Portfolio signature

Megtudtuk, mi van még a csomagban: 100 milliárd feletti osztalékot fizethet be az MVM

Elcsúszásban van a 2024-es költségvetés, amit a kormány a hétfőn ismertetett adóemelési intézkedéstervével kezel. Önmagában az eddig megismert adóemelések nem adják ki a bejelentett 400 milliárd forintos bevételnövelő hatást. Ami nem véletlen, ugyanis az idei büdzsén információink szerint egy rendkívüli MVM-osztalékbefizetés is segít.

Valóságos kormányzati döntéscunaminak vagyunk a szemtanúi az elmúlt két napban. A bejelentések a hétfő reggeli Kormányinfóval kezdődtek (ahol megtudtuk, hogy a költségvetés helyreállítása érdekében védelmi hozzájárulást vezet be a kormány), majd a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő délutáni, részleteket tisztázó közleményével folytatódott (az adóemelések részleteit ismertetve), és hétfő este a Magyar Közlönyben megjelent rendeletek következtek.

Cikkeinkben rámutattunk arra, hogy az eddig nyilvánosságra hozott adóváltoztatások reális esetben a bankoktól 92 milliárd forintnyi plusz bevételt eredményeznek (a bankok feltehetően nyereségességi szempontok alapján felezni fogják az idei extraprofitadó-fizetési kötelezettségüket), amihez hozzájöhet az energetikai szektor extraprofitadójának becslésünk szerint 75 milliárd forintos plusz befizetési összege. Korábban azt is írtuk, hogy az új, költségvetést kiigazító csomagból nyilvános részleteket, és jogszabályokat csak az adóemelés oldaláról tudunk, de az nem éri el önmagában a 400 milliárd forintos hatást. Információink szerint mindez nem véletlen.

Úgy tudjuk, hogy a 400 milliárd forintos

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés