Különleges tervekkel száll be a magyar magánklinikák közé az erős török szereplő

Különleges tervekkel száll be a magyar magánklinikák közé az erős török szereplő

A magas ellátási színvonal, a komplex műtéti beavatkozások, valamint a versenyképes ár miatt is váltak vonzóvá Törökország legnagyobb kórházláncai, nemcsak a belföldi lakosság számára, hanem a nyugati pácienseknek is - tudtuk meg Meri Istirotitól, a Duna Medical Center üzemeltetését tavaly novemberben átvett Liv Hospital Group operatív koordinátorától. A Portfolio-nak adott exkluzív interjújában a magánegészségügyi csúcsvezető beszélt a török magánegészségügyi szektor fejlődéséről, a Liv Duna Medical fejlesztési terveiről és arról is, mi lepte meg leginkább a magyar piacon. Elárulta többek között azt is, hogy terveik szerint új, magas kockázatú ellátásokat is elérhetővé tesznek a magánkórházukban, mivel szakmai befektetőként képesek hosszú távon gondolkodni. Szerinte Kelet-Európában az egészségügy privatizációja még nem zárult le, a magánegészségügy térnyerése csak most kezdődik.

Megvan, mivel jár nagyon jól a dolgozó, de ez sem tarthat örökké

Megvan, mivel jár nagyon jól a dolgozó, de ez sem tarthat örökké

Egyre tudatosabb ügyfelek, jelentősen emelkedő magánklinika árak, az időponton meg nem jelenő egészségbiztosított paciensek, hogy csak egy párat említsek meg az egészségbiztosítási piac veszteségei mögött meghúzódó okokról. Cikkemben a hazai egészségbiztosítási piac meghatározó trendjeit hoztam el, arra fókuszálva, hogy merre tartanak a szolgáltatók és mi ennek az oka.

Lefekszünk, és nem tudjuk, hogy holnap mire ébredünk - Mégis mi zajlik a magyar egészségügyben?

Lefekszünk, és nem tudjuk, hogy holnap mire ébredünk - Mégis mi zajlik a magyar egészségügyben?

Az elmúlt időszakban inkább a magánellátók felé áramlottak az orvosok, ezért kérdés, hogy a korábbi kapacitások rendelkezésre állnak-e a közfinanszírozott kórházakban - fejtette ki a Portfolio-nak adott interjújában az állami egészségügy kilátásaival kapcsolatban Babai László, a Príma Medica Egészségközpontok alapítója, aki szerint eközben a magánegészségügyi szolgáltatások iránti kereslet éppen platózik, és egy ilyen időszakban felerősödnek a konszolidációs törekvések. Az igazgatóval beszélgettünk a jövőre 20 éves társaságcsoport növekedéséről, annak hatteréről, a legutóbbi pénzügyi eredményeiről, a legnagyobb kihívásokról és a tervekről is.

Ki figyel a a betegekre a magyar egészségügyben?

Ki figyel a a betegekre a magyar egészségügyben?

Az orvosok egyre több eszközt hívhatnak segítségül a betegellátás folyamatában, legyen az digitális, online megoldás, vagy akár mesterséges intelligenciával megtámogatott szoftver. De mégis merre fejlődik ez az új világ az egészségügyben és mennyire felkészültek a legújabb trendekre az érintettek. Főként erről szólt a hetedik Private Health Forum utolsó szekciója.

Képeken az év legnagyobb magánegészségügyi konferenciája

Képeken az év legnagyobb magánegészségügyi konferenciája

A legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók, állami döntéshozók és kulcsszereplők, vidéki klinikák és rendelők, beszállítók, biztosítók, egészségpénztárak, tanácsadók, ügyvédek, digitális szakemberek, kutatók - a hazai egészségügy minden szegmense, a privát egészségügyet körülvevő ökoszisztéma jelen volt minden korábbinál nagyobb számban a szeptember 19-i Private Health Forumon, amely már a hetedik alkalommal szolgál a teljes ágazat találkozási pontjaként.

Eljött az üvegplafon a magánegészségügyben

Eljött az üvegplafon a magánegészségügyben

A magánorvoslás és magánegészségügyi szolgáltatás igénybevétele rendkívül érzékeny a lakosság általános életszínvonal romlására - jelezte saját felméréseik alapján a Private Health Forum konferencián tartott előadásában Váradi Péter, a Prémium Pénztárcsoport ügyvezetője. Prezentációjában arról is beszélt, hogy az egészségpénztári rendszer válságálló, a bevételeik 24%-kal bővültek egy év alatt, viszont arra is rámutatott, hogy a szolgáltatási árakban az üvegplafon eljött, megállt az áremelkedés.

Hatalmas változás jön a közegészségügyben: a kórházak kiszámlázzák a szövődmények ellátását

Hatalmas változás jön a közegészségügyben: a kórházak kiszámlázzák a szövődmények ellátását

Vége annak a gyakorlatnak, hogy a közegészségügy egyfajta ingyenes védőhálója lesz a magánegészségügynek, a magánbiztosítóknak helyt kell állniuk esetleges szövődmények kezeléséért, ennek ellenértékét a NEAK ki fogja számlázni - mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Portfolio Private Health Forum 2023 konferencián. A politikus arról is beszélt, hogy fellépnek azok ellen a "sufni" magánszolgáltatók ellen, amelyeket még a adóhatóság sem lát, és annak is gátat vetnek, hogy a magánorvosok a háziorvosokon keresztül "rendeljenek meg" vizsgálatokat.

100 euró lett a magyar vizitdíj?

100 euró lett a magyar vizitdíj?

Az elmúlt egy évet értékelték az idei Private Health Forum második szekciójának kerekasztalbeszélgetésben résztvevő magánszolgáltatók tulajdonosai és vezetői Straub Fanni moderálása mellett. Szóba került az is, hogy a privát járóbetegellátásban tapasztalható árak az elmúlt egy évben emelkedtek, ám ezek nem kompenzálták teljes mértékben az elszálló költségeket.

Verseny és együttműködés: merre tart a magyar egészségügy?

Verseny és együttműködés: merre tart a magyar egészségügy?

A magánegészségügyi szolgáltatók addig nem tudnak komplex, a fekvőbeteg-ellátás minden szegmensére kiterjedő komplex szolgáltatásokat nyújtani, amíg az állami finanszírozás nem áll be mögéjük - mondta Fábián Lajos, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) társelnöke a Portfolio Private Helath Forum 2023 konferencián. A szakember szerint a magánegészségügyi vállalati megtérülés közel nem olyan jó itthon, mint a régióban. Szlovéniában vagy akár Horvátországban 30-50 százalékos EDIDTA-val lehet számolni, Magyarországon pedig a cégek örülhetnek, ha nem veszteségesek. Fábián Lajos felvezető előadása után a VOSZ Egészségügyi Tagozatának szekcióelnökei beszélgettek a saját szegmensükben működő vállalatok helyzetéről, kilátásairól, valamint az állami- és magánegészségügyi rendszer együttműködéséről.

A magánegészségügy nélkül a közegészségügy nagy bajban lenne

A magánegészségügy nélkül a közegészségügy nagy bajban lenne

A hetedik Private Health Forum konferencia egy különleges programponttal, mini kerekasztalbeszélgetéssel vette kezdetét. Végh Attila egészségügyi menedzser és az európai egészségügyi szolgáltatói piac jó ismerője arról kérdezte Újlaki Ákost, a BCG partnerét, valamint Karai Gábort, a Teladoc ügyvezetőjét, hogy miért kevésbé vonzó a hazai magánegészségügy a befektetők számára, illetve hogy mi lehet a legcélravezetőbb stratégia a hazai magáncégek számára.

Az egészségügy minden szereplője bizonytalanságban van - Interjú Fábián Lajossal

Az egészségügy minden szereplője bizonytalanságban van - Interjú Fábián Lajossal

A magyar magánegészségügy mára sokmillió orvos-beteg találkozást, 40 ezer nagyműtétet, többezer szülést és hatalmas számú diagnosztikai ellátást hajt végre. Ha ezt a feladatot nem végeznék el a privát szolgáltatók, akkor ez az egyébként is túlterhelt, adósságokkal küzdő állami egészségügyi ellátókra zuhanna - fejtette ki a Portfolio-nak adott interjújában Fábián Lajos, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, valamint a VOSZ Egészségügyi Tagozatának elnöke, akivel többek között a szeptember 19-i Private Health Forum apropóján is beszélgettünk. A szakember alapvetően 5 csoportba sorolta a szektor problémáit és ezek közül kiemelte a humánerőforrás kérdését. Szerinte túl sok embert, orvost és szakdolgozót vesztett a szektor az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor az utánpótlás nem tűnik elegendőnek. Arra is figyelmeztetett: a VOSZ Egészségügyi Tagozatának tagjai, akik részben vagy egészben államilag finanszírozott tevékenységet végeznek, vagy az államilag fenntartott rendszernek szállítanak terméket, vagy szolgáltatást, nagy bajban vannak. A TritonLife alapító-elnökével mindezek mellett szóba ejtettük az időközben a piacon a legnagyobb magánegészségügyi vállalattá vált cég terveit, kilátásait is.

Ez most a magyar egészségügy két legfontosabb kérdése

Ez most a magyar egészségügy két legfontosabb kérdése

Összeállt a szeptember 19-i Private Health Forum végleges szakmai programja. A legnagyobb magánszolgáltatók tulajdonosai és operatív vezetői, a legnevesebb tanácsadók, valamint szakértők, az állami döntéshozatal képviselői, az ágazat más szegmenseinek szereplői készen állnak arra, hogy szembenézzenek a hazai egészségügy legfontosabb kérdéseivel, és közösen válaszokat találjanak azokra.

Ezek a fák sem nőnek az égig - Mi történik most a magyar magánegészségügyben?

Ezek a fák sem nőnek az égig - Mi történik most a magyar magánegészségügyben?

Korábban stabil, évi 10-20 százalékos árbevétel-növekedést tudtak felmutatni a legnagyobb magyar magánegészségügyi szolgáltató cégek, ám az elmúlt években látható egyfajta megtorpanás, főleg ha a profitokat nézzük. A nyereség ugyanis jobb esetben stagnál, de jellemzően csökkennek a szektorban - hangzott el a Portfolio legújabb heti podcastjában. Természetesen vannak olyan vállalkozások, amelyek viszonylag védettebbek ebben a borongós működési környezetben és ők nyertesen kerülhetnek ki ebből az időszakból. Legújabb heti podcastunkban Végh Attilával és Csiki Gergellyel arról beszélgettünk, milyen évük volt a legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltatóknak és milyen kihívásokkal néznek szembe. A beszélgetés apropóját pedig az adta, hogy néhány napon belül ismét egy helyre gyűlnek a szektor legfontosabb szereplői a Private Health Forumon.

Takács Péter, Ficzere Andrea, Váradi Péter, Bartók János - Új nevekkel bővült a Private Health Forum programja

Takács Péter, Ficzere Andrea, Váradi Péter, Bartók János - Új nevekkel bővült a Private Health Forum programja

Szeptember 19-én ismét találkoznak a magyar magánegészségügyi szektor legfontosabb szereplői a Portfolio által szervezett Private Health Forum keretében. Korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy a konferencia első felében milyen főbb témák és előadók várhatóak, most a harmadik szekciót ismertetjük, melyben Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár is részt vesz egy kerekasztal beszélgetésben.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az EU kirakta a fegyvereket az asztalra, kereszttűzbe kerülhet Magyarország
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.