és nem tudjuk, hogy holnap mire ébredünk - Mégis mi zajlik a magyar egészségügyben?

Lefekszünk, és nem tudjuk, hogy holnap mire ébredünk - Mégis mi zajlik a magyar egészségügyben?

Az elmúlt időszakban inkább a magánellátók felé áramlottak az orvosok, ezért kérdés, hogy a korábbi kapacitások rendelkezésre állnak-e a közfinanszírozott kórházakban - fejtette ki a Portfolio-nak adott interjújában az állami egészségügy kilátásaival kapcsolatban Babai László, a Príma Medica Egészségközpontok alapítója, aki szerint eközben a magánegészségügyi szolgáltatások iránti kereslet éppen platózik, és egy ilyen időszakban felerősödnek a konszolidációs törekvések. Az igazgatóval beszélgettünk a jövőre 20 éves társaságcsoport növekedéséről, annak hatteréről, a legutóbbi pénzügyi eredményeiről, a legnagyobb kihívásokról és a tervekről is.

Ki figyel a a betegekre a magyar egészségügyben?

Ki figyel a a betegekre a magyar egészségügyben?

Az orvosok egyre több eszközt hívhatnak segítségül a betegellátás folyamatában, legyen az digitális, online megoldás, vagy akár mesterséges intelligenciával megtámogatott szoftver. De mégis merre fejlődik ez az új világ az egészségügyben és mennyire felkészültek a legújabb trendekre az érintettek. Főként erről szólt a hetedik Private Health Forum utolsó szekciója.

Képeken az év legnagyobb magánegészségügyi konferenciája

Képeken az év legnagyobb magánegészségügyi konferenciája

A legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók, állami döntéshozók és kulcsszereplők, vidéki klinikák és rendelők, beszállítók, biztosítók, egészségpénztárak, tanácsadók, ügyvédek, digitális szakemberek, kutatók - a hazai egészségügy minden szegmense, a privát egészségügyet körülvevő ökoszisztéma jelen volt minden korábbinál nagyobb számban a szeptember 19-i Private Health Forumon, amely már a hetedik alkalommal szolgál a teljes ágazat találkozási pontjaként.

Eljött az üvegplafon a magánegészségügyben

Eljött az üvegplafon a magánegészségügyben

A magánorvoslás és magánegészségügyi szolgáltatás igénybevétele rendkívül érzékeny a lakosság általános életszínvonal romlására - jelezte saját felméréseik alapján a Private Health Forum konferencián tartott előadásában Váradi Péter, a Prémium Pénztárcsoport ügyvezetője. Prezentációjában arról is beszélt, hogy az egészségpénztári rendszer válságálló, a bevételeik 24%-kal bővültek egy év alatt, viszont arra is rámutatott, hogy a szolgáltatási árakban az üvegplafon eljött, megállt az áremelkedés.

Hatalmas változás jön a közegészségügyben: a kórházak kiszámlázzák a szövődmények ellátását

Hatalmas változás jön a közegészségügyben: a kórházak kiszámlázzák a szövődmények ellátását

Vége annak a gyakorlatnak, hogy a közegészségügy egyfajta ingyenes védőhálója lesz a magánegészségügynek, a magánbiztosítóknak helyt kell állniuk esetleges szövődmények kezeléséért, ennek ellenértékét a NEAK ki fogja számlázni - mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Portfolio Private Health Forum 2023 konferencián. A politikus arról is beszélt, hogy fellépnek azok ellen a "sufni" magánszolgáltatók ellen, amelyeket még a adóhatóság sem lát, és annak is gátat vetnek, hogy a magánorvosok a háziorvosokon keresztül "rendeljenek meg" vizsgálatokat.

100 euró lett a magyar vizitdíj?

100 euró lett a magyar vizitdíj?

Az elmúlt egy évet értékelték az idei Private Health Forum második szekciójának kerekasztalbeszélgetésben résztvevő magánszolgáltatók tulajdonosai és vezetői Straub Fanni moderálása mellett. Szóba került az is, hogy a privát járóbetegellátásban tapasztalható árak az elmúlt egy évben emelkedtek, ám ezek nem kompenzálták teljes mértékben az elszálló költségeket.

Verseny és együttműködés: merre tart a magyar egészségügy?

Verseny és együttműködés: merre tart a magyar egészségügy?

A magánegészségügyi szolgáltatók addig nem tudnak komplex, a fekvőbeteg-ellátás minden szegmensére kiterjedő komplex szolgáltatásokat nyújtani, amíg az állami finanszírozás nem áll be mögéjük - mondta Fábián Lajos, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) társelnöke a Portfolio Private Helath Forum 2023 konferencián. A szakember szerint a magánegészségügyi vállalati megtérülés közel nem olyan jó itthon, mint a régióban. Szlovéniában vagy akár Horvátországban 30-50 százalékos EDIDTA-val lehet számolni, Magyarországon pedig a cégek örülhetnek, ha nem veszteségesek. Fábián Lajos felvezető előadása után a VOSZ Egészségügyi Tagozatának szekcióelnökei beszélgettek a saját szegmensükben működő vállalatok helyzetéről, kilátásairól, valamint az állami- és magánegészségügyi rendszer együttműködéséről.

A magánegészségügy nélkül a közegészségügy nagy bajban lenne

A magánegészségügy nélkül a közegészségügy nagy bajban lenne

A hetedik Private Health Forum konferencia egy különleges programponttal, mini kerekasztalbeszélgetéssel vette kezdetét. Végh Attila egészségügyi menedzser és az európai egészségügyi szolgáltatói piac jó ismerője arról kérdezte Újlaki Ákost, a BCG partnerét, valamint Karai Gábort, a Teladoc ügyvezetőjét, hogy miért kevésbé vonzó a hazai magánegészségügy a befektetők számára, illetve hogy mi lehet a legcélravezetőbb stratégia a hazai magáncégek számára.

Az egészségügy minden szereplője bizonytalanságban van - Interjú Fábián Lajossal

Az egészségügy minden szereplője bizonytalanságban van - Interjú Fábián Lajossal

A magyar magánegészségügy mára sokmillió orvos-beteg találkozást, 40 ezer nagyműtétet, többezer szülést és hatalmas számú diagnosztikai ellátást hajt végre. Ha ezt a feladatot nem végeznék el a privát szolgáltatók, akkor ez az egyébként is túlterhelt, adósságokkal küzdő állami egészségügyi ellátókra zuhanna - fejtette ki a Portfolio-nak adott interjújában Fábián Lajos, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, valamint a VOSZ Egészségügyi Tagozatának elnöke, akivel többek között a szeptember 19-i Private Health Forum apropóján is beszélgettünk. A szakember alapvetően 5 csoportba sorolta a szektor problémáit és ezek közül kiemelte a humánerőforrás kérdését. Szerinte túl sok embert, orvost és szakdolgozót vesztett a szektor az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor az utánpótlás nem tűnik elegendőnek. Arra is figyelmeztetett: a VOSZ Egészségügyi Tagozatának tagjai, akik részben vagy egészben államilag finanszírozott tevékenységet végeznek, vagy az államilag fenntartott rendszernek szállítanak terméket, vagy szolgáltatást, nagy bajban vannak. A TritonLife alapító-elnökével mindezek mellett szóba ejtettük az időközben a piacon a legnagyobb magánegészségügyi vállalattá vált cég terveit, kilátásait is.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Rég nem voltak ekkora bajban az ukrán erők – Itt van három frontszakasz, ahol beüthet a katasztrófa
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.